UPDATE: Cristi Danileț: Președintele ne-a chemat la consultări pe legile justiției, nu pe referendum, în virtutea calității lui de mediator
Judecătorul Cristi Danileț precizează că președintele Klaus Iohannis a chemat la consultări judecătorii și procurorii pe legile justiției, nu pe referendum, în virtutea calității lui de mediator, fiind îngrijorat că legile s-au modificat pentru a ușura situația juridică a unor personaje.
„Președintele ne-a chemat la consultări pe legile justiției, nu pe referendum, în virtutea calității lui de mediator. Am fost 20 de judecători și procurori, reprezentând asociațiile și instituțiile din justiție. Președintele e îngrijorat că legile s-au modificat pentru a ușura situația juridică a unor personaje. I-am împărtășit opinia, arătând că asaltul asupra justiției a început în anul 2012 odată cu sancționarea fostului premier și a culminat cu anul 2017 prin OUG 13. Am spus că e necesară prezența Președintelui României la CSM, i-am sugerat să conteste la Comisia de la Veneția legile ce contrazic standardele europene, să provoace CCR să soluționeze conflictele dintre autoritățile statului”, precizează Cristi Danileț.
Judecătorul menționează că a arătat că modificările succesive au vizat preluarea controlului asupra justiției penale, eliminarea instrumentelor cu care operează procurorii și judecătorii, că nimeni nu e interesat decât de domeniul penal, poliția judiciară este ineficientă, DNA e trecut pe linie moartă, SIIJ este pentru terorizat magistrații, domeniul justiției juvenile este ignorat complet.
„Am subliniat că de cinci săptămâni judecatori și procurori sunt în protest, dar nimeni nu e interesat de acest lucru – doar Președintele ne-a invitat la Cotroceni și câteva zeci de magistrați se vor deplasa la Bruxelles săptămâna viitoare”, mai scrie Danileț pe Facebook.
Alți participanți la întâlnire cu precizat că s-a discutat despre legile justiţiei, Secţia specială de investigare a magistraţilor, dar şi despre oportunitatea referendumului pentru justiţie, iar unii consideră că discuția este tardivă.
„Discuţia s-a focusat în special pe legile justiţiei, cu o notă mai specifică pe Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie. Nu a fost tema propusă aceasta de către domnul preşedinte, ci în discuţiile aduse de magistraţi au fost aduse argumente pro şi contra cu privire la această secţie. De asemenea, au fost discuţii între magistraţi argumentate vizavi de ce sunt şi nu sunt bune modificările aduse legilor justiţiei. A şi precizat că (n.r. discuţia) nu este despre referendum, o parte din colegi au propus însă o serie de întrebări pentru referendum. Noi ne-am exprimat îngrijorările că acest referendum ar putea afecta încrederea cetăţenilor în justiţie şi că acest subiect ar putea fi politizat, cu atât mai mult cu cât există campanie electorală. Domnul preşedinte ne-a asigurat că nu va fi cazul de a se politiza acest subiect sau de a se vătăma în vreun fel justiţia prin aceasta”, a declarat judecătorul Dana Gârbovan, reprezentant al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, citată de Agerpres.
În opinia ei, justiţia nu poate fi o temă pentru referendum.
„Justiţia, ca atare, nu poate fi temă pentru referendum, pentru că prin referendum se cere părerea poporului cu privire la două răspunsuri care trebuie să fie deopotrivă valabile. Or, în ceea ce priveşte justiţia, nu există decât un singur răspuns valabil: o justiţie independentă, într-un stat care este democratic şi respectă statul de drept”, a spus Dana Gârbovan.
Ea a susţinut că Secţia specială este o garanţie de independenţă.
„Procurorii numiţi acolo sunt numiţi strict de plenul CSM, iar implicarea plenului şi nu doar a procurorilor a fost salutată de Comisia de la Veneţia tocmai pentru că se asigură garantarea independenţei atât a judecătorilor, cât şi a procurorilor atunci când sunt cercetaţi penal”, a afirmat judecătoarea.
Nu a existat, a adăugat ea, nicio concluzie a întâlnirii şi că preşedintele Iohannis joacă rolul de mediator.
„Domnul preşedinte nu şi-a exprimat nicio părere, pur şi simplu a stat şi a ascultat argumentele expuse de participanţi”, a mai spus Dana Gârbovan.
