Creştere majoră a numărului de cazuri de TBC. Anul trecut au fost confirmate 9.000 de noi cazuri de tuberculoză
“Suntem în faţa unei creşteri majore a numărului de cazuri de turberculoză” – o spun chiar specialiştii nevoiţi să trateze tot mai mulți bolnavi, 9.000 de cazuri noi depistate doar într-un an, relatează TVR.ro. Tot mai mulți pacienți ajung la spital cu forme extrem de grave, pe fondul oboselii şi stresului, dar şi din cauza drogurilor. Medicii avertizează că riscul de TBC este mai mare acum și din cauza anxietăţii şi depresiei post-Covid, care slăbesc imunitatea.
Elena are 22 de ani şi este studentă la Drept. A aflat cu stupoare că are TBC la plămâni acum trei săptămâni, când a ajuns la urgență. Nici familia, nici colegii nu au boala. Credea că face febra şi are dureri de cap de la o viroză.
Medicii avertizează că avem o creştere majoră a numărului de cazuri noi de TBC.
Anul trecut au fost aproape 9.000 de cazuri confirmate, pe când în 2021 au fost mai puţin de 7.700. Iar incidenţa a urcat la 46,1 cazuri la suta de mii de locuitori, de la aproape 40 la suta de mii.
Cele mai multe îmbolnăviri au fost în județul Iași, aproape 500. În top urmează Dolj – 430 de cazuri, Bacău şi Botoşani – 327 de cazuri.
Au fost şi 327 de copii diagnosticaţi cu TBC, anul trecut.
Incidenta bolii a început să crească după scăderea abruptă, de peste 30 la sută, din primul an al pandemiei. În judeţele în care personalul medical s-a ocupat aproape numai de COVID, diagnosticarea TBC a scăzut aproape la jumătate.
Mulţi ajung la spital în stare extrem de gravă. Fac TBC tot mai mulţi tineri care sunt consumatori de droguri, cu HIV sau hepatite virale. Dar şi oameni care muncesc prea mult şi nu merg la medic. Este și cazul unui tânăr de 35 de ani, cu TBC la creier, plămâni, oase şi muşchi. A murit luni…
Mulţi nici nu ştiu că au bacteria tuberculozei în corp, iar când le scade imunitatea, se declanşează boala. Medicii spun că acum şi mai mulţi riscă să facă TBC, pentru că după pandemie, anxietatea şi depresia slăbesc imunitatea.
Cei care tușesc de peste 3 săptămâni, slăbesc mult, transpiră noaptea sunt sfătuiți să meargă la pneumolog. TBC se vindecă cu tratament, iar după 3 săptămâni de terapie, pacientul nu mai este contagios. Depistată târziu, boala poate fi însă fatală.
România e şi acum pe primul loc în UE la numărul de cazuri noi şi recidive, deşi au scăzut mult în 20 de ani.
Este îngrijorător că periodic lipsesc medicamentele pentru tuberculoza multidrog rezistentă, relatează și digi24.ro
Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta: „Există în anumite județe probleme de aprovizionare cu medicația multidrog rezistentă.”
Ggilda Popescu, medic pneumolog: „Firmele cu care s-au încheiat aceste contracte în urma licitației nu au făcut o evaluare corectă și nu au avut în stoc suficiente medicamente și atunci au fost perioade scurte în care nu s-au putut asigura.” Daniela Vâlceanu, reprezentant al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP): „Ministerul a dat OK-ul pentru anumite medicamente. Nu știu cât va dura procesul de intrare în țară a lor.” Sperăm cât mai repede, speram ca într-o lună, dar nu pot să vă spun că e un proces destul de complicat.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii