G4Media.ro

Cristale de zircon, originea granitelor și evoluția continentelor

Cristale de zircon, originea granitelor și evoluția continentelor

Un grup multinațional de cercetători geologi de la Universitățile București, Cluj, Liege, Arizona, China University of Geosciences Wuhan și de la Institutul de Geodinamică București condus de profesorul universitar Mihai Ducea derulează un studiu inovativ al cărui scop ambițios este deslușirea originii și caracteristicilor crustei continentale pe Pământ, de la originile sale acum 4.5 miliarde de ani și până în prezent. Studiul este finanțat de Agenția Naționala de Cercetare din Romania (UEFISCDI), dar beneficiază și de alte fonduri de cercetare din Belgia, SUA și China.

Rezultatele vor avea un impact transformativ asupra înțelegerii mecanismelor și schimbărilor procesuale în tectonica planetei, dar vor putea să ne și ghideze în a descoperi noi resurse în viitor. Este un proiect de știință fundamentală, condus și implementat în principal de geologi români, dar care necesită muncă de teren și probare pe 5 continente. Proiectul are abrevierea CUTE (de la „evoluția tectonică a crustei continentale”, abrevierea bazându-i-se pe titlul în engleză al proiectului).

(Foto 1) Granite – din primul în ultimul plan – Sierra Nevada California / Sursa foto: Mihai Ducea

Crusta continentală este materia pe care ne desfășurăm activitățile zi de zi (cei care nu au norocul sa trăiască in insule exotice); este granitică (Foto 1) în medie și foarte diferită de crusta oceanică „bazaltică” sau de alte scoarțe ale planetelor și sateliților solizi din Sistemul Solar (de ex. Marte, Luna), toate bazaltice. În fapt, aceste granite și derivatele lor (sedimente) sunt tipice doar Pământului.

De ce le avem doar aici și cum s-au format ele de-a lungul celor 4.5 miliarde de ani ai planetei? Planează încă dubiu asupra formarii si evoluției lor.

S-au format continentele prin aceleași procese de-a lungul timpului, s-au format ele doar la început și de atunci sunt reciclate în roci din ce în ce mai noi? Cum se compară procesele tectonice de azi (pe care le știm destul de bine din observație directă) cu cele de acum, să zicem, 2-3 miliarde de ani?

O limitare majoră în a răspunde acestor întrebări vine de la gradul inegal de păstrare (prezervare) a rocilor de-a lungul timpului; nu avem acces egal sau acces pur și simplu la roci de anumite vârste, motiv pentru care evoluția continentelor rămâne destul de ambiguă.

Semnificația este uriașă pentru că la mijloc, dincolo de întrebările specifice și destul de sofisticate ale expertului în geoștiințe, se află o întrebare absolut fundamentală pentru geoștiințe: putem să folosim observația și experiența „azi”-ului pentru a interpreta fenomene din trecut și mai ales din trecutul adânc (miliarde de ani) sau trebuie să ne ajustăm gândirea în așa fel încât să acceptăm fenomene/modele total diferite și uneori catastrofice (de termen scurt) ca fiind responsabile pentru complexitatea și diversitatea rocilor continentale.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează