Creştere a numărului de sinucideri în rândul adolescenţilor din SUA după difuzarea unui serial pe această temă
Sinuciderile în rândul adolescenţilor din Statele Unite au cunoscut o creştere semnificativă imediat după lansarea unui serial Netflix pe această temă, intitulat „13 Reasons Why”, susţine un studiu citat de AFP, preluat de Agerpres.
Lansată pe 31 martie 2017, mini-seria evocă povestea unei adolescente care se sinucide, lăsând în urma sa 13 casete înregistrate.
O echipă condusă de doi cercetători de la Universitatea din Viena şi unul de la Wayne State University, Michigan, a studiat numărul de sinucideri în primele trei luni de la lansarea serialului şi le-a comparat cu date echivalente din perioada cuprinsă între începutul anului 1999 şi sfârşitul anului 2017.
Cercetarea, publicată miercuri în Journal of the American Medical Association (JAMA) Psychiatry, arată că numărul de sinucideri a crescut cu 13,3% din aprilie până în iunie 2017 în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 10-19 ani, adică imediat după lansarea serialului – creşterea fiind mai pronunţată în cazul fetelor (+ 21,7%) decât al băieţilor (+ 12,4%).
Adaptat după romanul scriitorului american Jay Asher, „13 Reasons Why” a fost un adevărat fenomen în rândul publicului tânăr la lansarea sa pe Netflix.
Platforma i-a asociat chiar eticheta „TV-MA” – „cu conţinut care poate este necorespunzător pentru tinerii de sub 17 ani” – şi a inclus un avertisment la începutul serialului, după ce introdusese unele la începutul celor trei episoade cele mai importante din serie.
Asociaţia Naţională a Psihologilor Şcolari (NASP) a recomandat tinerilor vulnerabili să nu vizioneze serialul, explicând că le-ar putea da „telespectatorilor impresionabili o viziune romanţată asupra alegerilor pe care le fac personajele”.
Un prim studiu, publicat la începutul lunii mai, indicase deja o creştere de circa 29% a numărului de sinucideri în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 10-17 ani între 1 aprilie şi 31 decembrie 2017, însă spre deosebire de cel publicat miercuri, acesta observa că respectiva creştere a afectat în principal băieţii.
Într-o reacţie transmisă AFP, reprezentanţii Netflix au declarat că cele două studii „se contrazic”.
„Experţii sunt de acord că nu există un singur motiv pentru acest act şi că rata sinuciderilor în rândul adolescenţilor a crescut în mod tragic de ani de zile”, a indicat un purtător de cuvânt al platformei.
Centrul de Control al Bolilor (CDC), o agenţie guvernamentală ale cărei date au fost utilizate de ambele studii, a înregistrat din 2007 o creştere constantă a incidenţei deceselor provocate prin sinucidere.
Un alt studiu, publicat în JAMA Internal Medicine în iulie 2017, indica o creştere cu 19% a cercetărilor privind sinuciderea şi a modurilor prin care oamenii îşi pun capăt vieţii după difuzarea serialului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii