![crin antonescu pnl ilie bolojan](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2025/01/WhatsApp-Image-2025-01-26-at-11.43.53-1-768x512.webp)
Crin Antonescu, întrebat dacă demisia lui Iohannis ar genera instabilitate: ”O demisie nu, o suspendare da” / Emil Boc, prim-vicepreședintele PNL: Suspendarea nu ar face decât să agraveze situaţia per ansamblu a României, nu să o rezolve
Crin Antonescu, candidatul comun al PSD-PNL-UDMR-Minorități la alegerile prezidențiale din 4 mai, a declarat, luni, că o demisie a președintelui Klaus Iohannis nu ar genera instabilitate, dar o suspendare da.
- ”O demisie nu, o suspendare da”, a răspuns Crin Antonescu jurnaliștilor care l-au întrebat dacă demisia lui Iohannis ar genera instabilitate.
Și Emil Boc, prim-vicepreședintele PNL, a declarat că suspendarea lui Klaus Iohannis nu ar face decât să agraveze situaţia per ansamblu a României, nu să o rezolve:
- ”Suntem într-un plin proces electoral, o asemenea procedură de suspendare nu ar face decât să agraveze situaţia per ansamblu a României, nu să o rezolve. De aceea, în Partidul Naţional Liberal, eu nu am întâlnit, personal, voci care să susţină suspendarea din funcţie a preşedintelui României. Sunt convins că dacă, vreodată, prin absurd, se va ajunge la un asemenea demers, Partidul Naţional Liberal nu va susţine un asemenea demers, iar calea simplă este – eşti prezent în sală să asiguri cvorumul, dar nu participi la vot pentru o asemenea procedură”, a declarat Emil Boc citat de Agerpres, luni, la Palatul Parlamentului, unde participă la reuniunea Asociaţiei Municipiilor din România.
Reamintim că mandatul președintelui Klaus Iohannis a expirat în 21 decembrie, dar Curtea Constituțională a decis, în 6 decembrie, ca actualul președinte să își exercite mandatul până când va fi ales un nou președinte, potrivit motivării deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale.
- ”Curtea, având în vedere complexitatea și durata în timp a operațiunilor electorale necesare ulterior pronunțării prezentei decizii, constată aplicabilitatea art.83 alin.(2) din Constituție, potrivit căruia Președintele României în funcție „exercită mandatul până la depunerea jurământului de Președintele nou-ales”, se arată în decizia CCR.
Citește aici motivarea integrală a CCR.
Cererea de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis a intrat, în 10 februarie, pentru a treia oară în şedinţa Birourilor reunite ale Parlamentului. După ce solicitarea Opoziţiei a fost respinsă de două ori, din motive procedurale, de data aceasta POT, AUR, SOS şi USR au strâns 178 de semnături.
Cu toate acestea, partidele semnatare nu au voturile necesare pentru a trece o astfel de solicitare, în plenul reunit, fiind necesare 233 de voturi, iar aceste partide având doar 215 voturi în cele două Camere, transmite News.ro.
Partidele din opoziţie au redepus, miercuri seară, la Parlament, cererea de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis, cu ajutorul semnăturilor de la USR. Solicitarea este însoţită de 178 de semnături ale unor parlamentari de la POT, AUR, SOS şi USR.
În aceeaşi zi, într-o şedinţă de BPR, a doua cerere a Opoziţiei fusese respinsă, din motive procedurale. Doi parlamentari care au plecat din S.O.S România, Alexandrin Moiseev şi Ştefan Alexandru Băişanu, şi-au retras semnăturile de pe solicitarea de suspendare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.