Creștere explozivă a cazurilor Omicron în Africa de Sud, cu o rată foarte mică de decese. Specialiștii oscilează între ”Omicron ar putea însemna începutul sfârşitului pandemiei” și ”nu va pariați viața și sănătatea pe speranța că tulpina este mai blândă”
Numărul cazurilor noi de Covid a crescut în Africa de Sud, de la o medie zilnică pe 7 zile de 500 de cazuri noi, în 20 noiembrie, la peste 13.000, în 8 decembrie. O creștere fără precedent în această țară, pe perioada întregii pandemii, se arată în graficele privind evoluția pandemiei din această țară.
Pe de altă parte, însă, media zilnică a deceselor pe 7 zile rămâne la un nivel mic, de puțin peste 20, chiar și pe această creștere uriașă a cazurilor noi. În comparație, în valul precedent care a lovit Africa de Sud în perioada iulie – august, s-au înregistrat medii de peste 300 de decese zilnice.
Informațiile acestea trebuie tratate cu calm, spun oamenii de știință. Și asta, pentru că nu avem încă suficiente date legate de această nouă tulpină, pe de-o parte, și pentru că populația Africii de Sud este foarte tânără, iar datele nu pot fi comparate cu populația Europei, de exemplu, mult mai îmbătrânită, pe de altă parte.
Analizele sunt de abia la început, iar pentru edificare, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyes, a solicitat în această săptămână tuturor statelor să transmită cât mai rapid datele pe care le au în legătură cu tulpină.
”Date preliminare din Africa de Sud indică un risc mai mare de reinfectare cu Omicron” a persoanelor vindecate de COVID-19 sau vaccinate, ”dar sunt necesare mai multe date pentru a trage concluzii mai ferme. Există, de asemenea, unele dovezi că Omicron provoacă simptome mai puţin severe decât Delta, dar din nou este prea devreme pentru a avea o certitudine”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyes în cursul unei conferinţe de presă la Geneva.
Pentru a obţine mai rapid o imagine mai exactă a caracteristicilor variantei, el a cerut tuturor ţărilor să contribuie la evaluarea sa prin transmiterea datelor lor către organizaţie. Pentru a combate mai bine varianta Omicron, directorul OMS a cerut, de asemenea, tuturor ţărilor să-şi continue eforturile în ceea ce priveşte vaccinarea şi restricţiile.
Și cunoscutul om de ştiinţă american Anthony Fauci, s-a pronunțat pe acest subiect. El a spus că este ”aproape sigur” că varianta Omicron nu provoacă cazuri mai grave de COVID-19 decât Delta, a declarat acesta marţi.
”Este aproape sigur că nu este mult mai gravă decât Delta”, a afirmat Fauci, consilier al Casei Albe pentru criza sanitară. ”Există unele semne ce arată că ar putea fi chiar mai puţin severă”, a adăugat el.
Fauci spune că datele provenite din Africa de Sud nu trebuie supra-interpretate, a avertizat dr. Fauci, indicând că populaţia acestei ţări are particularitatea de a fi foarte tânără. Dar noua variantă este cu toate acestea ”în mod clar mult mai contagioasă”, probabil mai mult decât Delta, a afirmat el.
Plecând de la aceste date preliminarii, lumea științifică vine acum cu două posibile teorii: una care spune că acest virus, cu un grad mare de infecțiozitate, dar care nu ar pune mari probleme de sănătate, ar putea chiar pune capăt pandemiei, iar alții, care spun că, din contră, un nou val Omicron ar tensiona din nou sistemele de sănătate, provocând un nou val de decese.
Cercetătorul Octavian Jurma spunea la începutul săptămânii că viteza de creștere a numărului de cazuri Omicron în regiunea Gauteng, Africa de Sud, este mult superioară cu ce am întâlnit până acum în această pandemie, iar lipsa unor decizii rapide va putea aduce România în situația de a avea peste 32.000 de infectări noi zilnice cu noua tulpină a virusului.
”În acest ritm, Omicron poate disloca Delta cu ușurință și în România într-o singură lună. Ianuarie rămâne cel mai probabil luna de debut al valului Omicron în România ceea ce înseamnă că deschiderea școlilor în format fizic în ianuarie va avea iarăși rol de catalizator epidemic trebuie analizată de pe acum. (…) Rugați-vă și vaccinați-vă. Nu va pariați viață și sănătatea pe speranța că varianta Omicron este mai blândă”, a transmis Jurma.
Mai optimist este managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu, care susţine că această virulență mai scăzută a tulpinii Omicron, aşa cum rezultă din primele date ştiinţifice, ar putea însemna începutul sfârşitului pandemiei.
”Din datele ştiinţifice pe care le avem până acum, tulpina Omicron are transmisibilitate mult mai mare decât Delta, în schimb se pare că virulenţa este mult mai mică, ceea ce ar putea însemna începutul sfârşitului pandemiei. Acest fapt se va realiza prin fenomenul de inversare a dominanţei celor două tulpini, procesul fiind unul de durată, probabil de aproximativ un an. Tulpina Delta este în continuare dominantă în România şi Europa”, a declarat miercuri managerul spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Florin Roşu.
Medicul ieşean afirmă că peste două săptămâni vom şti cu exactitate cât de virulentă este tulpina Omicron, urmărind evoluţia cazurilor din Africa de Sud.
Cu toate acestea el convins că în valul cinci vor mai exista cazuri grave care vor necesita îngrijire în terapie intensivă, dar intensitatea valului va fi condiţionată de respectarea unor reguli precum prevenţia şi testarea extinsă, însă va depinde şi de nivelul vaccinării.
Sursa foto: Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
74 comentarii