G4Media.ro

Creșterea salariilor profesorilor: CCR a dat dreptate guvernului Orban, majorarea se face…

sursa foto: Pixabay.com

Creșterea salariilor profesorilor: CCR a dat dreptate guvernului Orban, majorarea se face în septembrie 2021

Curtea Constituțională (CCR) a dat dreptate guvernului Orban în speța creșterii salariilor cadrelor didactice, potrivit surselor G4Media.ro. Astfel, CCR a admis o sesizare a executivului, ceea ce înseamnă că salariile cadrelor didactice vor crește din septembrie 2021, și nu începând cu septembrie 2020, așa cum voia PSD.

Mai precis, PSD a vrut o devansare a creșterii de salarii în educație, astfel încât aceasta să intre în vigoare încă din septembrie anul trecut. O lege votată anul trecut de majoritatea PSD prevedea creșterea salariilor profesorilor din septembrie 2020, dar guvernul a modificat legea prin Ordonanța de rectificare a bugetului și a amânat creșterea pentru septembrie 2021. PSD a modificat la rândul său OUG în Parlament, iar guvernul a atacat la CCR legea.

CCR a admis în unanimitate sesizarea guvernului, motivul fiind neclaritatea legii adoptate de Parlament.

Comunicatul oficial al CCR:

 

  • I. În ziua de 13 ianuarie 2021, Curtea Constituțională, a pronunţat, în cadrul controlului anterior promulgării, următoarele decizii de admitere:
  • A). Cu unanimitate de voturi,
  • 1. A admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.I pct.8 şi 9 din Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri bugetare sunt neconstituţionale;
  • – art.I pct.9 din legea criticată abrogă art.43 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.135/2020 [care amână creşterea drepturilor salariale ale cadrelor didactice pentru 1 septembrie 2021], ceea ce nu înseamnă, însă, o repunere în vigoare a art.38 alin.(4 ind.1) din Legea-cadru nr.153/2017, în redactarea dată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.114/2018 [care stabilise creşterea drepturilor salariale ale cadrelor didactice pentru 1 septembrie 2020]. Astfel, din cauza tehnicii legislative defectuoase utilizate, s-a fi ajuns la o situaţie incertă cu privire la etapizarea creşterii drepturilor salariale pentru personalul didactic. Abrogarea pură şi simplă a art.43 din Ordonanţa de urgență a Guvernului nr.135/2020, fără indicarea etapelor de creştere a drepturilor salariale pentru personalul didactic prin modificarea corespunzătoare a art.38 alin.(4 ind.1) din Legea-cadru nr.153/2017, ar fi generat o situaţie juridică confuză, ceea ce este contrar art.1 alin.(5), în componenta sa privind securitatea juridică, raportat la art.41 din Constituţie. Așadar, viciul de neconstituționalitate constatat de Curte privește exclusiv Legea de aprobare a O.U.G. nr.135/2020, și nu ordonanța. În cadrul procedurii de reexaminare, revine Parlamentului competenţa de a infirma/confirma, în termeni clari şi neechivoci, etapizarea creşterii drepturilor salariale pentru personalul didactic stabilită prin art.43 din Ordonanţa de urgență a Guvernului nr.135/2020.

(Foto: Pixabay)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Ei hai că-i bună, măriți salariile unor șomeri de lux – profesorii, cei care de aproape un an stau acasă, școala on-line fiind doar o păcăleală, ca să nu zicem că am desființat de tot învățământul.

    • Bine zis dl Ionescu.

    • Probabil că există profesorii pentru care școala de o păcăleală. Școală online sau nu. Eu abia aștept școala fizică deoarece cel puțin la Română, Matematică și altele discipline de examen orele online sunt mult mai solicitate. Cel puțin pentru profesori. Așa că orice generalizare e cel puțin greșită.

    • Ha! Mijto…
      Daaaar, bre isteților:
      – au vrut profesorii sa stea acasă? Nu! Onor guvern a închis școlile și i-a trimis forțat acasă pe elevi și profesori! Tot el, Guvern, a introdus obligația, repet, obligația învățării on-line!
      – ștergeți-vă frumușel la gurițe! Sunteți doi ipocriți, troli galbiori sau neo-marxist, slugoi politici onanisti!
      😀 😀 😀
      PS: va puteți și pupa pe mustăcioare, așa faceți schimb de fluide: maro cu galben sau invers!

    • Sa știți ca nu profesorii au ales on-line. Toți comentati fără sa cunoașteți anumite aspecte. Faptul ca am făcut câteva luni on-line, ceea ce nu este asa ușor cum ziceți dvs, nu eclipsează anii care am muncit fizic. As dori sa veniți o ora nu mai mult în fata copiilor sa munciți cu ei și apoi sa comentați. Profesorii aceștia asa cum ii considerați dvs, va învață copiii. Puteti face ceva în viata fără școală? NU! E aceea școală e reprezentata de profesori. Ca în orice pădure mai sunt uscaturi, dar nu generalizați!

    • Cine a decis sa stam acasa? Cine ne-a obligat sa achizitionam dispozitive pentru a putea desfasura activitatile on line? Cu ce ne-a sustinut statul pe noi? Ne-a platit facturile, ne-a oferit calculatoare, etc. Eu a trebuit sa asigur toate acestea, din bugetul propriu, de parca as fi fost proriul meu angajat. Toate aceste eforturi pentru a va invata copiii dvs, dar in fata celor de la privat, suntem doar niste consumatori care nu produc nimic. Nimic mai fals!!! Produsul sunt chiar cei care au o meserie, inclusiv dvs, medicii, politistii, marii nostri politicieni, etc. De nu am fi fost noi, nu ati fi fost nici dvs si nici altii ce se impauneaza si ne executa. Traim intr-o societate in care respectul, recostinta sunt departe in zare.

  2. Nici dracul nu ghiceste constitutia Romaniei.

  3. Dorelu’ tot Dorel….

  4. Vad ca „in corpore” poporul roman este impotriva dascalilor, adica a educatiei. Cu o astfel de atitudine nu putem decat sa ramanem un popor prost. Habar nu aveti ca dascalii, cu exceptia situatilor unde nu exista internet, chiar si-au tinut orele online, fiind verificati indeaproape de directorii de scoli sau chiar de parintii elevilor. Asa ca nu va mai aflati in treaba! Nu v-a deranjat atata cand tot in pandemie alti bugetari stateau acasa si luau aceiasi bani (inclusiv sporuri) chiar pentru facut nimic.

    • Poporul roman nu e impotriva dascalilor, ci impotriva celor care in aceasta perioada cer mariri peste mariri. Eu, angajat la privat toata viata mea, mi-am pierdut jobul anul trecut. Trebuia sa mergem toti astia care anul trecut ne-am pierdut jobul din cauza pandemiei sa cerem locuri de munca si salarii, si mariri de salarii si de toate in fata guvernului. NOi nu suntem oameni, nu suntem angajati? Ca sa nu mai spunem ca privatul tine in spate angajatii de la stat. De solidaritate sociala nici nu a fost vorba. Bugetarii primeau salarii intregi anul trecut cand noi ramaneam fara job, bugetarii primeau mariri anul trecut, primesc si anul asta…pai unde e solidaritatea? 1 milion de romani sunt smecheri iar alte cateva milioane sunt prosti care nu au ce face? Ce sa facem, sa ne angajam la stat DOAR ca sa nu mai fim fraieri? Daca nu am fi noi, de unde ar mai fi bani pentru orice intr-o tara? Ok, nu ii dam afara, ok, nu le taiem salariile, dar le crestem? Serios? Pe ce baze? Cand o sa mearga tara asta bine, cand o anumita institutie o sa aiba niste rezultate extraordinare, atunci sa creasca, ca asa ne cresc si noua la privat, si atunci cu un 5%.

  5. Dorele tată, nici cei din Horeca, transporturi si nenumarate alte domenii PRIVATE n-au vrut sa stea acasa, si totusi guvernul i-a obligat. Ca urmare, ei sunt in somaj tehnic sau definitiv. Ar trebui sa fie si profesorii trimisi in somaj până la reînceperea scolii. Sa vezi atunci scandal din partea distinsilor someri profesori cum cer ei începrea cursurilor la scoala, nu pe FB.

  6. În toate tarile cu adevărat civilizate se urmărește promovarea reala a educației. Noi, de câte ori avem ocazia, cautam sa ii punem bețe în roate. Asta e, un cult al analfabetismul!

  7. Daca profesorii intrau in somaj anul scolar era inghetat. Pe langa asta o intreaga pleiada de oameni ramaneau fara activitate. fara examene de final, fara admitere la facultate, fara acte semnate de notari etc. poate era mai bine. un an in care sa stea toata lumea acasa.

  8. Profesorii sa fie angajati prin concurs de directorii unitatilor de invatamint si de consiliile locale .
    Inspectoratele judetene de invatamint si consiliile judetene trebuie desfiintate .
    In plus , cetatenii sa deschida ochii cind voteaza consilieri locali . Multi sint aserviti primarului sau devin astfel dupa alegeri .
    Consiliul local nu este unealta primarului . Consiliul local este cel care trebuie sa il traga de bracinari pe primar . Consilierii sint reprezentantii cetatenilor nu sclavii primarilor .

  9. Și ce se întâmplă deștepților atunci când un consilier nu ridică mâna (votează) la votarea unui proiect util comunității că nu i-a pus primarul o rudă șef la primărie!?!cum e?!?