G4Media.ro

Creșterea pensiilor cu 40 la sută și ipoteza cinismului fiscal (Op-ed)

Creșterea pensiilor cu 40 la sută și ipoteza cinismului fiscal (Op-ed)

Creșterea cu 40 la sută a punctului de pensie de la 1 septembrie este o eroare economică ce va avea consecințe economice și sociale grele. Orice economist adevărat știe acest lucru. Guvernele pot stabili variabilele nominale, dar este sectorul privat cel care stabilește valorile reale. Pentru ca aceste creșteri să fie adevărate și în termeni reali, adică pensiile să poată cumpăra cu 40 la sută mai multe bunuri și servicii, deficitul bugetar ar trebui să nu crească. Asta înseamnă că guvernul ar trebui să extragă resurse din alte locuri pentru a le da pensionarilor. Altfel, creșterea cu 40 la sută a pensiilor nu ar fi nimic altceva decât stabilirea de către parlament a unor noi valori nominale pentru pensii. Nu ar trece mult și sectorul privat ar lua înapoi din această creștere în termeni reali.

Economic vorbind, guvernul nu are cum să compenseze această creștere uriașă pentru a menține deficitul bugetar la niveluri sustenabile. În final, deciziile fiscale se iau în parlament, iar în prezent, guvernul Orban se confruntă cu o majoritatea care susține creșterea de 40 la sută. În consecință, guvernul nu poate controla cheltuielile și, ca urmare, deficitul bugetar va crește. Pentru a face aceste plăți crescute, guvernele vor trebui să se împrumute mai mult. Va crește costul împrumuturilor. Producția de bunuri și servicii este departe de a crește sufucient pentru a da substanță materială creșterii cu 40 la sută a pensiilor. Moneda se ve deprecia, confiscând din economisirile în lei ale publicului. Pensionarii vor avea o pensie nominal mai mare, dar avuția lor va scădea.

Când știi aceste lucruri – și este cert că economiștii pardidelor care susțin creșterea pensiilor știu acest lucru – și totuși continui cu politica de creștere nesustnabilă a pensiilor, generând iluzii pentru pensionari, atunci ai o probemă de morală. Cei ce susțin această creștere cunoscând implicațiile politice favorabile lor și efectele economio-sociale negative majore pentru restul publicului dovedesc ceea ce eu am numit cinism fiscal (sau ipoteza cinismului fiscal).

Pe scurt, ipoteza cinismului fiscal spune că atunci când instituțiile, înțelese ca reguli, sunt slabe, poate exista un partid care alege să guverneze, direct sau prin interpuși, numai în fazele ascendente ale ciclului de afaceri, promovând politici fiscale prociclice, adică mărind deficitele bugetare în perioadele în care nivelul PIB și ratele sale de creștere sunt peste nivelurile lor normale. În aceste condiții, economia nu are nevoie de stimulii respectivi, care nu fac decât să accentueze dezechilibrele economice și financiare. Aceste dezechilibre împiedică politica fiscală să se relaxeze când economia intră în recesiune și are nevoie de stimuli, inclusiv fiscali. Din acest motiv, partidele celelalte ajung să guverneze în recesiune și sunt nevoite să impună corecții economice dure, plătind pentru aceasta prin pierderea de voturi la viitoarele alegeri.

La noi, partidul care a guvernat în virtual toate perioadele bune, direct sau indirect, a fost PSD. Acesta este un fapt. PNȚCD, perceput ca lider al Convenței Democrate din România, și PDL au guvernat în recesiunile care au urmat după ce PSD a promovat politici fiscale prociclice în perioadele bune. Așa au reușit social democrații să contribuie la ieșirea de pe scena politică a celor două partide. Aceasta a fost în general politica PSD în ultimii 30 de ani și nu cred că s-a schimbat ceva care să ducă în prezent la o altă filozofie referitoare la politică fiscală.

Este generalizată ideea că în 2021 economia își va reveni. Aceasta ar fi o veste bună, dacă nu ar determina în planul acțiunii politice o serie de acțiuni cu consecințe economice care, așa cum am spus de la început, ar fi foarte rele.

