G4Media.ro

Creșterea economică a Chinei scade la 5% în 2024, una dintre cele…

pexels.com

Creșterea economică a Chinei scade la 5% în 2024, una dintre cele mai scăzute rate din ultimele trei decenii

China a înregistrat o creștere economică de 5% în 2024, cea mai scăzută rată din ultimele trei decenii în afara perioadei Covid. Beijingul își fixase ca obiectiv o creștere a produsului său intern brut (PIB) de „aproximativ 5%”, după o creștere de 5,2% în 2023, pe fondul unei crize persistente în sectorul imobiliar, al unui consum intern în continuă încetinire și al tensiunilor comerciale cu Statele Unite și Uniunea Europeană, scrie Le Figaro.

În 2024, PIB-ul Chinei a ajuns la 134.908 miliarde de yuani (17.867 miliarde de euro), potrivit estimărilor oficiale ale Biroului Național de Statistică (BNS) publicate vineri. China se luptă să își revină după o gravă criză imobiliară, care afectează moralul consumatorilor și finanțele autorităților locale. În acest tablou sumbru, exporturile gigantului asiatic au atins un nivel record de aproximativ 3.400 de miliarde de euro în 2024, în creștere cu 7,1% de la an la an, potrivit datelor oficiale publicate luni, 13 ianuarie.

Creșterea importurilor a condus, de asemenea, la o accelerare a producției industriale, care a crescut cu 5,8% anul trecut, comparativ cu 4,6% în 2023. În schimb, vânzările cu amănuntul au încetinit brusc, crescând cu 3,5% anul trecut, comparativ cu o creștere de peste 7% în 2023: o încetinire drastică care semnalează faptul că consumul este încă sub presiune într-un moment în care gospodăriile îngrijorate preferă să își amâne achizițiile.

Semnale „mixte”

Aceste cifre transmit un mesaj „mixt”, potrivit lui Zhiwei Zhang, economist la Pinpoint Asset Management. „Schimbarea direcției politicii (economice) în septembrie a permis stabilizarea economiei în trimestrul al patrulea”, cu o creștere a PIB de 5,4% în ultimele trei luni ale anului, dar “rata șomajului a crescut peste 5%”, a observat expertul. Atmosfera gri de pe piața forței de muncă riscă să greveze și mai mult asupra consumului.

Norii se adună și asupra comerțului exterior, motorul creșterii sale economice, care atârnă de tarifele ridicate promise de președintele ales al SUA, Donald Trump. „Efectele negative datorate mediului extern sunt în creștere, cererea internă este insuficientă, unele companii întâmpină dificultăți în producția și operațiunile lor, iar economia continuă să se confrunte cu obstacole și provocări”, a recunoscut vineri BNS.

„Criza de încredere”

Este adevărat că anul trecut Beijingul și-a intensificat măsurile de sprijin, cele mai masive din ultimii ani, pentru a încuraja milioane de consumatori să cheltuiască. Autoritățile au promis să își flexibilizeze și mai mult politica fiscală în 2025 și să continue măsurile de sprijinire a consumatorilor, cum ar fi recenta prelungire a subvențiilor care permit gospodăriilor să își înlocuiască aparatele electrocasnice. În ultimele săptămâni, banca centrală chineză a indicat că ia în considerare noi reduceri ale ratelor sale cheie în 2025.

Însă, potrivit analiștilor, vor fi necesare eforturi suplimentare pentru a stimula consumul, în special având în vedere perspectivele mai incerte pentru comerțul exterior. „Doar sprijinul politicii monetare nu va fi probabil suficient pentru a redresa economia”, a declarat pentru AFP Harry Murphy Cruise de la Moody’s Analytics. „China suferă de o criză de încredere, nu de credit, familiile și întreprinderile nu au suficientă încredere în economie pentru a împrumuta, chiar dacă este foarte ieftin”, a adăugat el. Zhiwei Zhang este de acord: „Este nevoie de un stimulent politic semnificativ și de durată pentru a consolida impulsul economic și a sprijini redresarea”.

Cu toate acestea, eforturile guvernului încă nu reușesc să se traducă printr-o relansare a consumului: China a scăpat la limită de deflație în decembrie, cu prețuri care abia au crescut, semn al unei cereri în continuare slabe. În fața acestor provocări, grupul de experți intervievați de AFP preconizează o nouă încetinire a creșterii chineze la +4,4% în 2025, cu riscul ca aceasta să cadă sub 4% în 2026.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Scăzută, față de creșterea economică a României, doar dublă.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.