La rândul său, judecătoarea Mădălina Afrăsinei s-a declarat şi ea împotriva referendumului pe justiţie.
„Un referendum pe independenţa justiţiei nu-mi garantează mie, ca judecător, independenţa. Noi, ca judecători, suntem independenţi atât timp cât fiecare decidem să facem lucrul acesta. Poate să-mi scrijelească mie (…) în orice legi şi în orice Constituţie că sunt independentă, dacă eu, prin ceea ce fac şi cum mă simt, nu mă simt independentă, vorbim vorbe”, a spus ea, citată de Agerpres.
Dragoş Călin, de la Forumul judecătorilor, a precizat că discuţiile au urmărit detensionarea stării din justiţie.
„Ştiţi foarte bine că în ultima perioadă există manifestări zilnice ale magistraţilor sub diverse forme. Rezolvarea este relativ simplistă, respectarea întru-totul a avizelor Comisiei de la Veneţia şi a rapoartelor Comisiei Europene şi GRECO. Sunt chestiuni minimale pentru statul de drept şi care trebuie să fie urmate de România pentru a evita soluţii de principiu la Curtea de Justiţie a UE şi, eventual, probabil, şi condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, precum şi posibile activări de articol 7 sau infringementuri din partea Comisiei Europene”, a spus Călin.
El a susţinut că un referendum pe justiţie ar putea ajuta la detensionarea stării din acest domeniu.
„Ar putea ajuta un astfel de referendum, dacă, spre exemplu, ar fi întrebat poporul dacă este de acord cu aplicarea acestor soluţii propuse de organismele internaţionale. Şi dacă un astfel de referendum ar fi valid, s-ar pune problema respectării voinţei populare şi, în consecinţă, o nerespectare a acestei voinţe ar însemna o nerespectare a suveranităţii poporului şi o încălcare a principiilor articolului 1, 2 şi 61 din Constituţie. (…) Un astfel de referendum ar putea determina Curtea să constate neconstituţionalitatea şi prin prisma acestor aspecte a dispoziţiilor care sunt contrare recomandărilor Comisiei de la Veneţia, GRECO”, a afirmat Dragoş Călin.
Judecătorul a arătat că probabil şeful statului va continua acest dialog cu reprezentanţii sistemului judiciar.
„E păcat că s-a desfăşurat destul de tardiv, adică intervine post factum, când totul s-a întâmplat şi deja instituţiile europene au constatat derapaje esenţiale de la statul de drept în România”, a conchis Dragoş Călin.
Bogdan Pârlog, de la Iniţiativa pentru justiţie, a apreciat dialogul cu şeful statului, deşi a susţinut că acesta a survenit foarte târziu.
„Am apreciat absolut necesar, chiar dacă din păcate foarte târziu deschiderea dialogului cu unica autoritate a statului român care încă mai prezintă credibilitate pentru membrii sistemului judiciar. (…) Justiţia, ca serviciu public, ca fundament al statului de drept, se apropie de momentul colapsului, de momentul în care nu va mai funcţiona. Modificările iresponsabile aduse legilor justiţiei ne duc în situaţia la care vom ajunge să nu mai putem îndeplini îndatoririle noastre constituţionale şi legale. (…) Modificările de asemenea amploare ale unor legi care influenţează existenţa statului trebuie făcute cu responsabilitate, nu în bătaie de joc, cum s-a întâmplat, şi nu pentru a răspunde unor interese punctuale, personale”, a spus Pârlog, citat de Agerpres.
Preşedintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, consultări cu reprezentanţii autorităţii judecătoreşti şi ai asociaţiilor profesionale ale magistraţilor pe tema situaţiei actuale din sistemul judiciar.
Marţi, președintele s-a întâlnit cu reprezentanţi ai societăţii civile pe tema referendumului pe justiție. La ieşirea de la discuţii, unii dintre participanţi au afirmat că preşedintele s-a aşezat la masă şi a spus: ”Sunt hotărât să convoc referendumul”.
Scrutinul ar urma să aibă loc în ziua alegerilor europarlamentare, iar întrebarea ar urma să fie făcută publică până în 4 aprilie.
Foto: Cristi Danileț / Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii