G4Media.ro

Creșterea numărului de scanări CT cauzează mii de cazuri de cancer, avertizează…

sursa foto: captura video

Creșterea numărului de scanări CT cauzează mii de cazuri de cancer, avertizează experții. Studiul estimează că 103 000 de cazuri de cancer în SUA au fost cauzate de tomografii computerizate în 2023

Tomografiile computerizate utilizează radiații pentru a obține imagini interne detaliate ale corpului. Acestea sunt utilizate pentru a diagnostica afecțiuni precum cancerul și bolile de inimă sau pentru a detecta oasele rupte după un accident, scrie The Times

Cu toate acestea, o tomografie computerizată expune pacienții la niveluri relativ ridicate de radiații ionizante – lungimi de undă de mare energie care pot deteriora ADN-ul și, la rândul lor, pot provoca cancer.

Un nou studiu realizat de Institute of Cancer Research (ICR) din Londra estimează că 103.000 de cazuri de cancer în SUA ar putea fi cauzate de scanările CT în 2023, inclusiv 10.000 de cazuri la copii.

Această cifră reprezintă 5 % din totalul cazurilor noi de cancer înregistrate în fiecare an în SUA și este echivalentă cu numărul de cancere cauzate de alcool.

Studiul, publicat în revista JAMA Internal Medicine, avertizează că utilizarea CT a crescut în mai multe țări, inclusiv în SUA, Franța, Spania și Australia.

Serviciul Național de Sănătate (NHS) este strict în ceea ce privește utilizarea scanărilor CT numai atunci când este necesar din punct de vedere clinic, ceea ce înseamnă că Regatul Unit are una dintre cele mai scăzute rate de scanări CT pe populație din țările OCDE, cu mai puțin de 100 de scanări la 1.000 de persoane, comparativ cu peste 250 de scanări la 1.000 de persoane în SUA.

Cercetătorii spuun că oamenii ar trebui să efectueze în continuare tomografii computerizate atunci când sunt invitați, dar că este esențial ca medicii să nu fie „mulțumiți” de riscuri și să solicite tomografii doar atunci când este necesar.

De asemenea, ei au îndemnat persoanele sănătoase să nu achiziționeze tomografii computerizate ale întregului corp, care sunt oferite de clinicile private ca o formă de screening de sănătate, afirmând că „riscul de cancer depășește orice beneficiu potențial”.

Profesorul Amy Berrington, lider al Grupului de Epidemiologie Clinică a Cancerului de la ICR, care a condus studiul, a declarat: „În timp ce scanările CT sunt extrem de benefice în diagnosticarea și detectarea multor afecțiuni, inclusiv a cancerului, acestea implică expunerea la radiații ionizante care s-au dovedit a crește riscul de a dezvolta cancer. Este important de reținut că, pentru pacientul individual, acest risc crescut este mic, iar beneficiile depășesc cu mult riscurile dacă scanarea este justificată clinic. Dar atunci când milioane de scanări CT sunt efectuate în rândul populației, aceste riscuri mici se adună. În SUA, cancerele legate de CT ar putea reprezenta în prezent 5% din totalul cancerelor. Unele dintre aceste cancere ar putea fi prevenite prin evitarea scanărilor inutile și prin asigurarea utilizării dozelor corecte. În timp ce NHS din Regatul Unit are un sistem mult mai bun pentru a se asigura că scanările CT sunt justificate clinic, nu trebuie să ne complacem. Multe alte țări din Europa și, de asemenea, Australia efectuează un număr mare de scanări – și aceste număr este în creștere. Îndemnăm medicii să se asigure că scanările sunt efectuate numai atunci când este necesar și că dozele sunt adecvate pentru pacient.”

Profesorul Kristian Helin, director executiv al ICR, a declarat: „Scanările CT au transformat îngrijirea pacienților și este important ca oamenii să continue să-și facă scanările atunci când sunt invitați de medicul lor. Această cercetare modelează impactul potențial pe care scanările CT l-ar putea avea asupra cazurilor de cancer, la nivelul întregii populații. În timp ce căutăm tratamente mai inteligente și mai blânde pentru pacienții cu cancer, trebuie, de asemenea, să încercăm să înțelegem cum să prevenim boala. Această cercetare se va adăuga la numărul tot mai mare de dovezi care indică faptul că scanările CT trebuie utilizate numai atunci când este necesar pentru luarea deciziilor clinice.”

Studiul a analizat date din SUA și a constatat că 93 de milioane de scanări CT au fost efectuate în 2023, cu 30% mai mult decât în 2009. Scanerele CT au devenit, de asemenea, mai puternice, ceea ce înseamnă că sunt utilizate doze mai mari de radiații ionizante. Echipa a calculat că expunerea la aceste radiații cauzează mai mult de 100.000 de cancere pe an, scanările toracice și abdominale fiind deosebit de riscante pentru adulți, în timp ce scanările cerebrale prezintă un risc mai mare pentru copii.

Comentând studiul, oamenii de știință au afirmat că beneficiile scanărilor CT sunt aproape întotdeauna mai mari decât riscul de cancer.

Profesorul Stephen Duffy, profesor emerit de screening al cancerului la Universitatea Queen Mary din Londra, a declarat: „Dacă luăm în considerare faptul că riscul de cancer de-a lungul vieții în populația generală este de aproximativ 50 %, riscul suplimentar este mic. Medicii nu solicită examinări CT decât dacă acestea sunt necesare și mi se pare că beneficiul probabil în diagnosticarea și tratamentul ulterior al bolii depășește creșterea foarte mică a riscului de cancer.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.