G4Media.ro

Cristi Puiu a obținut premiul pentru regie al secțiunii Encounters al Berlinalei…

Cristi Puiu a obținut premiul pentru regie al secțiunii Encounters al Berlinalei pentru filmul ”Malmkrog”

Cineastul Cristi Puiu a fost recompensat, sâmbătă seară, la gala Festivalului de Film de la Berlin, cu premiul pentru regie al secţiunii Encounters pentru lungmetrajul „Malmkrog”, transmite News.ro.

Regizorul român nu a fost prezent la gala de premiere a Berlinalei. Actorul Frédéric Schulz-Richard a urcat pe scenă pentru a primi trofeul.

Acesta este al doilea premiu pe care Cristi Puiu îl primeşte la Berlin, după Ursul de Aur pentru scurtmetraj la ediţia din 2004 („Un cartuş de kent şi un pachet de cafea”).

„Malmkrog”, al şaselea lungmetraj al lui Cristi Puiu, a deschis noua secţiune a festivalului aflat la a 70-a ediţie.

Scenariul „Malmkrog” este scris de Cristi Puiu, după „Trois entretiens”, un text al filozofului rus Vladimir Soloviov, iar imaginea este semnată de Tudor Panduru. Lungmetrajul a fost filmat în conacul Apafi din satul Mălâncrav (judeţul Sibiu).

Din distribuţie fac parte Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaité, Marina Palii, Ugo Broussot şi István Téglás.

Acţiunea se petrece la conacul lui Nikolai (Frédéric Schulz-Richard), în preajma Crăciunului, unde sunt invitaţi, între alţii, un politician, o tânără contesă şi un general de armată. Iau cina şi conversează, se implică în jocuri de societate. Pe măsură ce petrecerea avansează, discuţia este tot mai aprinsă, diferenţele culturale încep să se evidenţieze şi atmosfera devine una tensionată. În final, fiecare este victima propriului discurs.

„Malmkrog” este o producţie Romania, Serbia, Elveţia, Suedia, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia de Nord şi are o durată de 200 de minute.

În secţiunea Encounters au mai fost selectate filme din ţări ca SUA, Argentina, Norvegia, Germania şi Portugalia.

Cineastul Cristi Puiu, născut la Bucureşti, pe 3 aprilie 1967, este considerat iniţiator al Noului Val în cinematografia românească. Primul lui lungmetraj, „Marfa şi banii”, a avut premiera la Festivalul de la Cannes în 2001. În 2004, scurtmetrajul „Un cartuş de kent şi un pachet de cafea” a fost recompensat cu Ursul de Aur şi a fost desemnat cel mai bun scurtmetraj european la Berlinală. Lungmetrajul „Moartea domnului Lăzărescu” a fost premiat cu trofeul Un Certain Regard la Cannes 2005 şi a primit două nominalizări la premiile Academiei europene de film. În 2012, „Aurora” a câştigat trei premii Gopo după ce a avut premiera în secţiunea Un Certain Regard şi a fost premiat la Karlovy Vary (East of West Award). În 2013, a lansat „Trois exercices d’interprétation”, după un text al lui Soloviov, iar „Sieranevada” a fost proiectat în premieră în competiţia de la Cannes 2016.

Foto: Cristi Puiu/ captură YouTube

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Alo Redactia, articolul e varza!!! Verificati un pic echipa, filmografia si creatia celui despre care scrieti. Poate un copy paste va salveaza…. incredibil!

  2. Securism artistic! Ați schimbat mesajul transmis pentru libertate cu unul al bășcăliei și crimei! In fapt ati perfecționat opresiunea cu ambalaj „artistic”. Ați inventat categoria artist marca mizerie!

  3. Se găsesc traduse destule cărţi de Soloviov, dar trebuie citiţi şi Berdiaev, Rozanov, Bulgakov, Losski…

  4. cristi muiu

  5. Pacat ca Porumboiu s-a retras. Filmul „Ieșirea trenurilor din gara” regizat si de catre consilierul prezidențial Cioflânca Adrian, cercetator la Institutul de studii iudaice Iasi-idem Ungureanu Traian Razvan-fost premier si sef SIE, nu a obtinut NIMIC, daca nu a prezentat deportarea sasilor din Romania. Dar un film despre comunizarea Romaniei d-le Cioflâncă cu diviziiile de alogeni Tudor Valdimirescu-Ana Pauker, Pantiusa, Bodnarici, etc cu neamul lor???????
    Cand veti prezenta un film real cu persoanele vinovate de introducerea perioadei komiterniste in Romania? Nimic despre EI-au avut numai de suferit la Iasi-la fel ca-n 1907!

  6. „Malmkrog”, 200 de minute…
    Deci este un șifonier Ikea și 200 de minute durează să-l montezi, sau cum?