În primul rând, convingerea că economia va relua creșterea economică în 2021 cu rate înalte este suficientă pentru ca, în virtutea ipotezei cinismului fiscal, PSD să găsească oportună revenirea la guvernare cât mai curând, chiar și în anul recesionist 2020, încă înainte de alegeri, fără a dori însă să dețină postul de prim ministru, deși deține majoritatea în paralment. Pentru atingerea acestui obiectiv, trecerea moțiunii de cenzură împotriva guvernului, citită pe 20 august în parlament, este esențială. Ea va da ocazia PSD să dețină posturi cheie în guvern, pe care le poate obține pentru că are majoritatea în parlament, fără a dori însă să fie perceput ca fiind liderul unui eventual guvern de coaliție ce va funcționa până la alegeri, probabil în condiții de recesiune. Asta îi va permite o implicare mai mare în administrarea treburilor și resurselor publice, fără a suferi o erodare semnificativă prin prezența la guvernare. S-a mai întâmplat așa în recesiunea din 2009, când PSD a intrat în guvern, fără a fi perceput ca lider, alături de PDL, care era perceput ca lider de coaliție de guvernare. Consecința a fost aceea că a apărut o amânare a măsurilor de ajustare necesare și, în consecință, s-a ajuns la tăierea salariilor în iunie 2010. Întregul cost politic a fost plătit de PDL.

În al doilea rând, stimulează PSD și alte partide, sateliți ai săi sau nu, să facă tot ce e posibil pentru creșterea nesustenabilă a pensiilor. Cei ce susțin creșterea pensiilor cu 40 la sută nu au nimic de pierdut. Ei vor câștiga voturi de la cei cărora o creștere cu 40 la sută a pensiilor le determină iluzii monetare. Așa s-ar putea ca PSD și aliații să câștige suficiente locuri pentru a juca un rol important în viitorul parlament. Problema ar apărea doar dacă creșterea cu 40 la sută a pensiilor ar aduce la câștigarea alegerilor parlamentare de către PSD. Atunci creșterea pensiilor cu 40 la sută, a cărei aplicare o spijină acum, s-ar întoarce împotriva PSD, care va fi nevoit să facă ajustări fiscale, mai ales dacă revenirea economică va fi lentă începând cu 2021. Readucerea finanțelor țării pe o cale sustenabilă, va necesita măsuri dure. Chiar și așa, cu majoritate parlamentară și cu ajutorul creșterii economice, PSD va putea guverna fără ca prețul plătit să fie ieșirea de pe scena politică la alegerile din 2024. Totuși, dacă va apărea o recesiune, conform ipotezei cinismului fiscal PSD va găsi o cale să iasă de la guvernare, lăsând altora sarcina ajustărilor fiscale dure.

Și în cazul în care nu câștigă alegerile, PSD va beneficia de rezultatele cinismului fiscal. Chiar dacă nu din vina lor, exact aceleași probleme referitoare la ajustări fiscale le-ar avea PNL și aliații săi dacă ar câștiga alegerile. O problemă deosebită ar apărea însă pentru PNL dacă ar ajunge să guverneze în recesiune. În acest caz, duritatea ajustărilor fiscale va crește și îi va trebui mult talent PNL-ului, care va fi perceput ca lider al coaliției de guvernare după alegerile parlamentare ce urmează în curând, dar a căror dată depinde de evoluția pandemiei, pentru a evita să aibă soarta PNȚCD și a PDL la alegerile din 2024. Dacă nu-l va avea, democrația și liberalismul din România vor avea de suferit.

Decizia PSD de a susține creșterea pensiilor cu 40 la sută, chiar dacă este clar că această politică este economic greșită, dovedește că deși în interiorul său există forțe care doresc ca partidul să se modernizeze și să nu mai practice cinismul fiscal, ele nu sunt majoritare. Din păcate, cei care dau încă tonul în partid par să îmbrățișeze populismul economic. Cinismul lor fiscal poate fi chiar mai mare decât al celor care au fost majoritari în trecut.

PSD își va alege în curând un președinte și echipa de conducere. Dacă această nouă conducere va reuși să găsească soluția pentru a renunța la practicarea a ceea ce eu am numit cinism fiscal – guvernarea directă sau indirectă numai în periodele de creștere economică prin promovarea de politici fiscale prociclice – atunci acea echipă va fi făcut un mare serviciu democrației din România. Ar fi ceva similar cu efortul făcut de PSD în perioada 2001-2004, când a înțeles necesitatea integrării României în NATO și, alături de alte partide, a înțeles să contribuie major la atingerea acelui scop .

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

40 comentarii

  1. Care sunt economistii?

  2. extraordinar de bine explica oamenii cu salarii si pensii speciale de ce nu trebuie sa creasca ceva si la ceilalti….

    • Exact! Total de acord! Exista o vorba înțeleapta a poporului “satulul nu îl crede pe flamand!” Cel mai ciudat este modul in care “plata concediilor medicale”, “ scutirile de taxe” , “achizițiile de tot felul de puștoaice și bombardele”, @ desenele pe hârtie de autostrăzi și spitale” sunt poziționare la capitolul investiții!!! Ce investiții a făcut exact in ultimele luni guvernul, ma refer la investiții care sa genereze intr-un orizont de timp rezonabil un rezultat palpabil și sa stimuleze economia, inclusiv încasări la buget! Ca sa fiu înțeles, nu cred ca PSD &c-co au făcut ceva, tot același gen de laude și minciuni fără acoperire in ceea ce privește investițiile, da măcar nu erau cu ele “in gura” tot timpul.

    • Pai cresterea se cam duce in inflatie,corect ar fi o crestere a pensiilor mici,da’ nu-i posibil

  3. Nu cred ca pensiile vor fi marite cu 40% de PSD pre alegeri.
    Daaar, vor avea unii din pilonii centrali ai camapniei electorale : “votati-ne si in prima zi dupa ce ajungem la putere vom repara nesimtirea PNL si vom mari pensiile pana la nivelul aprobat in lege”

    • Dacă nu este amendată legea, de la 1 Septembrie pensiile vor creste cu 40 la suta.

    • Legea nu va fi amendata, psd are majoritate in parlament si situatia e exact cea descrisa in articol: psd se face ca nu e la putere, impune cheltuieli dorind, cu buna stiinta, accentuarea crizei pe care tot ei au provocat-o inainte sa fuga de la guvernare.
      Asa ca, spre satisfactia pensionarilor psd-isti, pensiile vor creste cu 40% dupa care vor scadea cu 45%. Moment in care pensionarii respectivi, coautori ai crimei, isi vor aduce aminte ce bine era pe vremea lui Ceasca, uite acum cum crec preturile.
      D-aia a fost bagat domnul Dan la pirnaie, vorbea limba vegetalilor si fura electoratul psd.

    • nimeni nu zice nimic de cheltuielilie aberante de 7.5 miliarde USD pe arme,in 9 luni, in plina pandemie? astea nu se duc in inflatie? a adus Catu banii de acasa? si alte cheltuileli aberante? pensii speciale de 78.000 lei? cumul de pensii speciale?

    • Daca pensiile cresc cu 40% cu cat se vor scumpi alimentele?

  4. nimeni nu zice nimic de cheltuielilie aberante de 7.5 miliarde USD pe arme,in 9 luni, in plina pandemie? astea nu se duc in inflatie? a adus Catu banii de acasa? si alte cheltuileli aberante? pensii speciale de 78.000 lei? cumul de pensii speciale?

    • Bai psd-ache, oi fi si tu vreun smecher in afirmare?
      Stii cine-i primul client al armelor americane? De unde sa stii?
      E Arabia Saudita care, anul trecut, a cumparat armament american de 3 miliarde si ceva de dolari.
      Tu crezi ca vorbesti cu prostii vostri aici de arunci 7,5 miliarde, asa, la impresia artistica? De unde ai aflat cifra, ti-a zis-o Ciolacu? Sau Ciutacu, ori Badea, ori pastorul?
      Du-te bre si trage-o tuica! Mai ales ca pensiile speciale le-a dat psd-ul si le apara CCR-ul.

  5. PSD = Cel mai toxic partid de pe scena politică! Dacă pensia mea se va mari cu 40 %, inflația cât va fi? Au descoperit cumva peștera lui Ali Baba și a celor 40 de hoți?! Sau au hotărât ‘in corpore’ pensionarii speciali și parlamentarii să renunțe la privilegii și să le ofere pensii decente celor cu venituri mici? Nu mai facem și noi, românii, ceva investiții în țara asta? După aia, da, creștere economică etc…. Nu aș vota PSD nici în cele mai negre coșmaruri!!!!

    • Dacă pensia ta se va mări cu 40%, inflația nu poate fi în niciun caz 40%!!!!!!!

    • Cu cat a crescut inflatia cand au crescut aberant pensiile speciale? Inflatia a scazut pe vremea cand a taiat basescu salariile bugetarilor cu 25% la suta, a crescut TVA-ul la 24% , a introdus taxa auto, ca mosia de la Nana era greu de intretinu si Nutzi o scumpa! . Era plin de oferte, vremuri frumoase , dar o gramada de oamenii nu si-au mai putut plati creditele la banca!

    • Ce bine ar fi de-a gândi mai mulți la fel! Dar,dehhh!!!!

  6. Un neica nimeni. Doar hemoragii intellectuale. Sa dai lectii e usor. Sa faci ceva e mai greu. Nici macar intelectual.

  7. Ar fi fost o analiză corectă dacă s-ar fi referit la toate cheltuielile din buget cu salarii și pensii, dar așa, să te referi doar la un segment, este un articol tendențios care se vrea încă o goarna în sprijinul guvernanților. Adică nu e suficientă poziția oficială a BNR, vine și Croitoru, crezând că dacă vine pe persoană fizică este și mai credibil!
    Duceți-vă dracului de îmbuibați, că e ușor să manipulezi când ai un venit lunar mediu net de peste 15.000 de lei tot de pe spatele cetățenilor, doar că indirect, cu toată autonomia voastră!
    Apropo, nu cumva tocmai BNR, prin armata ei de angajați cu salarii nesimțite, generează o parte importanta a inflației?!!

    • Marcel, iar o dai cum vei tu. În articol se spune clar că există un mecanism mai complex prin care se pierde avuție. Un citat din articol: „În final, deciziile fiscale se iau în parlament, iar în prezent, guvernul Orban se confruntă cu o majoritatea care susține creșterea de 40 la sută. În consecință, guvernul nu poate controla cheltuielile și, ca urmare, deficitul bugetar va crește. Pentru a face aceste plăți crescute, guvernele vor trebui să se împrumute mai mult. Va crește costul împrumuturilor. Producția de bunuri și servicii este departe de a crește sufucient pentru a da substanță materială creșterii cu 40 la sută a pensiilor. Moneda se ve deprecia, confiscând din economisirile în lei ale publicului. Pensionarii vor avea o pensie nominal mai mare, dar avuția lor va scădea.

      Când știi aceste lucruri – și este cert că economiștii pardidelor care susțin creșterea pensiilor știu acest lucru – și totuși continui cu politica de creștere nesustnabilă a pensiilor, generând iluzii pentru pensionari, atunci ai o probemă de morală.”

    • Marcel, sper că nu susții creșterea pensiilor cu 40 la sută, fiind fiscal cinic. 🙂
      „Cei ce susțin această creștere cunoscând implicațiile politice favorabile lor și efectele economio-sociale negative majore pentru restul publicului dovedesc ceea ce eu am numit cinism fiscal (sau ipoteza cinismului fiscal).”

    • N-ai înțeles ce-am scris, așa-i?! Dacă vrei sa vorbești de „cinism fiscal”, vorbești despre toare cheltuielile publice!
      Am fost printre primii critici ai acestei legi a pensiilor cu procentul de 40% din acest an, am sperat ca Președintele nu o va promulga ușor, dar, după cum au evoluat lucrurile, sunt foarte nervos!
      Nu poți fii pentru unii mumă și pentru ceilalți ciuma! Iar, în ce privește pensionarii publici, peneleii trebuiau să fie sinceri de la început și nu să-i mintă, amăgească, aburească și umilească la maniera în care au facut-o.

  8. Cu cat a crescut inflatia cand au crescut aberant pensiile speciale? Inflatia a scazut pe vremea cand a taiat basescu salariile bugetarilor cu 25% la suta, a crescut TVA-ul la 24% , a introdus taxa auto, ca mosia de la Nana era greu de intretinu si Nutzi o scumpa! . Era plin de oferte, vremuri frumoase , dar o gramada de oamenii nu si-au mai putut plati creditele la banca!

    • Avem doua categorii de pensii care nu ar trebui sa existe: pensia speciala si pensia socială. Si atunci pensionarii ar avea pensii decente si copiii alocațiile dublate. Statul încurajează nemunca.

  9. Nici nu ma asteptam la un articol mai putin valoros din partea dumneavostra, Domnule Croitoru !

  10. Sunt cateva chestii logice pe care cel putin 50% din cititorii G4media cred ca le inteleg.

    Cresterea pensiilor cu 40% era posibila intr-un scenariu FARA pandemie.

    Pandemia a afectat sectorul privat, principalul contribuabil la bugetul de stat. Firmele si-au diminuat veniturile si implicit contributiile fiscale cu cel putin 25%.
    In lipsa acestor venituri si a unor noi resurse de exploatat,
    cum nu avem zone de petrol si gaze nou descoperite, nici 10 unicorni IT aliniati care sa angajeze 600 de oameni fiecare si sa plateasca taxe si impozite,
    statul ar putea majora pensiile doar din imprumuturi.

    Acum vine intrebarea: de ce sa te imprumuti sa platesti o majorare de 40% a pensiilor ACUM cand ai putea sa oferi doar 20% in primul an si diferenta in al doilea an, iar acum sa investesti in companii romanesti cu oameni care muncesc si produc ceva, astfel incat dupa un an sa sustina ele, natural si constant, pensiile seniorilor.
    Este alimentarea consumului VS investitii pentru viitor si sustenabilitate.
    O pensie este o investitie in consum pentru ca banii aia ajung 90% in conturile supermarket-urilor si hypermarket-urilor care nici macar nu sunt romanesti. O investitie in companii IT si start-upuri inovative poate sa-ti aduca de 10 X ROI in cativa ani plus locuri de munca create. Provocarea este insa sa-i delimitezi pe fondatorii si oamenii inteligenti, muncitori si inovativi care pot dezvolta astfel de afaceri.

    • Firmele de IT nu au avut prea mult de suferit in urma pandemiei.

      „oamenii inteligenti, muncitori si inovativi care pot dezvolta astfel de afaceri” au nevoie sa manance, sa se cace, sa se spele si sa poarte haine.
      Toate aceste necesitati marunte sunt indeplinite de prostime, care nu poseda cunostinte avansate de C++

    • Nevoile umane trebuie satisfacute, indiferent de profesie, fara indoiala. Diferenta este ca unele categorii sunt insa si creatori/producatori, nu doar consumatori. Statul decat sa dea pomeni pe imprumut catre oameni care nu fac nimic (nu ma refer aici la pensionari), mai bine da pomeni oamenilor pe care ii moblizeaza sa aiba o activitate ce aduce valoare adaugata.
      Trebuie sprijinite mai mult, in general, firmele din sectorul privat si mai ales acele companii cu potential de dezvoltare exponentiala care vor defini noul val al evolutiei tehnologice si umane.
      Si nu ma refer aici doar la IT, ci la cercetare-dezvoltare (in privat, nu in sectorul public unde doar sug fonduri si nu am auzit sa produca nimic) , biotehnologie, AI, quantum computing – care pot genera produse care sa dezvolte inclusiv industria comertului, turismului, etc. Altfel, iar vom ramane din nou o tara inapoiata.
      De ce crezi ca SUA investeste anual 476 miliarde de dolari in R&D?

  11. România, stat acaparat de clanurile mafiote de securisti, politicieni, magistrati, organe de forta si interlopi care isi apara pivilegiile alimentate din sudoarea muncii poporului. De 30 de ani justitia nu a facut nimic ca sa stopeze furturile din banul public. Asa cum spunea Hudrea „parandaratul din toate contractele incheiate e lege” si ajunge si pe la partide, nu doar in buzunarele politicienilor, securistilor si magistratilor care exista ca sa apere hotii si hotiile. Toti au palate care nu pot fi justificate cu veniturile din salariile de bugetari…. dar nu vede nimeni. Extraordinar de bine explica reprezentantul BNR despre inflatie si cinism fiscal, cand e vorba despre cei de la talpa tarii dar ce sa vezi salariatii lor isi stabilesc singuri salariile si premiile anuale de sute de mii de euro in concordanta cu veniturile medii din ramura lor din occident, nu cu cele din tara. De unde dracu va vin banii voua, cei care aveti zeci de mii de euro salariu, mai ceva ca in occident: in justitie, in politie, in politica etc? Pai din munca prostilor pe care i-ati exploatat in comunism si continuati acum in asa zisa democratie! Saraca tara bogata!

  12. Glumiti?!
    „nouă conducere” sunt fix lingaii din prima linie ai incarceratului Dragnea!
    Despre ce „noua conducere” vorbiti, cand sunt FIX aceiasi lingai?!
    Ciolacu a ajuns Seful Camerei deputatilor DUPA ce Dragnea, urmare a condamnarii, a renuntat la functie!
    Pai, crede careva ca Dragnea ar fi acceptat ca Sef la Camera deputatilor altceva decat un lingau apropiat?
    Ciolacu era Secretarul general al Camerei deputatilor, adica era oricum mana dreapta a lui Dragnea, Seful Camerei Deputatilor!
    Cu ce sa se fi DEZINFECTAT tractoristul Ciolacu sa ajunga sa fie altceva decat a fost pana acum: un DRAGNIST ca orice PSDist!
    La PSD NU principiile, valorile umane sau europene sunt calauza, ci clientelismul si slugarnicia fata de lider!
    Liderii se schimba, Slugarnicia fata de noul lider ramane!
    Tineti minte Raportul lui Ionut Vulpescu din 12 februarie 2020?
    Vulpescu asta, crescut in PSD a spus:
    „Partidul a ajuns să fie construit pe principii clientelare și de nepotism.”
    NU i-a raspuns nimeni, Raportul s-a pierdut in neantul de „valori” din PSD.
    Ce asteptari aveti dvs de la tractoristul analfabet Marcel Ciolacu, i-ati vazut CVul, asta NU a pus piciorul pe la vreo Facultate, a „studiat” la mare distanta, pe seara, ca orice PSDist, Educatie ZERO!
    Credeti ca are habar ce e aia Economie, ce e Stabilitatea financiara a unei Tari, ce inseamna politici fiscale prociclice?!
    Asta, alaturi de tractoristul Paul Stanescu, va asteptati sa schimbe PSDul?
    Nici o sansa, il vor schimba rapid PSDeii pe el, DACA va misca in frontul PSDist!!!

  13. Pt. domnul Croitoru, cu dragoste : https://chomsky.info/books/

  14. Daca vrei sa ai crezare pe aici, impartaseste modul perceptie a lumii a unui crestin. Chiar daca e un crestin care injura sau se declara ateu. Dar sa fie botezat crestin.

  15. Oare de ce nu 45% sau 50% sau 100%? Care o fi argumentul pentru 40%? Argumentul o fi : Pentru ca asa a zis Partidul! Iar altii pe langa, cauta sa comenteze si sa aduca argumente, sa demonstreze, etc. Cred ca Ciolacu s-a oprishat pe el de râs la cititul presei dupa aruncarea bolovanului de 40% în baltoaca.

    • Sunt n argumente, dar pe voi ăștia, nepensionari, nu vă preocupă, nu vă interesează, doar vă sare tzandara fără să fiți în cunoștință de cauză.
      Nu te condamn, pentru că așa judecam și eu când eram ca tine, adică superficial!

    • Ti-ar fi greu sa le aduci acilea, argumentele? Cu argumente se construieste o politica si nu cu ucazuri.

  16. @Radulescu Marcel, am 2 intrebari pentru dumneavoastra:
    -Ce varsta aveti ?
    – Chiar nu va descurcati cu pensia actuala?
    Ca dupa cat sunteti de coerent nu pareti nici senil si nici detinator de pensie sociala.
    Iar in loc sa pierdeti vremea pe aici dand atatea mesaje contradictorii, nu ar fi mai util, cat mai sunteti in putere, sa va completati pensia cu un job part-time?

    • Stai liniștit, că eu mă descurc, mulțumesc de grijă, dar aici nu-i vorba de mine personal, era vorba despre niște principii, dar nu știi tu ce-s alea…