Creșterea ratelor dobânzilor ar putea penaliza sectorul imobiliar, avertizează BCE
Piața imobiliară supraevaluată din zona euro ar putea să cadă în cazul în care ratele la credite vor crește mai repede decât inflația, riscând să provoace astfel spargerea bulei finanțate prin îndatorare, a afirmat miercuri Banca Centrală Europeană (BCE), potrivit agenției Reuters, citată de boursorama.com.
De asemenea, aceasta avertizează, în raportul său privind stabilitatea financiară, că prețurile activelor vor continua să scadă dacă perspectivele economice se înrăutățesc din cauza războiului din Ucraina sau dacă inflația se dovedește a fi peste așteptări.
Prețurile locuințelor din zona euro au crescut puternic timp de mai mulți ani, iar această tendință s-a accelerat în timpul crizei coronavirusului, deoarece politica monetară ultra-acomodantă a BCE a contribuit la reducerea costului creditelor, împingând dobânzile reale în teritoriu negativ.
Banca centrală, care se îndreaptă spre o majorare a ratei dobânzii în iulie, prima în mai mult de un deceniu, estimează că prețurile locuințelor din zona euro sunt supraevaluate în medie cu aproape 15%, cu o creștere de până la 60% în unele țări, potrivit estimărilor sale bazate pe corelația dintre prețuri și venituri.
Potrivit acesteia, prețurile ar putea scădea cu 0,83% până la 1,17% pentru fiecare creștere de 10 puncte de bază a ratelor ipotecare, după luarea în considerare a inflației.
„O creștere bruscă a ratelor reale ale dobânzilor ar putea declanșa o corecție a prețurilor locuințelor în viitorul apropiat, întrucât nivelul actual scăzut al ratelor dobânzilor face mai probabilă o inversare bruscă a prețurilor locuințelor”, rezumă BCE.
De asemenea, raportul avertizează asupra riscului unei spirale preț-credit în unele țări, observând că Slovacia, Estonia și Lituania au înregistrat atât cea mai mare creștere a prețurilor locuințelor, cât și cea mai mare creștere a creditelor pentru locuințe.
Acesta subliniază că Olanda, Cipru și Grecia au cele mai ridicate niveluri de îndatorare pentru locuințe în raport cu produsul intern brut (PIB).
Dar nu numai proprietarii de locuințe sunt expuși riscului de creștere a ratelor dobânzilor, continuă articolul din Financial Stability Review, subliniind că și guvernele îndatorate, întreprinderile și gospodăriile cu venituri mici sunt vulnerabile.
Acesta adaugă că conflictul din Ucraina a contribuit la deteriorarea condițiilor financiare și ar putea duce la o nouă scădere a prețurilor activelor.
„Corecții suplimentare pe piețele financiare ar putea fi declanșate de o escaladare a războiului, de o încetinire mai accentuată a creșterii globale sau de necesitatea unei ajustări mai rapide decât se aștepta a politicii monetare”, spune instituția monetară.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.