G4Media.ro

Crește numărul oamenilor din UE care nu-și permit o masă adecvată, cu…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Crește numărul oamenilor din UE care nu-și permit o masă adecvată, cu carne sau pește măcar o dată la două zile/ România, în fruntea clasamentului Eurostat

Conform Eurostat, 8,3% din cetățenii UE nu și-au permis în 2022 să mănânce o masă care să conțină carne, pește ori un echivalent vegetarian al acestora măcar o dată la două zile, transmite Euronews.

Cifra a crescut cu 1% față de anul anterior.

Dintre europenii supuși riscului de sărăcie, aproape o cincime (19,7%) nu și-au permis o masă adecvată anul trecut, o creștere cu peste 2% față de 2021.

Cea mai mare proporție din populația totală care nu și-a permis să mănânce adecvat s-a înregistrat în Europa de Est, în frunte cu România (22,1%), urmată de Bulgaria (21,6%) și Slovacia (15,8%).

Cea mai mică proporție s-a înregistrat în Irlanda (1,4%), urmată de Cipru (1,5%) și Luxembourg (1,8%).

Cea mai mare proporție din populația considerată a fi supusă riscului de sărăcie care nu și-a permis să mănânce adecvat s-a înregistrat în Bulgaria (44,6%).

În 2022, 95,3 milioane de cetățeni UE au fost supuși riscului de sărăcie ori de excludere socială, echivalând cu 21,6% din populația UE.

Cifrele subliniază situația tot mai precară a săracilor din întreaga UE.

Invazia rusă din Ucraina a avut anul trecut un impact considerabil asupra piețelor alimentare. Inflația anuală din UE a atins un record absolut, iar prețurile alimentelor și băuturilor non-alcoolice a crescut în medie în întreaga UE cu 11,9%.

Prețurile au continuat să crească și în primul trimestru al lui 2023.

Inflația alimentară a mai fost stimulată și de reducerea ofertei la unele produse utilizate în agricultură, precum furajele și fertilizatorii. Rusia a blocat exporturile agricole ucrainene prin Marea Neagră până la semnarea acordului privind transportul cerealelor, în iulie 2022, exacerbând și mai mult criza alimentară.

Perturbările provocate de fenomenele meteo extreme și de secetă au dus și ele la lipsuri în lanțul agroalimentar.

Asociațiile consumatorilor acuză totodată și supermarket-urile de umflarea prețurilor, astfel încât să transfere costurile mai mari de producție în seama consumatorilor.

Multe state UE au înregistrat în 2022 un record al numărului de oameni care apelează la bănci alimentare.

sursa: Euronews (traducere: Rador/ Andrei Suba)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. România , un stat eșuat după cum spune Președintele Republicii, are cei mai săraci cetățeni din Uniune, mai săraci decât bulgarii.

  2. Daca nu avem carne sau peste o data la doua zile nu este o masa adecvata?

    • O masa adevarata, nu consta intr-un pateu Bucegi cu o jumatate de paine, cum mananci tu. Scrie clar acolo: „Conform Eurostat, 8,3% din cetățenii UE nu și-au permis în 2022 să mănânce o masă care să conțină carne, pește ori un echivalent vegetarian al acestora măcar o dată la două zile, transmite Euronews.” care naibii parte nu o intelegi??