G4Media.ro

Crevase și alunecări de pietre: valul de căldură face ascensiunea pe Mont…

pixabay

Crevase și alunecări de pietre: valul de căldură face ascensiunea pe Mont Blanc mai periculoasă ca niciodată

Crăpături adânci, căderi de pietre mari cât un frigider. În acest an de secetă și caniculă, accesul la multe dintre vârfurile emblematice ale Alpilor, cum ar fi Matterhorn și Mont Blanc, devine deosebit de dificil. „În mod normal, vedem acest tip de închideri de trasee mai mult în luna august. Iar aici au început la sfârșitul lui iunie, începutul lui iulie”, a declarat secretarul general al Asociației elvețiene a ghizilor montani, Pierre Mathey, citat de Le Figaro.

Ghizii, care obișnuiesc să ducă anual mii de pasionați pe cele mai înalte vârfuri din Europa, au decis să nu mai folosească anumite trasee pentru a urca pe Mont Blanc. O decizie care „nu a fost ușor de luat”, dar necesară având în vedere „condițiile deosebit de delicate din ultimele săptămâni din cauza creșterii semnificative a temperaturii”, au explicat în această săptămână ghizii alpini italieni pe pagina lor de Facebook. Oficial, niciuna dintre cele șapte rute care duc spre vârful aflat la 4.807 metri nu este închisă, dar condițiile de acces la sfârșitul lunii iulie sunt atât de proaste încât doar cei mai experimentați alpiniști mai pot ajunge la el, potrivit specialiștilor montani.

Cauza este lipsa zăpezii din timpul iernii, care în multe locuri a lăsat întinderi vaste de ghețari goi, cenușii – chiar gălbui acolo unde praful de nisip din Sahara s-a acumulat în timpul iernii -, pline de fracturi. Căldura a făcut restul, provocând topirea podurilor fragile de zăpadă care permit traversarea crăpăturilor și conducând la alunecări de teren.

„Prea periculos”

În Chamonix, la poalele gigantului alb, sezonul este în plină desfășurare, iar turiștii se înghesuie în vârful Aiguille du Midi (3.842 de metri), unde sosesc cu miile în fiecare zi, grație magiei telecabinei. Dar acolo sus, în mica peșteră săpată în gheață, care este folosită ca vestiar și ca punct de plecare pentru alpiniștii care participă la numeroase curse montane – inclusiv la traversarea Vallée Blanche sau a Mont Blanc prin traseul „trois Monts” – sunt mai degrabă puțini cei care își pun crampoanele la sfârșitul lunii iulie.

Printre aceștia, scoțianul Evan Warden și fiul său de 14 ani, David, au venit pentru o plimbare pe ghețarul de sub Aiguille. Au descoperit condiții „îngrozitoare”: „Peste tot pe unde mergeam erau căderi de pietre și crevase care se deschideau tot timpul”, explică tânărul, care a fost instruit în alpinism în Scoția și care se afla la prima sa vizită în Alpi. Amândoi au sperat inițial să escaladeze Mont Blanc, dar au renunțat la acest proiect, „prea riscant”. „Poate la anul… Va fi acolo mâine, va fi acolo și luna viitoare și anul viitor. Nu se va mișca”, filozofează tatăl, în timp ce-și înfășoară ușor frânghia în jurul umerilor.

Monica și Marten Antheun, un cuplu în vârstă de 40 de ani din Norvegia, așteptau și ei cu nerăbdare să abordeze gigantul mitic după „trei ani de așteptare”: își făcuseră rezervări pentru „azi sau mâine” la compania de ghizi din Chamonix, regretă Marten. „Ghidul ne-a trimis un e-mail și cursa Mont Blanc a fost anulată din cauza vremii. Cred că ghizii cunosc zona și condițiile. Pentru noi este în regulă, o putem face mai târziu”, spune soția sa.

Anulările se acumulează

Companiile de ghizi din Chamonix și Saint-Gervais au anunțat la jumătatea lunii iulie suspendarea temporară a ascensiunilor pe Mont Blanc pe traseul „normal” Goûter, din cauza căderilor de pietre pe culoarul Goûter, cunoscut și sub numele de „couloir de la mort”. Accesul rămâne deschis pentru ghizii independenți.

Temperaturile foarte ridicate din ultima vreme destabilizează muntele, notează Noé Vérité, custodele refugiului Cosmiques, situat pe un alt traseu, Trois Monts. El spune că recent a înregistrat 6 grade în miez de noapte în refugiul său, la o altitudine de 3.613 metri. Lipsa gerului din acea noapte i-a obligat pe toți potențialii alpiniști care au plecat de pe Cosmiques să se întoarcă, spune el. „Poți vedea cum condițiile se înrăutățesc în fiecare zi”, spune el. Pentru el, luna iulie este, de obicei, vârful sezonului, dar anulările se adună.

Traseul normal este afectat de căderi de pietre „mari cât frigiderele”. Altele, cum ar fi „Innominata”, sunt încă practicate, dar rămân rezervate unei arhi-minorități din cauza dificultății lor, subliniază el. În prezent, doar „o duzină sau douăzeci de persoane pe zi, majoritatea specialiști”, ajung pe vârful Mont Blanc, față de 100-120 de persoane în timpuri normale, estimează Olivier Grébert, președintele Compagnie des guides de Chamonix.

Excursiile anulate sunt amânate, rambursate sau redirecționate către alte rute, iar compania profită de acest lucru pentru a-i educa pe cei care, de exemplu, doresc să urce pe vârf „pentru a 40-a aniversare”. „Această ascensiune trebuie să facă parte dintr-o carieră de alpinist”, explică Grébert: „Mont Blanc are uneori reputația de a fi o ascensiune ușoară, dar nu este cazul, mai ales în acest an”.

„Vom bate un record”.
Și în Elveția, ghizii au decis să nu urce pe celebrul Jungfrau. De asemenea, aceștia au recomandat să nu se urmeze traseele de pe versanții italian și elvețian al Matterhorn, muntele emblematic al Elveției. Măsurile reprezintă o lovitură după două sezoane dificile, marcate de pandemia Covid-19, potrivit lui Ezio Marlier, președintele asociației ghizilor din Valea Aosta, în Italia. „Nu este ușor, după două sezoane aproape complet goale, să iei decizia de a nu mai lucra”, spune el. El deplânge însă faptul că prea mulți oameni își anulează călătoriile în timp ce unele rute sunt încă practicabile. „Sunt o mulțime de alte lucruri pe care le poți face, dar oamenii care vor Mont Blanc, vor Mont Blanc”.

Accesul la ghețari, care s-au topit într-un ritm accelerat în acest an, reprezintă, de asemenea, un risc. „În prezent, ghețarii se află în starea în care se află de obicei la sfârșitul verii, sau chiar mai târziu”, avertizează Andreas Linsbauer, glaciolog la Universitatea din Zurich: „Cu siguranță vom bate un record”.

Ghețari periculoși

Valurile succesive de căldură care au lovit Europa începând cu luna mai au accelerat în cele din urmă topirea ghețarilor, făcându-i instabili. La fel ca în Italia, unde un bloc uriaș din ghețarul Marmolada s-a prăbușit în iulie, omorând 11 persoane. Ghețarul a fost slăbit de încălzirea globală, precum și de temperaturile record înregistrate în Italia în acest an, 10°C în vârful Marmolada cu o zi înainte de dezastru. Temperaturile ridicate au accelerat topirea acestuia, iar apa s-a acumulat sub calota de gheață, făcând-o instabilă.

Pentru Mylène Jacquemart, specialist în ghețari la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Zurich, prăbușirea uriașului bloc al ghețarului Marmolada are încă necunoscute. „Dar, în general, cu cât apa se topește mai mult, cu atât situația devine mai complicată și mai periculoasă. Pierre Mathey a subliniat, de asemenea, că „aceste pungi de apă, în perioadele de vreme bună, cu temperaturi foarte ridicate, reprezintă un pericol suplimentar, pentru că nu este vizibil”. Dar el rămâne încrezător că ghizii vor găsi rute alternative: „Rezistența este într-adevăr ADN-ul ghidului montan… și adaptabilitatea. Muntele este cel care decide. Nu omul.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...