G4Media.ro

Creșterea numărului de arestări pentru spionaj în favoarea Chinei alarmează Europa

Sursa foto: Unsplash / Killian Cartignies

Creșterea numărului de arestări pentru spionaj în favoarea Chinei alarmează Europa

În timp ce președintele Chinei, Xi Jinping, sosea în Serbia pentru a doua etapă a turneului său european, autoritățile de pe întregul continent se confruntau cu un val de acuzații de spionaj chinezesc. Iar între timp, marți, premierul britanic, Rishi Sunak, a dezvăluit că un „actor răuvoitor” a compromis registrele de salarizare ale armatei britanice, iar informațiile ar indica o acțiune a Beijingului, scrie The Guardian.

Într-un caz, trei cetățeni germani au fost arestați sub suspiciunea de a fi aranjat transferul de informații despre tehnologii sensibile către China. În celălalt caz, un bărbat pe nume Jian G, care lucra pentru un membru german de extremă dreapta din Parlamentul European, a fost arestat sub suspiciunea de spionaj. Maximilian Krah, europarlamentarul din partea Alternativei pentru Germania (AfD) pentru care a lucrat Jian G, a negat orice infracțiune personală.

Iar în Belgia, autoritățile au deschis în ianuarie o anchetă penală în cazul politicianului de extremă dreapta Frank Creyelman, după ce o investigație a Financial Times, Der Spiegel și Le Monde a susținut că acesta a fost folosit ca agent al serviciilor de informații chineze timp de mai mulți ani.

Experții spun că recenta creștere a numărului de arestări și investigații reflectă o schimbare de dispoziție în Europa față de amenințările chinezești.

„O mare parte din această activitate există de ceva vreme”, a declarat Martin Thorley, analist senior la Inițiativa Globală împotriva Crimei Organizate Transnaționale. „Țările au fost forțate acum să se confrunte cu ea, în ciuda naturii neplăcute a faptului că trebuie să se ocupe de acest lucru în același timp cu dependențele de piață, legăturile lanțului de aprovizionare etc. în China. Acest lucru este prezent de ceva timp și a fost lăsat prea mult timp” netratat.

Roderich Kiesewetter, deputat german și fost ofițer de armată, a declarat că serviciile secrete germane au avertizat de „câțiva ani” cu privire la amenințarea din partea Chinei, dar „avertismentul a fost… intenționat neauzit”.

El a precizat că recentele arestări din Germania ar fi trimis un „semnal mai puternic” dacă ar fi fost anunțate înainte ca cancelarul Olaf Scholz să meargă la Beijing în aprilie. În schimb, acestea au fost făcute publice la câteva zile după întoarcerea lui Scholz în Germania.

Există, de asemenea, îngrijorări legate de faptul că ritmul operațiunilor de influență chineze în Europa – prin spionaj tradițional și activități mai aproape de “zona gri”, cum ar fi traficul de influență și represiunea transnațională – s-a intensificat, deoarece atitudinile față de China s-au înăsprit în ultimii ani.

Nigel Inkster, fostul adjunct al șefului MI6, spune că Europa s-a concentrat mai mult asupra amenințării reprezentate de activitățile de informații chinezești începând cu 2019. „Complexitatea relației dintre Europa și China este de așa natură încât pare să fie aproape inevitabil să asistăm la o creștere a activității chinezești, atât a spionajului direct, cât și a operațiunilor de influență”, a spus el.

China a respins acuzațiile de spionaj ca fiind „calomnii rău intenționate”.

Inkster a declarat că protestele pro-democrație din Hong Kong, dezvăluirile privind abuzurile asupra drepturilor omului din Xinjiang, sprijinul acordat de China Rusiei în războiul din Ucraina și îngrijorările legate de comportamentul economic al Chinei au accentuat atenția agențiilor europene asupra eforturilor serviciilor de informații chineze.

Experții spun că spionii chinezi au trei priorități principale: să modeleze tendințele politice și economice în conformitate cu interesele Chinei; să adune informații despre industriile sensibile; și să monitorizeze populațiile din diaspora, în special grupurile minoritare, cum ar fi tibetanii, uigurii și cetățenii din Hong Kong.

Când vine vorba de cetățenii de peste hotare, spionii chinezi au mai multe obiective, spune Thorley. „Pentru a descuraja criticile, pentru a curta persoane în cazul în care ar putea fi avantajos, pentru a aduna informații. Rezultatul este că multe grupuri din diaspora se confruntă cu o dublă amenințare de xenofobie atunci când relațiile cu China se deteriorează, precum și cu riscuri ridicate de a fi vizate de autoritățile chineze de partid.”

Kiesewetter consideră că țintirea grupurilor din diaspora este, de asemenea, menită să le facă să se simtă „nesigure” și să răspândească mesajul că Germania nu poate proteja oamenii de pe teritoriul său.

Obiectivele Chinei au fost „nuanțate și strategice”, a declarat Inkster. „Ele nu au ca scop distrugerea de dragul distrugerii. Dacă există haos, China va căuta să profite de el. Dar acesta este un lucru diferit de crearea efectivă a haosului”.

În mod tradițional, se consideră că operațiunile de informații ale Chinei sunt gestionate de Ministerul Securității de Stat (MSS), care combină colectarea de informații, serviciile de securitate și poliția secretă. Acesta a fost descris ca fiind o combinație între FBI și CIA.

În ultimele luni, MSS a devenit din ce în ce mai vocal cu privire la activitățile sale. Anul trecut, agenția și-a lansat propriul cont WeChat, făcând publice eforturile sale de a elimina spionii și teroriștii. În ianuarie, a acuzat MI6 că a recrutat un consultant străin pentru a spiona China.

Dar, notează Thorley, există, de asemenea, o „rețea latentă” de companii și organizații private din Marea Britanie care lucrează pentru a promova interesele partidului comunist chinez.

Acest lucru evidențiază faptul că „China operează în mod asimetric”, potrivit lui Sari Arho Havrén, cercetător asociat la Royal United Services Institute. „Complexitatea este destul de dificil de detectat, deoarece nu putem egala cu adevărat magnitudinea resurselor pe care China le investește”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...