Creșterea ratelor dobânzilor pune la încercare stabilitatea financiară a zonei euro, avertizează BCE
Creșterea bruscă a ratelor dobânzilor întreprinsă începând cu luna iulie a anului trecut pentru a limita inflația în zona euro ar putea „dezvălui vulnerabilități” în sistemul financiar, avertizează Banca Centrală Europeană într-un raport publicat miercuri și citat de Le Figaro.
„În timp ce înăsprim politica monetară pentru a reduce inflația ridicată, acest lucru ar putea dezvălui vulnerabilități” prin testarea rezistenței companiilor, gospodăriilor și guvernelor, a declarat vicepreședintele BCE, Luis de Guindos, cu ocazia publicării raportului semestrial al instituției monetare privind stabilitatea financiară. Și asta în ciuda faptului că condițiile economice „s-au îmbunătățit ușor”, iar prețurile la energie au scăzut recent.
BCE a majorat ratele dobânzilor cheie cu un nivel fără precedent de 3,75 puncte procentuale din iulie anul trecut și intenționează să le majoreze în continuare pentru a readuce inflația la ținta de 2%, față de 7% în ritm anual în aprilie. Printre efectele vizibile ale acestei politici se numără o corecție a piețelor imobiliare, care ar putea „deveni dezordonată” dacă majorarea ratelor la creditele ipotecare „reduce tot mai mult cererea”, notează BCE. Acest raport intervine după turbulențele financiare din martie, cauzate de falimentele băncilor din Statele Unite și de preluarea forțată a Credit Suisse de către UBS. „Aceste evenimente ne-au reamintit puternic importanța de a ne asigura că fundamentele sistemului bancar sunt solide”, explică De Guindos în introducerea raportului.
Băncile din zona euro, care au reputația de a fi solide, văd cum volumul împrumuturilor se reduce și costurile de finanțare cresc, ceea ce le poate afecta profitabilitatea. Semnele de deteriorare sunt vizibile în portofoliile lor de credite expuse la imobiliare comerciale, întreprinderi mici și alte împrumuturi de consum, subliniază raportul. Aceste instituții sunt, de asemenea, la mila clienților nebancari – fonduri, asigurători, case de compensare etc. — care reprezintă 14% din depozitele lor, în cazul în care acești clienți își retrag activele ca răspuns la o nevoie de lichidități, avertizează BCE. La rândul lor, guvernele se confruntă cu o creștere a costurilor de finanțare, care vine într-un moment nepotrivit, când trebuie să refinanțeze muntele de datorie publică acumulat în timpul pandemiei și apoi a creșterii prețurilor la energie. „Perspectivele pentru stabilitatea financiară în zona euro rămân fragile”, conchide raportul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank