G4Media.ro

Crin Antonescu citează din mareșalul Ion Antonescu, autorul Holocaustului din România, declarat…

sursa foto: Captură video

Crin Antonescu citează din mareșalul Ion Antonescu, autorul Holocaustului din România, declarat criminal de război: Sper să spun și eu ”Români, treceți Prutul!”, dar nu cu arme, ci cu reconstrucție, cu inovare / Contradicțiile candidatului coaliției pe subiectul legionarismului

Crin Antonescu a citat, luni seară, la Antena 3, din mareșalul Ion Antonescu, autorul Holocaustului din România și declarat criminal de război, decizie reconfirmată în Justiție prin decizie definitivă din 2008.

Antonescu a spus că ”speră să spună și el <<Români, treceți Prutul!>> în Moldova, în Ucraina, ”dar nu cu arme”, ci cu ”reconstrucție, cu inovare”.

De precizat că, în urmă cu 10 ani, Crin Antonescu a fost inițiatorul Legii nr. 217/2015, care a înăsprit Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii.

Cu toate acestea, la scurt timp după ce a inițiat înăsprirea legii antisemite și antilegionare, Antonescu a declarat că îl admiră și îl consideră erou pe Ion Gavrilă Ogoranu, care a făcut parte din Frățiile de Cruce (organizațiile de tineret legionare), așa cum a subliniat la vremea aceea și șeful Institutului ”Elie Wiesel”, Alexandru Florian.

Epoch Times a arătat, tot în 2015, cum Antonescu l-a omagiat public pe Mircea Vulcănescu, condamnat pentru crime de război, pe care l-a numit ”colos” alături de Emil Cioran, Constantin Noica și Mircea Eliade, acuzați la rândul lor de simpatii legionare. 

Înapoi la Ion Antonescu, fraza la care Crin Antonescu a făcut referire este ordinul dat de mareșal armatei române ”Ostași, vă ordon, treceți Prutul!” la 22 iunie 1941, când a început planul Barbarossa: invazia URSS de către Germania nazistă condusă de Adolf Hitler, până atunci partener al sovieticilor conduși de Stalin (prin Pactul Ribbentrop-Molotov).

În 2008, Înalta Curte de Casație și Justiție a refuzat, printr-o decizie judecătorească definitivă, să anuleze verdictul dat de Tribunalul Poporului în 1946, astfel că Ion Antonescu este considerat criminal de război pentru Holocaustul comis în România, atât în regimul comunist, cât și în cel postdecembrist.

Statul român interzice cultul criminalilor de război, legionarismul, antisemitismul, fascismul și xenofobia prin OUG 31/2002, care a început să fie aplicată după escaladarea fenomenului extremist și explozia acțiunilor și afirmațiilor antisemite și legionare în spațiul public, cu precădere pe rețelele de socializare după ce pro-rusul Călin Georgescu a intrat în turul doi, după scrutinul prezidențial anulat din 24 noiembrie.

Context

În 2020, Călin Georgescu i-a catalogat drept ”eroi ai neamului românesc” pe căpetenia legionară Corneliu Zelea Codreanu, autorul unor asasinate politice în perioada interbelică, și pe Ion Antonescu, autorul Holocaustului din România. Ulterior, Georgescu a anunțat că a oprit discuțiile cu AUR.

Un sondaj realizat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului “Elie Wiesel” la finalul anului 2021 arată că majoritatea românilor, aproape 60%, îl consideră pe Antonescu un ”mare patriot”, mare strateg și luptător împotriva comunismului.

Doar 36% din români îl consideră criminal de război și doar 31% îl consideră responsabil de Holocaust. Statul român, al cărui conducător a fost Ion Antonescu în perioada 1940 – 1944, este responsabil de moartea a între 280.000 și 380.000 de evrei și 11.000 de romi.

Aceștia au pierit fie uciși direct de Armata și Jandarmeria română sau de auxiliari ucraineni la Iași, în Basarabia, nordul Bucovinei, Herța și Transnistria ocupată, fie au pierit de foame, frig sau boli în cursul deportărilor în teritoriul de la este de Nistru.

Antonescu a fost judecat după sfârșitul războiului de Tribunalul Poporului, o instanță în mod clar aflată sub influența URSS care ocupa militar România, găsit vinovat de crime de război și executat pe 1 iunie 1946. Crimele împotriva evreilor și romilor au figurat printre acuzațiile aduse lui Antonescu atunci.

După căderea regimului comunist a fost introdus un recurs împotriva sentinței din 1946, dar Înalta Curte de Casație și Justiție a refuzat în 2008 să anuleze verdictul dat de Tribunalul Poporului, iar Antonescu rămâne criminal de război. Cultul său este incriminat de art. 5 al Ordonanței de Urgență 31/2002.

Holocaust este un termen utilizat pentru a descrie uciderea a aproximativ șase milioane de evrei, de toate vârstele, majoritatea din Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca parte din „soluția finală a problemei evreiești”, programul de exterminare a evreilor, plănuit și executat de regimul național-socialist din Germania, condus de Adolf Hitler și de colaboratorii acestuia.

știre în curs de actualizare

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Antonescu nu e destul de motivat ca să fie nazist 🤣

    Dacă Iohannis a dormit pe terenul de minigolf, el va dormi la naflalină.

  2. trebuie sa dai dovada de incultura crasa, ca sa fiu elegant. era „ostasi, va ordon treceti prutul”. dar daca asa a venit ordin de la sponsor… si iar se mai sterge un cont cu tot cu comentarii

  3. Ups.
    Nu se Mai activează niciun procuror ca e fan Antonescu?

    Nu îl cheamă nimeni la secție? Cum adică, face apologia unuia dintre liderii fascisti?

    Nu se face nicio ședință la ccr de anularea alegerilor pentru ca un candidat a beneficiat de mai multa expunere mediatica?

    Pai nu, ca e cine trebuie…

  4. Poti fii stupid si cu zambetul pe buze. Nu sunt in stare sa faca nimic aici dar viseaza sa-i incurce si pe ukrainieni.

  5. Tipul e dezamăgitor de leneș din punct de vedere intelectual și practic. Scoate din naftalină niște lozinci și vrea să le de o ”utilizare” diferită. Îl admiră pe Orban dar nu pentru ”ce face” ci pentru ”cum face” . Pe mine m-a pierdut. Definitiv.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.