Crește tensiunea în coaliție. Harta celor mai recente conflicte dintre PNL și USR PLUS
Relațiile dintre cei doi parteneri principali aflați la guvernare, PNL și USR PLUS, sunt marcate de atacuri tot mai dese de ambele părți, nu doar la nivel central, ci și în teritoriu.
Tonul a fost dat de negocierile dificile de formare a guvernului, marcate de conflicte punctuale pe diferite subiecte. Ulterior, atacurile între cele două părți au continuat; unii dintre liderii din teritoriu ai PNL spun că nu primit de la centru vreo interdicție de non-combat în raport cu USR PLUS.
Conflictele apar de multe ori acolo unde reprezentanții celor două partide trebuie să își împartă conducerea unei instituții publice.
Cel mai recent caz este cel dintre primarul sectorului 1 din București, Clotilde Armand și viceprimarul PNL, Ramona Porumb.
Liberalii spun că Ramona Porumb ar fi fost amenințată de primarul Clotilde Armand, pentru că în ședința Consiliului Local „a îndrăznit să nu fie de acord cu toate punctele de pe ordinea de zi a ședinței”.
Detalii: Burduja dezvăluie că primarul Clotilde Armand ar fi amenințat-o pe liberala Ramona Porumb, viceprimar al Sectorului 1, că o mută din biroul ei în altă clădire
Anterior, Clotilde Armand a scris pe Facebook că proiectul restructurării Poliţiei Locale nu a trecut din cauza „USL Sector 1”.
- „Un poliţist local din Sectorul 1 a venit în sala de Consiliu şi le-a spus consilierilor PSD şi PNL că este ameninţat cu moartea de colegii lui pentru că nu primeşte şpagă, iar pe colega lui au ameninţat-o că o ucid în pădure. Despre asta vorbim la Sectorul 1. PSD şi PNL tocmai au favorizat infractorii în Consiliul local al Sectorului 1 şi nu l-au băgat în seamă. Proiectul restructurării Poliţiei Locale nu a trecut datorită USL Sector 1. Dar lupta nu e pierdută. Vă promit că am să mă întorc după ei”, a transmis ea.
Aceasta a postat pe Facebook că şedinţa Consiliului Local a fost deturnată de consilierii PNL şi PSD, iar filmul războiului dintre USR PLUS și PNL la sectorul 1 are deja mai multe episoade.
Unul asemenea episod are și o componentă video: Clotilde Armand, a publicat pe Facebook, o înregistrare video, despre care susține că ar demonstra corupția din Poliția Locală a sectorului pe care îl administrează.
Aceasta spune că în filmuleț sunt polițiști locali care certau un coleg pentru că acesta nu lua mită de la proprietarul unor cife, ba mai mult, a îndrăznit să-l amendeze.
La Timișoara, neînțelegerile au pornit imediat după alegerile locale, când cele două formațiuni au avut dificultăți mari în a negocia formarea majorității în consiliul local și în cel județean.
Primarul nou ales al orașului a ajuns, la momentul respectiv, să dea un ultimatum public liberalilor.
După o serie de atacuri, PNL și USR PLUS au dezamorsat conflictul devenit evident și public. Recent însă, primarul Dominic Fritz a atacat guvernul pe tema vaccinurilor.
Acesta a spus marți că este nemulțumit de modul în care tratează Guvernul Cîțu problema migranților, afirmând că poliția ar trebui să poată să asigure transportul acestora la centrele din țară, pentru că în Timișoara nu pot fi cazați.
Mai mult, primarul Dominic Fritz a apelat chiar la o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Centrului Naţional de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare (CNCAV), colonel dr. Valeriu Gheorghiţă, şi ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, în care arăta că la Centrul Regional de Distribuţie Timişoara s-au primit cele mai puţine doze de vaccin anti-COVID.
”Punem la dispoziţia Direcţiei de Sănătate Publică toate cele 11 centre de vaccinare ce ne-au fost alocate, dar nu ne dorim ca acestea să fie spaţii de muzeu” a precizat Fritz.
Mai multe fisuri în relația dintre PNL și USR PLUS l-au avut în centru pe ministrul Sănătății Vlad Voiculescu, atacat pe rând de Emil Boc, Rareș Bogdan, Florin Roman și contrat tăios chiar d epremierul Florin Cîțu.
Boc și Voiculescu s-au confruntat prin intermediul presei, referitor la finanțarea campaniei de vaccinare anti-COVID.
Emil Boc i-a reproșat lui Vlad Voiculescu, în numele Asociației Municipiilor din România, că nu poate stabili sarcini ”fără să dea bani” și a declarat la Digi24 că primarii din asociația pe care o conduce ”sunt extrem de revoltați” pe atitudinea ministrului Sănătății care ”ignoră niște principii după care se conduce UE”.
Voiculescu a răspuns că nu înțelege de ce Emil Boc nu a discutat direct cu el sau de ce nu l-a sunat pe premierul Florin Cîțu, deși sunt colegi de partid. Ministrul a transmis că este mirat de atitudinea conducerii asociației și că se aștepta ca o astfel de discuție să fie tranșată instituțional, între instituții ai căror lideri, ”de altfel se și cunosc”.
Într-o altă intervenție, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a spus că atacul lansat de unii lideri PNL la adresa sa are doar un scop politic „intern”, pe care nu-și permite el să-l comenteze.
„Sunt declarații politice care au de-a face cu politica internă de partid și nu vreau eu să comentez. Am mai spus, dacă există critică constructivă, mă bucur să ascult și să lucrez alături de oricine, dar altfel, nu mă privește”, a comentat Voiculescu la Antena3, chestionat despre rostul atacurilor care au venit în ultimele zile la adresa sa, din partea primarului Clujului Emil Boc, a eurodeputatului Rareș Bogdan, sau din partea președintelui Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, Violeta Vijulie.
- „M-am uitat peste bugetul solicitat de Boc, mă îndoiesc că 104.000 de lei e o sumă de care să se poticnească un oraș de calibrul Clujului” – Vlad Voiculescu.
Ministrul Voiculescu a fost și ținta reproșurilor lui Rareș Bogdan. Acesta a spus că Vlad Voiculescu (PLUS), trebuia să îi ceară primarului din Corabia să îl demită pe directorul Spitalului Orășenesc, după ce un bătrân a fost lăsat să agonizeze pe holurile spitalului fără a primi ajutor.
- ”Ce puteai să faci, Vlad? Să ieși public și să-i ceri primarului din Corabia să-l demită urgent pe șeful Spitalului Orășenesc (…) La fel voi acționa și în cazul altor colegi de-ai lui Vlad din Cabinetul Cîțu, indiferent de partid” – Rareș Bogdan.
Și deputatul liberal de Alba, Florin Roman, l-a atacat pe Vlad Voiculescu și chiar i-a trimis o interpelare la care a solicitat răspuns scris în legătură cu neaccesarea fondurilor din Programul Național de Reziliență, prevăzute pentru siguranța pacienților din spitale.
PE lângă Voiculescu, Roman l-a atacat recent și pe Cristian Ghinea (Fonduri Europene), spunând despre amândoi că sunt preocupați doar de imagine și PR.
Într-o postare pe Facebook, Roman a făcut referire la un clip postat de Ghinea pe Facebook în care arunca demonstrativ o ștampilă și anunța că actele de la ministerul pe care îl conduce nu mai trebuie ștampilate:
”Nu mai avem timp de pierdut cu ștampile aruncate pe pereți, căutat prin sertare, umblat cu foto/video după noi. Gata domnilor, suflecați mânecile și la treabă!”
De alfel, Florin Roman are un istoric conflictual lung cu USR, inclusiv în județul pe care îl reprezintă, Alba.
După un atac al liberalului la Dan Barna, organizația USR Alba l-a acuzat în 2019 că a fost un sinecurist și a încasat bani mulți de la stat și că un apropiat de-al său a fost numit într-o agenție guvernamentală. Roman a răspuns dur, inclusiv cu un proces în instanță împotriva liderului organizației județene, Beniamin Todosiu (actual deputat, coleg cu Roman în Parlament).
Ulterior, Florin Roman și-a retras plângere. ”A iertat”, dar se pare că nu a uitat: în prezent relația dintre PNL Alba și USR PLUS este aproape inexistentă.
Alianța a câșigat funcția de primar la Alba Iulia cu ajutorul unui fost liberal, Gabriel Pleșa, care a candidat pentru USR PLUS. După victoria acestuia, negocierile pentru stabilirea viceprimarilor au trenat aproape două luni, din cauza neînțelegerilor.
Și la Iași, neînțelegerile dintre PNL și USR PLUS au fost, în ultimele luni, de notorietate. Primarul PNL,Mihai Chirica, a ajuns să declare chiar că nu exclude o alianţă cu PSD în consiliul local pentru alegerea celor doi viceprimari ai municipiului, după ce USR-PLUS a anunţat în mai multe rânduri că nu va face majoritate cu liberalii.
Liderul USR Iaşi, deputatul Cosette Chichirău afirmă că reprezentanţii USR-PLUS sunt dispuşi să colaboreze la nivel local cu PNL Iaşi dacă liberalii dovedesc că vor să scape de nepotism. Era vorba despre o serie de numiri care i-au nemulțumit pe cei de la USR PLUS. Detalii puteți citi AICI.
Conflictele publice dintre PNL și USR PLUS sunt dublate și de unele în interiorul fiecărei formațiuni. PNL a fost în pragul unui puci pentru înlocuirea lui Ludovic Orban. Partidul fierbe nu doar la nivel de vârf, ci și în teritoriu, acolo unde liderii locali și județeni sunt foarte nemulțumiți de negocierile de la nivel central, cele mai recente fiind legate de stabilirea prefecților și subprefecților, fără consultarea lor.
De asemenea, în multe dintre județe, colaborarea în interiorul Alianței între reprezentanții USR și cei ai PLUS este în cel mai bun caz de complezență, dacă nu chiar conflictuală. Motivul este legat tot de repartizarea unor funcții între cele două formațiuni, dar și despre orgolii la nivel local.
Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii