Creşterea numărului de judecători ai Curţii Supreme a SUA, o cerință a democraților americani, riscă să submineze legitimitatea instituției, susțin experții
Creşterea numărului de judecători ai Curţii Supreme a SUA, după cum cere aripa stângă a Partidului Democrat, riscă să submineze legitimitatea acestei puternice instituţii, potrivit unui raport al experţilor publicat joi de Casa Albă, informează AFP.
Grupul de jurişti, căruia preşedintele democrat Joe Biden i-a solicitat să analizeze diferite opţiuni de reformare a Curţii Supreme, subliniază că a reduce durata mandatului celor 9 judecători este o idee asupra căreia este mai uşor să se ajungă la un acord.
Aceste concluzii sunt incluse într-un raport preliminar, în aşteptarea raportului definitiv în decurs de o lună, şi „sunt doar o evaluare, nu o recomandare”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei americane, Jen Psaki.
Însă ele ar urma să reducă presiunea asupra lui Joe Biden, pe care aripa de stânga a Partidului Democrat îl presează să crească numărul de judecători ai Curţii Supreme, pentru a dilua influenţa magistraţilor conservatori din cadrul ei.
Curtea Supremă tranşează în SUA asupra a numeroase probleme ale societăţii, precum accesul la avort sau drepturile minorităţilor sexuale. Membrii ei, numiţi pe viaţă, sunt aleşi de preşedinte şi confirmaţi de Senat.
Republicanul Donald Trump a reuşit să numească 3 magistraţi, crescând la 6 numărul de judecători conservatori din totalul celor 9. Această nouă majoritate a dus, în opinia mai multor observatori, la un viraj spre dreapta, ceea ce alimentează apelurile la reforme.
Parlamentarii democraţi din Camera Reprezentanţilor au prezentat deja o propunere de lege pentru a creşte numărul cu alţi patru judecători. Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a refuzat să o supună la vot înainte ca membrii comisiei prezidenţiale să-şi facă publice concluziile.
În raportul său de etapă, aceasta subliniază că membrii săi „sunt divizaţi atunci când trebuie să decidă dacă a creşte numărul de judecători ai Curţii Supreme este înţelept”. Această opţiune „comportă riscuri considerabile” şi este „susceptibilă mai degrabă să slăbească decât să întărească legitimitatea” puternicei instituţii, notează ea.
În schimb, ideea de „a fixa limite pentru mandatul judecătorilor pare să se bucure de o susţinere mai largă, în ambele tabere”, notează comisia, avansând mai multe opţiuni, din care 18 ani maxim.
Această reformă ar permite, potrivit ei, „să fie menţinută independenţa instanţei, asigurând totodată că componenţa Curţii Supreme nu depinde de rezultatul alegerilor pe termen scurt” şi cu atât mai mult de simplul hazard care face ca unii preşedinţi să aibă oportunitatea de a numi mai mulţi judecători şi alţii mai puţini.
Pentru a adopta această reformă, va fi nevoie fie de o reformă constituţională, ceea ce este un proces extrem de anevoios în SUA, fie de o simplă lege, ceea ce va fi la fel de dificil, date fiind tensiunile politice din Congres.
sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Mare legitimitate are acum, cu judecatori numiti politic, si pe viata!
Explica-le tu cum sta treaba. Ca doar esti roman verde, userist și tu stii cum funcționează democrația cu Dorneanu et co.
Legitimitatea institutiei a fost deja subminata de catre republicani, in cap cu Mitch McConnell. Daca refuzi sa numesti un judecator pe timpul unei administratii democrate pe motiv ca e ultimul an de mandat (desi cutuma asta nu exista, a fost scornita pe loc), dar te grabesti sa numesti un judecator in ultimele 3-4 luni de mandat al unui presedinte republican, nu mai conteaza daca judecatorii respectivi sunt impartiali sau nu, tocmai le-ai scris „PARTIZAN POLITIC” cu litere rosii pe frunte.
Aia cu mandatul pe viata e o prostie cat toate zilele, aici sistemul nostru cu mandate pe 9 ani e net superior. Ar trebui si ca judecatorii sa fie numiti pe rand de fiecare dintre cele 3 puteri – legislativa, executiva, judecatoreasca, pentru a asigura o compozitie cat mai balansata a curtii.