G4Media.ro

Criminalitatea cibernetică a costat omenirea peste 6.000 de miliarde de dolari în…

sursa foto: Pixabay/ Pete Linforth

Criminalitatea cibernetică a costat omenirea peste 6.000 de miliarde de dolari în 2021

Criminalitatea cibernetică devine din ce în ce mai amenințătoare și a costat omenirea peste 6.000 de miliarde de dolari (5.700 miliarde euro) anul trecut, a declarat marți Alessandro Profumo, șeful gigantului italian din domeniul aerospațial și al apărării Leonardo, citat de boursorama.com.

„Noile amenințări în domeniul securității cibernetice din ultimii doi ani au fost „pagube colaterale” ale epidemiei Covid-19 și ale accelerării digitalizării pe care aceasta a provocat-o”, a declarat Alessandro Profumo, în deschiderea Cybertech Europe 2022, un congres de experți care se desfășoară pe fundalul războiului din Ucraina.

„Atacurile cibernetice au crescut ca număr, sofisticare și impact. În 2021, costul total al criminalității cibernetice a depășit 6 trilioane de dolari. O cincime din aceste atacuri au vizat Europa”, a subliniat el, citând datele Asociației italiene pentru securitate informatică (Clusit).

Securitatea cibernetică a devenit o problemă-cheie pentru Comisia Europeană și pentru statele membre ale UE, pentru a-și asigura „suveranitatea digitală și autonomia strategică”, a adăugat el.

Dar nevoia de specialiști în acest domeniu este foarte mare și „55% dintre companiile europene se chinuie să angajeze, în timp ce există un deficit de cel puțin 200.000 de experți”, a spus acesta.

„Presiune crescută” de la începutul războiului din Ucraina

„Sistemul nostru de raportare a incidentelor nu funcționează”, deoarece este „prea greoi, prea birocratic”, a declarat Juhan Lepassaar, directorul executiv al Agenției de securitate cibernetică a UE (Enisa), citat de Euractiv.

Problemele de securitate cibernetică au fost, de asemenea, exacerbate de războiul din Ucraina. „Am observat o presiune crescută” de când a început războiul, a declarat în aprilie Alessandro Profumo, al cărui grup are o divizie specializată de securitate cibernetică.

Luna trecută, Fondul Monetar Internațional (FMI) a declarat că războiul din Ucraina a „generat îngrijorări serioase în ceea ce privește operațiunile IT”.

„Atacurile ar putea viza instituții financiare de importanță sistemică. Dacă vor avea succes, aceste atacuri ar putea duce la o pierdere de încredere în sistemul financiar în general, cu un potențial impact negativ asupra stabilității financiare globale”, a avertizat FMI.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează