G4Media.ro

Creșterea TVA încurajează pirateria și scade vânzările pe cea mai mică piață…

Sursa foto: Pixabay

Creșterea TVA încurajează pirateria și scade vânzările pe cea mai mică piață de carte pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, avertizează Asociația Editorilor din România / „Încasările din vânzările de carte nu afectează aproape deloc deficitul bugetar”

Asociația Editorilor din România avertizează, luni, într-un comunicat de presă, că o eventuală creștere a TVA de la 5% la 19% va încuraja pirateria și va scădea și mai mult vânzările pe cea mai mică piață de carte pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Asociația amintește Guvernului că „încasările din vânzările de carte nu afectează aproape deloc deficitul bugetar”.

Consiliul Director al Asociației Editorilor din România consideră că majorarea cotei TVA pentru cărți este o măsură care va diminua vânzările și va crește pirateria, în condițiile în care România este cea mai mică piață de carte pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, iar vânzările au intrat oricum pe un trend descendent încă din primul trimestru al acestui an. În prezent, cărților li se aplică o cotă TVA de 5%, atât pentru varianta tipărită, cât și pentru cele digitale.

„În plus, pandemia de Covid-19 a determinat o creștere agresivă a pirateriei, în special a celei digitale, în condițiile în care autoritățile din România se dovedesc prea puțin pregătite să abordeze fenomenul. Pirateria se traduce prin venituri pierdute de toți membrii lanțului valoric al cărții: autori, editori, librari iar creșterea TVA se va converti, pe de o parte, într-o creștere a pirateriei și, pe de altă parte, într-o accentuare a tendinței de scădere a vânzărilor”, se arată în comunicat.

Asociația Editorilor din România reamintește, totodată, prevederile Pactului pentru lectură, lansat pe 15 februarie, care cere Guvernului să respecte legile în vigoare de 20-21 de ani, privitoare la dotarea anuală cu cărți a bibliotecilor publice și susținerea livrărilor de carte prin intermediul Poștei Române.

„În același timp, subliniem că, deși încasările din vânzările de carte nu afectează aproape deloc deficitul bugetar al țării, ele reprezintă singura șansă de supraviețuire a acestei industrii culturale pe care alte țări o consideră «esențială». Mai exact, trecerea cărților la cotă TVA de 19% ar însemna, la aceleași cifre de vânzări, circa 2 ‰ din deficitul bugetar despre combaterea căruia se discută în aceste zile. De aceea, pledoaria noastră vizează nu atât interesul breslei, cât mai ales nevoia de educare a unui popor care înregistrează cote tot mai mari de analfabetism funcțional.

Sperăm că discuțiile de la nivel guvernamental din aceste zile să țină cont de considerentele de mai sus și publicul de carte din România să nu fie supus unui experiment fiscal ale cărui consecințe nu pot fi decât dureroase”, încheie Asociația Editorilor din România.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Câtă cultură se dă la garsonierele TV e suficientă, electoral, în România aproape educată.