G4Media.ro

Creștere surprinzătoare a PIB în trimestrul 3, mult peste estimările pieței și…

Creștere surprinzătoare a PIB în trimestrul 3, mult peste estimările pieței și ale BNR

Economia românească a crescut în trimestrul trei cu 4,3%, serie brută, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, și cu 1,9% față de trimestrul doi, potrivit primelor estimări publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Creșterea este surprinzător de mare, având în vedere așteptările BNR, dar și prognozele piețelor.

Membrii Consiliului de Administrație (CA) al BNR arătau marți că ”cele mai noi evaluări continuă să indice o decelerare semnificativă a expansiunii economice în termeni anuali în trimestrul III”, potrivit minutei ședinței CA publicate de banca centrală. Membrii CA prognozau o ”reaccelerare relativ mai modestă a acesteia în trimestrul IV 2018”.

Și piețele se așteptau la o creștere mult mai mică a PIB-ului în trimestrul trei. Astfel, analiștii citați de Bloomberg indicau creșterea PIB de 1,1% trimestru la trimestru și 3% an la an, în timp ce analiștii Reuters au avut o prognoză medie de 3,3% an la an.

Și analiștii ING califică datele drept ”surprinzătoare” într-o postare publică, arătând că estimarea băncii era de 3% an la an.

Creșterea anunțată de INS este surprinzător de mare date fiind informațiile lunare transmise tot de Institutul de Statistică privind evoluția în domeniile construcții, producție industrială și vânzările cu amănuntul, toate indicând mai degrabă stagnări sau creșteri nesemnificative. Pe de altă parte, BNR arăta în documentul citat că economia produce tot mai mult pe stoc, în timp ce consumul populației scade.

Vezi aici datele oficiale INS

Sursa foto: Guvern

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. Se poate verifica data datele prezentate de INS sunt corecte?? Nu de alta, dar mai aveam unul Ceaușescu care tripla producția…la ordinul conducătorului mult iubit…că nu degeaba și&a uns Draknea slugă la institut…

  2. Sa nu uitam ca INS sunt slugile PSD-ului care masluiesc datele cum vor.

    Nu se poate pune baza pe ce zice INS.

  3. Sa dea domnul sa fie asa cu cresterea economica fratilor.
    NU m-ar supara sa avem industrie sa ne falim si noi cu ceva.

    • Stai linistit, atat timp cat nu este infrastructura, un PIB umflat din burta inseamna defapt o scădere dar din frica sa nu piarda din imagine, au modificat „putin” cifrele. Poate chiar cu doua procente.
      Ce productie sa ai cand dupa 89 au ras tot si bagat la buzunar (doar nu mai era nimeni sa-i controleze in haosul ala, nu?) iar acum se vede clar cine a contribuit la acest masacru. Toate capuşele, baroni locali, mafioti intre timp, reinvestesc acei bani in curul lui dragnea cu scopul de a scapa de orice urma. (Sa ne reamintim ca s-a umblat iar la dosarul revolutiei si deranjeaza mult).
      Peste 10..20 de ani poate se va afla si cum s-au tăiat păduri protejate cica…si sper ca vor lua toti, de la cap la coada, de la 20 de ani in sus, cu executare si fara eliberare conditionata.
      „Asa sa le ajute Dumnezeu!”…

  4. Cine are incredere in INS?
    Ceilalți furnizori de date sunt mai credibili.
    E de observat ca nu a fost o efervescență a activității economice.
    Au fost si mai multe zile declarate libere in care nu s-a muncit si nu s-a generat plusvaloare.
    Dar daca partidul cere ca PIB-ul sa crească atunci INS executa.
    Sper sa nu mai stergeti comentariul

  5. Analistii economici transnationali nu cunosc conotatiile politice „dobandite” ale unor importante institutii ale statului de drept roman, iar analistii BNR au probabil amnezie; increderea in datele statistice furnizate de INS, aservita si aceasta intereselor psdragnea este la cote minime. Cu alte cuvinte , ar trebui sa acceptam ca politicile economice, fiscale (dar si cele sociale) ale guvernarii din ultimii 2 ani au fost istete si acum culegem roadele acestora…

  6. Ce paradox …economia duduie, dar ei împrumuta din ce in ce mai multe miliarde, storc de profit companiile de stat (ce investitii sau mentenanță…), nu plătesc ore suplimentare bugetarilor, fac reduceri de personal, din ce in ce mai multe firme dau faliment, romanilor le rămân din ce in ce mai puțini bani și se descurca din ce in ce mai greu…
    Probabil ca au măsluit cifrele să dilueze reproșurile CE ( dubios că aceste cifre s-au dat imediat după raport) sau poate au nevoie de cifte umflate să obțină împrumuturi din ce in ce mai mari
    In loc sa recunoască dezastrul, mai mult ne afunda în prăpastie..dacă s-ar da amnistia și grațierea, pun pariu că ar fugi Draknea cu tot cu guvern. Stă însă să își rezolve problemele chiar daca arunca țară în aer.cat de ticălos sa fii să te gândești doar la tine cu prețul călcării in picioare a mil de oameni?..

  7. SCOALA FACUTA SUB CEAUSESCU NU SE UITA…
    INS E IN „SUBORDINEA” VASILICAI, ADICA A CONDAMNATULUI IN PRIMA INSTANTA VALCOV DARIUS.
    DIN PIX BAIETI…

  8. Felicitari inca o data PSD si Guvernului Dancila, cel mai competent guvern postdecembrist. Daca nu 10, macar 20 de ani sa0i mai tina bunu Dzeu!

  9. Initial nu stiam de unde, apoi am vazut datele: manipulare INS, pe modelul Greciei cum ziceti si voi in articol:
    – salariul mediu la stat: 3320 lei
    – salariul mediu la privat: 1966 lei

    Ei au faurit cresterea economica din media salariului din piata, cel de la privat si cel de la stat. Cum salariile bugetarior au crescut enorm, normal ca si economia „duduie” iar media generala a fost trasa in sus.

    De fapt nu duduie nimic, abia scrasneste si mai are putin pana se opreste de tot, dar vom vedea asta in lunile urmatoare cand nu vor mai fi bani la buget pentru plati dde pensii si salarii. Iar cresterea economica record va da cu minus unde azi da cu super plus.

    Asa va trebuie idiotilor daca nu mergeti la vot. Pe cine asteptati, sa ma intorc eu in tara sa votez pentru voi?

  10. Așa este, INS minte, trebuia să spună că avem declin economic ce naiba, nu mai ies ”bobii” ! Cred că economia lucrează pe baze economice și nu politice, climatul fiscal, fără să fie perfect este favorabil și determină agenții economici să performeze. Apoi nimeni nu vrea să ia în calcul producția agricolă care este notabilă și abia spre sfărșitul anului își produce efectele în PIB.

  11. Lunar creste economia de parca ar sta, dar la sfarsit de trimestru se „dezlantuie” PIB-ul !

    PS. Din seria „Cetiti-le noaptea” ! :)))