Crime împotriva istoriei: Un laborator american a radiografiat bisericile şi teatrele distruse de ruși în Ucraina
Analiza prin satelit a teritoriului Ucrainei nu se concentrează doar pe echipamentele militare. La mii de mile distanţă de lupte, un grup internaţional de arheologi, istorici şi tehnicieni coordonează monitorizarea pierderilor tot mai mari în peisajul cultural al ţării, conform The Guardian, citat de News.ro.
Până acum, au fost detectate semne de deteriorare a 191 de repere şi locaţii culturale. Cea mai mare parte a distrugerilor din partea trupelor invadatoare ruse s-au concentrat pe monumentele memoriale şi lăcaşurile de cult ucrainene. Cincizeci şi opt de biserici, moschei, temple şi catedrale au fost acum listate, împreună cu 111 locuri memoriale şi nouă monumente publice.
Războiul a afectat şi două situri de artă – inclusiv Teatrul Dramatic din Mariupol, ale cărui imagini au făcut înconjurul lumii – şi un sit arheologic. Violenţa îndreptată asupra monumentelor şi clădirilor ar putea părea nesemnificativă în comparaţie cu numărul tot mai mare de răniţi şi decese cauzate familiilor ucrainene, dar pentru o ţară aflată în umbra unui vecin ameninţător, cultura şi moştenirea pot juca un rol crucial. Ţintirea deliberată a siturilor religioase şi culturale este, de asemenea, interzisă de Convenţia de la Haga din 1954, deşi autorii au fost rareori pedepsiţi.
Laboratorul de monitorizare a patrimoniului cultural, de la Muzeul de Istorie Naturală din Virginia în Martinsville, este centrul pentru coordonarea încercărilor la nivel mondial de înregistrare şi protejare a reperelor aflate în pericol. Reţeaua a fost înfiinţată anul trecut în parteneriat cu renumita Smithsonian Institution Cultural Rescue Initiative, fondată ca răspuns la cutremurul din Haiti din 2010, care acţionează pentru a pregăti curatorii de muzee din întreaga lume să reacţioneze la conflict.
În muzeele Ucrainei, depozitele care conţin icoane bizantine şi aur scitic au fost mutate. Lucrări de artă valoroase au fost ascunse în subsoluri sau mutate în secret în muzee străine. Alte colecţii naţionale sunt păzite de gardieni care sunt acum înarmaţi şi gata să respingă jefuitorii.
Operaţiunea din Virginia se bazează pe expertiza curatorilor din America şi Europa şi este condusă de arheologul Hayden Bassett. „Este o operaţiune 24/7”, a spus el recent pentru The Washington Post. „Chiar dacă este posibil să nu ne uităm la un ecran la ora 3 dimineaţa, sateliţii noştri preiau imagini la acea oră”.
Brian Daniels, un antropolog care lucrează cu echipa din Virginia, a spus că rata atacurilor a crescut dramatic de la publicarea raportului. El a afirmat pentru The Observer: „Violenţa se concentrează acum asupra infrastructurii civile şi asta înseamnă că muzeele şi moştenirea culturală sunt vizate de această politică a pământului pârjolit”.
Cele 26.000 de situri culturale verificate de laborator luna aceasta printr-o combinaţie de teledetecţie, cercetare open-source şi imagini prin satelit, includ cele şapte situri de patrimoniu mondial ale Ucrainei. Cea mai cunoscută dintre acestea este Catedrala Sf. Sofia din Kiev, cu cupolă aurie, care rămâne intactă. Ministerul Culturii al Ucrainei a cerut, de asemenea, martorilor să trimită fotografii pe site-ul său culturecrimes.mkip.gov.ua, astfel încât probele verificate să poată fi trimise Curţii Penale Internaţionale. (Sursa foto: RONALDO SCHEMIDT / AFP)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii