Criminalii ruși de la Bucea sunt vânați cu metode avansate: Analize ADN, camere de securitate, sateliți și programe de recunoaștere facială (The Times)
Sute de procurori sunt pe urmele rușilor acuzați de masacrul civililor din această localitate la nord vest de capitala Ucrainei, Kiev. Ei au fotografiile a 500 de suspecți, iar acesta este doar începutul, relatează trimisul special al cotidianului The Times la Bucea.
Fețele din imaginile de pe ecran sunt sumbre și ne-zâmbitoare, iar multe dintre ele sunt surprinzător de tinere. Bărbații umblă cu un aer țanțoș, în veste antiglonț voluminoase și cu automate în mână. Sunt soldați ruși, filmați în timp ce invadează Ucraina, iar dacă Ruslan Kravcenko va reuși, acestea vor fi dovezile care îi vor trimite la închisoare.
Kravcenko este procuror șef la Bucea, la periferia Kievului, un loc care a devenit un simbol al brutalității forțelor rusești. De când invadatorii s-au retras la sfârșitul lunii trecute, în oraș au fost recuperate sute de cadavre, multe dintre ele legate și împușcate în cap.
Rușii au jefuit și incendiat acolo proprietăți și au torturat și violat bărbați și femei înainte de a renunța la încercarea de a cuceri Kievul și de a se retrage peste graniță.
Se depun eforturi intense pentru a-i aduce în fața justiției, apelând la expertiză internațională și folosind analize ADN, camere de securitate, sateliți, drone și programe de recunoaștere facială.
„Istoria celui de-al Doilea Război Mondial ne arată că criminalii de război pot fi găsiți și urmăriți penal chiar și de generația noastră”, spune Kravcenko. „Obiectivul meu principal și al colegilor mei este de a-i găsi și pedepsi pe toți. Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să îi identificăm.”
Numai în Bucea, un oraș cu 40.000 de locuitori, 300 de procurori, ofițeri de poliție și agenți ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), lucrează la acest caz. Aceștia sunt asistați de experți criminaliști ai poliției din Franța și Slovacia și de cea mai recentă tehnologie de investigare.
Sarcina identificării este urgentă din cauza necesității de a restitui morții pentru a putea fi înmormântați de către familiile lor. Un camion frigorific se află în centrul orașului, unde persoanele care și-au pierdut apropiații vin să vadă rămășițele neidentificate.
Jumătate dintre cele 350 de cadavre recuperate până în prezent au fost supuse unor necropsii. Locurile crimelor, inclusiv locurile de tortură și de viol, au fost analizate de investigatorii criminaliști. Fotografiile din satelit realizate de compania comercială Maxar sunt analizate pentru a găsi imagini care să arate săparea gropilor comune și aruncarea cadavrelor în stradă.
Treizeci de drone au fost folosite pentru a realiza imagini aeriene ale orașului, pentru a cartografia pagubele fizice suferite de acesta. „Crime împotriva oamenilor și crime împotriva proprietății”, a declarat Kravcenko, care a investigat crimele de război comise de Rusia în regiunile ocupate de aceasta din Crimeea și Donbas. „Le analizăm pe toate”.
Acum, anchetatorii încearcă ceea ce pare, la prima vedere, o sarcină imposibilă – să identifice și să dea de urma militarilor individuali acuzați de comiterea crimelor împotriva umanității.
Ei au fost ajutați de nepăsarea oamenilor pe care îi vânează. Anchetatorii au dat peste liste de personal care au fost lăsate în urmă. Rușii nu s-au gândit să dezactiveze cele 30 de camere de securitate guvernamentale din oraș.
Au fost descărcate imagini de supraveghere de la o fabrică de adezivi folosită de ocupanți. Anchetatorii dispun de peste 30 de Terabiți de date.
Din aceste camere sunt luate capturi de ecran, care produc imagini de înaltă calitate ale fețelor militarilor ruși. Acestea sunt arhivate în ceea ce Kravcenko numește „albumul” său, o bază de date cu aproximativ 500 de persoane.
„În fiecare zi o completăm cu tot mai multe imagini”, a spus el. „Atunci când apar martori, le arătăm acest material, astfel încât să îi putem identifica pe cei care au comis crimele de război.”
SBU furnizează interceptări ale comunicațiilor dintre rușii care se bazau pe telefoane mobile civile nesecurizate, vulnerabile la interceptările efectuate de către spionii ucraineni.
Kravcenko este reticent în a intra în detalii despre cel mai izbitor instrument dintre toate – un software de recunoaștere facială care scanează internetul, inclusiv paginile de socializare, și pune nume pe fețele din albumul său.
Apoi, există dovezile video adunate de ucrainenii curajoși. El arată o înregistrare video realizată de un bărbat cu telefonul mobil prin fereastra acoperită de ploaie la intersecția dintre străzile Yablunska și Yaremciuka, pe 18 martie. Acesta arată patru forme umane, legate și îngenuncheate, și soldați înarmați în apropiere. Bărbatul care a realizat fotografia a relatat că, după ce s-a oprit din filmat, prizonierii au fost împușcați.
După eliberare, la fața locului au fost găsite patru cadavre în descompunere. Bărbații care i-au ucis s-au retras înapoi în vastele întinderi ale Rusiei, dar vânătoarea continuă și suspecții ar putea să descopere că lumea este un loc mai mic decât și-au imaginat.
„Ucraina este astăzi un abator chiar în inima Europei”, a declarat Amal Clooney în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU de aseară. Avocata specializată în drepturile omului, care este consiliera lui Karim Khan, procurorul-șef al Curții Penale Internaționale, a cerut ca suspecții de crime de război să fie aduși în fața justiției.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii