G4Media.ro

Cristian Băcanu, secretar de stat la Justiție: E nevoie de înființarea parchetelor…

Sursa foto: Facebook PNL Sector 5

Cristian Băcanu, secretar de stat la Justiție: E nevoie de înființarea parchetelor financiare / Poate ar fi util să discutăm despre o declarație de avere pe care fiecare cetățean să o înregistreze

Cristian Băcanu, secretar de stat în Ministerul Justiției, a declarat, miercuri, la o dezbatere, că la nivelul ministerului se consideră că o soluție în privința combaterii evaziunii fiscale este înființarea parchetelor financiare, pentru că în acest moment dosarele fiscale ajung la procurori care nu sunt specializați. Băcanu a mai spus că, în opinia sa, ar fi util să există o discuție la nivelul societății despre o declarație de avere pe care fiecare cetățean să o înregistreze.

Băcanu a spus că lupta împotriva evaziunii fiscale este ineficientă.

„Avem un mod de control al contribuabililor care nu este tocmai eficient. Vine din când în când Antifrauda sau vine controlul fiscal de fond pe la vreo societate și decide ce decide, uneori ne mai spune că trebuie să dea și câte o amendă. Știm cu toții lucrul ăsta. N-am găsit nimic, dar trebuie să dăm și amendă. Alteori, se întâmplă ca, atunci când sunt identificate niște probleme într-un lanț de tranzacții, să ajungă la parchete o sesizare cu 40-50 de volume, vizând companii de la Oradea până la Iași, de la Suceava până la Constanța, de la București până la Arad și tot așa. Chiar acum vreo două luni, în calitate de avocat ajunsesem la Parchetul General și mă uitam pe un astfel de dosar. Domnii de la Antifraudă găsiseră acolo, în dosarul respectiv, niște companii care făceau evaziune fiscală, dar pe undeva bunurile respective erau înstrăinate către niște antreprenori de bună credință, care la rândul lor prelucrau marfa respectivă și o dădeau mai departe până la un consumator final, care de multe ori era chiar statul. Și s-au trezit cei de la Parchet cu o sesizare vizând toți cei care participaseră în respectivul lanț de tranzacții comerciale, de bună credință, de rea credință. Ideea este că dacă facem lucrurile de o asemenea manieră, blocăm sistemul de Justiție”, a explicat el.

Secretarul de stat a precizat că sistemul de justiție în acest moment are un deficit de procurori, un deficit de judecători, are probleme și cu grefierii și mai are și o problemă uneori în legătură cu modul în care interacționează procurorul cu ofițerul de poliție judiciară. „Și ne trezim cu 40 de volume într-un dosar din care 2-3 volume sunt relevante”, a adăugat Băcanu.

El a spus că este o problemă în primul rând cu modul în care facem controlul.

„Chiar am discutat aseară cu domnul ministru Predoiu și nouă ni se pare că ar fi de bun augur să avem un altfel de mod de control. Să verificăm de pildă cum anumiți cetățeni au niște averi absolut impresionante, în condițiile în care nu avut niciodată venituri impozabile. Sunt n exemple. Avem tot felul de artiști iluștri, care merg cu tot felul de mașini, care de care mai scumpe, trăiesc în vile de lux, dar care nu plătesc taxe la bugetul de stat, nu plătesc impozite. Aici avem o problemă, pentru că statul român din păcate nu este eficient în controlarea acestor averi”, a precizat secretarul de stat.

Cristian Băcanu a menționat că, pe de altă parte, bazele de date de la impozite și taxe locale nu sunt conectate cu baza de date a ANAF. „Dacă vrem să știm ce proprietăți deține un cetățean al României într-un proces de executare silită, trebuie să facem adrese la toate oficiile de cadastru și publicitate imobiliară și sunt foarte multe în România”, a explicat el.

Băcanu a spus că ar trebui să existe o dicuție despre depunerea unei declarații de avere de fiecare cetățean.

Poate ar fi util să discutăm noi ca societate, și e o temă pe care o lansez, despre o declarație de avere pe care fiecare cetățean să o înregistreze, pentru că până la urmă trebuie să avem o evidență, ca să putem controla veniturile. Până atunci facem controale în orb și de foarte multe ori nedreptățim antreprenorii”, a spus Cristian Băcanu.

El a precizat că o altă soluție este ca toți cei care realizează control fiscal să fie mai buni profesioniști.

„Noi credem că o soluție ar fi să avem niște parchete financiare, parchete specializate, pentru că foarte multe cauze ajung la un procuror care nu are specializare în zona financiară, în zona evaziunii fiscale. Și acel procuror spune: eu nu mă pricep, să vină un expert să-mi spună ce să fac, pentru că eu chiar nu mă pricep. Chestia asta cu nu mă pricep nu mai poate să stea în picioare mult timp, trebuie rezolvată. Numai că acum avem foarte multe focuri de stins la Ministerul Justiției, dar, în timp, sperăm să o rezolvăm și pe aceasta, pentru că altfel nu vom putea niciodată să combatem în mod real evaziunea fiscală. Ne trebuie procurori specializați pe așa ceva, mai ales în condițiile în care la curțile de apel, de pildă, competența parchetelor este una agresiv limitată de lege, în sensul în care un procuror de curte de apel nu lucrează la fel de mult ca un procuror de tribunal sau un procuror de judecătorie și el, în câțiva ani de zile, își pierde deprinderea de a lucra cu anumită dedicare”, a afirmat secretarul de stat.

El a vorbit și despre problemele din zona recuperărilor.

Cristian Băcanu a participat miercuri la conferința „Buget și fiscalitate 2020: dinspre politica oficială spre mediul de afaceri”, organizată de cursdeguvernare.ro.

Sursa foto: Facebook PNL Sector 5

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

33 comentarii

  1. De parca noi avem optiune sa nu platim taxe din salariu :))))

    • PNL=PSD=aceeasi mizerie, numai bani vor, nu ofera niciun serviciu public, dar vor tone de bani.

      Tara asta e moarta.

    • Iar cetateanul? Mergeti la corporatiile straine ca alea nu platesc. Mergeti la operatorii de mall-uri, la traderii americani de cereale, la hipermarketuri, la companiile din energie. Tot pe carca romanului…

    • Victore, ia-ne banana de pe$edist care esti! Evaziunea este facuta la noi in principal de turci, cetateni din orientul mijlociu, balcanici si asiatici in colaborare cu romani neaosi aka autentici. Scuteste-ne cu multinationalele tale!

    • Cica le mai trebuie niste posturi bine platie pt ai lor, asta lipseste din schema …
      Sinecuri adica

    • @ ion din balooon

      acu vreo 2 zile asta am spus: ca tot noi, sclavii, vom fi storsi de banuti, iar multinationalele o sa ne jupoie la greu

      ai circumstante atenuante caci din balonul tau de sapun nu vezi cum multinationalele introduc o veriga situata in cate un paradis fiscal

      cauta mataluta sa vezi „The Spiders Web Britains Second Empire”

      apoi buchiseste

      2018 Secrecy Ranking
      See full index here

      1. Switzerland
      2. USA
      3. Cayman Islands*
      4. Hong Kong
      5. Singapore
      6. Luxembourg
      7. Germany
      8. Taiwan
      9. United Arab Emirates (Dubai)
      10. Guernsey*
      11. Lebanon
      12. Panama
      13. Japan
      14. Netherlands
      15. Thailand

      www[.]financialsecrecyindex[.]com/en/

  2. Nu mai ascundeti averea, CHEABURILOR!

    • corect se scrie chiaburilor, dar sa trecem peste asta, mai ingrijorator este inca exista oameni care folosesc acest cuvant, e trist… si mai trist este ca probabil nu stii ce inseamna chiabur, din dex chiabur este un taran instarit, bogat, poate doresti ca toti taranii sa fie saraci ca sa nu fie chiaburi…

  3. Cand o sa fie sfinte declaratiile de avere pentru demnitari si ei pedepsiti corespunzator pentru falsuri, putem sa discutam si despre cetateni.
    acum nu , nu e oportun

  4. PERFECT DE ACORD cu aceasta declaratie de avere anuala depusa de FIECARE cetatean roman….atunci sa vezi ca scade BRUSC coruptia…cei care ar incerca totusi ar fi MULT mai greu sa disimuleze..dar IS CONVINS 100% ca nu se va aplica asha ceva vreodata…interesele is PREA MARI … un cetatean „normal” care se duce la serviciu, munceste pe salariu/dividend etc …nu are nimic impotriva acestui fapt stiind ca ASTFEL si ceilalti vor plati taxe ca si el…nu doar ei sa plateasca taxe iar ceilalti … BIG 0! ….

    • Nene Kent,
      Ma intreb si eu asa, cum s-or descurca altii fara declaratie de avere pentru fiecare cetatean?
      Nu ar fi mai bine o declaratie fiscala ?

    • Statul mafiot vrea sa ne numere ouale !

  5. Statul român vs. cetăţeanul simplu

  6. Numai actorii lucrează la stat? Parlamentarii, consilierii județeni, primarii şi toți bugetarii, dar şi patronii. De ce nu? Ca nu doar Orlando s-a comportat ca Al Capone în țara asta, n’aşa?

  7. Baiatul asta era expert in justitie, acum le are si cu fiscalitatea?

  8. Trist. Se vede ca nu se va va schimba mai nimic. o modaliatte foarte sinmpla si deja utilizata in Occident este ca legea sa sa oblige cetateanul sa isi justifice averea, veniturile etc. Dacaa nu o justifici, , platesti.
    Pana una alta suntem cam singurii care prin lege obliga statuls a demonstreze ca x a „furat” .
    Evident, ca acolo, la mama democratiei – SUA, nici nu se sta pe ganduri cand Fiscul are puterea de a-ti confisca averea pe care nu o poti justifica. Trebuie doar un copy paste la modul lor de control al averilor si am rezolvat 90% din evaziune.

  9. Hahaha, deci ca nu cumva să lege ei bazele de date de la taxe și impozite cu anaf-ul, și ca să nu mai trebuiască să trimită adrese la toate oficiile când vor să afle ceva, să dăm noi o declarație de avere. Să nu cumva să pună ei osul la treabă.

    Dacă m-ar plăti să le ușurez munca, bineînțeles că aș accepta. Problema e că angajații lor freacă menta și vor s-o frece în continuare, în timp ce eu ar trebui să fac munca lor. Izvor de înțelepciune, ce să mai.

  10. Propaganda ieftina la investire
    Pnl e o mizerie generalizată.
    Dacă scoateți capul din țarcul prostiei veti realiza, ca Cec Bank,Hidroelectica vor fi vândute de Ministrul Citu la pret de nimic la clientela Pnl.
    Euro e la un nivel enorm datorită Ministrului Citu Pnl pentru a specula șmecherii lor la fel cum a făcut la ING Bank si a fost dat afară.
    Dacă scoateți capul din țarcul prostiei veti realiza ca Ministrul Predoiu nu desființează Siij acum si la anul si la multi ani.
    Dacă scoateți capul din țarcul prostiei realizat ca ati girat PNL=PSD.
    Guvernul Orban =Guvernul Boc.
    JOHANNIS =BĂSESCU
    Singura soluție este să ieșim la Palatul Victoria și să cerem Demisia Guvernului Orban .

  11. Expert in oportunism!
    Din prima zi a introdus in discutii un dosar in care lucreaza!
    Daca pui la indoiala pregatirea procurorilor acelasi lucru se poate extinde si asupra judecatorilor,iar pentru protectia justitiabilulu, si asupra avocatilor!

  12. Sounds like Big Brother/1984 🙂

  13. Domnule Cristian Băcanu , decat sa vorbiti ,fara a spune ceva , in cazul in care ati fi de buna credinta ,dar de asa ceva eu nu va suspectez , reactivati Legea nr.18 din 24 iunie 1968 ,
    dar incepeti cu verificarile din varful piramidei .

  14. Total de acord, iar tranzactiile sa fie cu cash doar pana la suma de 2000 lei.

  15. In toate tarile democratice, civilizate,in spatiul UE,Canada,SUA,Australia,Noua Zeelanda,etc fiecare cetatean trebuie sa-si justifice averea in raport cu sursa ei.Prin urmare ai nu stiu cate case sau vile, cu sau fara piscina si jacuzzi, 3-4-5 sau mai multe masini de lux, nu stiu cate terenuri intravilane sau extravilane, sume mari in conturi bancare,si tu nu ai nicio ocupatie sau esti un amarat de buticar in mediul rural- trebuie sa dovedesti cu ce ai luat acele bunuri si ce nu justifici prin surse legale de venit ti se supraimpoziteaza cu 80-90% si daca nu poti plati te executa silit si ti se confisca averea.Mai mult chiar aparatul financiar verifica prin departamente speciale fiecare avere in raport cu sursa veniturilor si chiar la sange,pana la ultima centima.(vezi ce fac comisiile speciale de cercetare a averii in SUA de pilda).Si mentalitatea populatiei este alta in aceste state. Pai in Olanda,Franta daca de vede un cetatean ca ai un bolid de lux si te cunoaste ,stiind ca tu nu ai posibilitati financiare sa-l dobandesti, imediat sesizeaza autoritatea financiara si te trezesti chemat acolo sa dai explicatii, iar daca nu le poti oferi ti se confisca masina.Caci acolo si un functionar cu state vechi de serviciu isi permite doar un second-hand.
    La noi in Romania in mod anacronic si profund injust nu este asa, caci chiar Constitutia Romaniei prin art.44 al.12 edicteaza ca orice avere se prezuma a fi licita.Ori textul acesta din Constitutie trebuie revizuit, ca si altele dealtfel(durata retinerii de numai 24 de ore nu mai exista nici macar in Bulgaria si Moldova,vidul constitutional legat de neprezentarea guvernului in fata Parlamentului in caz de schimbare a structurii politice ori restructurare trebuie sanctionat,raporturile politice dintre Presedinte ,Parlament si Guvern trebuie regandite pentru a se evita crizele politice repetate si intinse in timp, inclusiv institutia alegerilor anticipate trebuie altfel reglementata in acelasi scop si ar mai fi si altele).
    Au aparut ca dupa ploaie ciupercile- vilele,iahturile,piscinele, terenurile cu nemiluita,bolizii de lux la multe persoane si te intrebi de unde le au , de ce nu sunt impozitate sau taxate corespunzator daca nu este justificata sursa dobandirii lor prin venituri legale si executate silit in caz de neplata.Situatia contrasteaza cu cinstea celor mai multi romani si saracia tarii(fara autostrazi,spitale, cai ferate modernizate, cu toalete in fundul curtii) si atunci imi pun si eu intrebarea: cat mai poate fi tolerata aceasta situatie injusta ?Nu e asta o legalizate sau pasuire a furtului pe fata?

    • Domnule Andrew , cele spuse de dvs. , sunt de-a dreptul UTOPII , cum sa faca asa ceva ,
      Cum credeti ca ar justifica averile toti politicieni , aristocratia bugetara , recte procurori , judecatori , cei din servicii , cei din administratie si vami .

  16. Uite ca se gaseste inca un mâncător de rahat si pe aici.Mai exact Brandon Shit. Prietene, in afara de 5 tari din spatiul UE ( Germania, Franta, Italia, Portugalia si Cipru) caracterul licit al averii se prezuma sau nu este expres prevazut. Nu mai incerca sa bati campii confundand intentionat averea provenita din infractiuni. Cat priveste US, iar spui prostii, iar daca te referi la IRS, oamenii aia verifica deducerile. Mai exact.. la o populatie de 320 milioane IRS a verificat in 2018… 1 milion de persoane dintre care peste 75% online!!! Dar astea sunt date publice, pe care oricine le poate vizualiza. Asa ca renunta mata ( fara cratima) sa mai dai lectii crezand ca toti sunt imbecili si nu fac o minima verificare! Sau lucrezi prin Băneasa, pe la Stejarii? Si esti atat de cretin ca te contrazici in propria-ti postare.. Pai… amice… una e supraimpozitarea, alta e caracterul ilicit. Read a fucking book!!

  17. Ma uit cu mare ingrijorare la limitarea intelectuala de care dau toti dovada. Suntem in tara in care pentru oricat de mica posesie completezi la harii de iti vine rau si apoi apare cate un sarac cu duhil din asta care propune o hartie in plus. Reforma mor*il*r masii de stat trebuie sa inceapa cu digitalizarea totala a administratiei. Am in minte exemplul Estoniei care folosind platforma E-Cabinet pentru guvern, a eliminat toate adeverintele si hartiile din uzul in relatiile administratitei cu publicul, mai putin 2 – una e certificatul de nastere si cealalta e certificatul de deces. In contextul ala Estonia isi permite sa evolueze ca civilizatie si sa aiba probleme existentiale de genul – elaborarea unei inteligente artificiale pentru a judeca procesele civile al caror obiect nu depaseste 7000Eur. Si noi ne opintim in o adeverinta suplimentara. Saracul popor………..PSD = PNL = Aceeasi mizerie

  18. Constat ca se minte de catre un preopinent fara argumentatie.Nu se prezuma caracterul licit al dobandirii averii in niciun stat din cele evidentiate si va asigur ca aparatul financiar al statului e atat de puternic incat te supune verificarii,impozitarii si taxarii pentru tot ceea ce nu justifici prin venituri legale.Cat priveste SUA, e suficient sa te documentezi in legatura cu faptul ca autoritatile financiare ale statului cauta pana si in cosuri de gunoi si tomberoane sa justifice cheltuielile facute de un subiect supus verificarii declaratiei de avere.
    Iar asa zisa confuzie invocata….cred ca aceasta deriva dintr-o gresita intelegere a ceea ce am spus si limpede se poate vedea de orice narator obiectiv acest lucru. Eu am invocat masuri de impozitare,taxare si confiscare pentru delicte financiare si nu masura confiscarii speciale prevazuta de Codul Penal pentru infractiuni .Adica daca nu dovedesti sursa averii prin venituri licite ori o cale licita de dobandire sa fii supus inpozitarii sau taxarii in cote ridicate -80-90%-pentru ca tu esti in culpa si daca nu platesti sa-ti fie confiscat bunul dobandit pe cai ilicite. Caci ilicitul nu este numai penal ori poate tine si de o criminalitate nedescoperita care si ea genereaza consecinte sociale si financiare pentru societate.
    Pentru cine nu leaga impunerea unei sarcini fiscale de venitul nejustificat dobandit sau de o sursa legala de dobandire il invit sa citeasca el cu atentie practica autoritatilor invocate chiar de el.
    Nu de alta, ci pentru ca am luat act de ea , in cadrul unor unor seminarii de specialitate organizate in domeniu.
    Si pentru ca e oarecum logic dincolo de orice jignire si ineptie sa te intrebi macar pentru constiinta ta (daca exista)-averea care nu e justificata printr-o sursa legala de obtinere, e sau nu ilicita, fie ca provine dintr-o infractiune sau din orice alt delict(financiar,administrativ sau de orice alta natura,inclusiv tinand de criminalitatea nedescoperita ). Caci daca ar fi licita ai justifica-o printr-o sursa legala de provenienta.Ori te incadreezi in categoria celor care au vreo avere nejustificata?Si apropo,nu sunt din Baneasa.

  19. Bacane, te-ai facut de bacanie, ca numai prostii ai debitat! Lasa postul ala de secretar de stat, ca te depaseste si du-te la bacanie!
    In afara de ineptia aia cu declaratiile de avere, a mai zis o prostie, cica d-aia nu merge treaba bine ca procurorii nu sunt specializati pe financiar, dar, saracu’, daca vine de la bacanie, de unde sa stie el ca si in DNA si in DIICOT si pe langa Curtile de Apel procurorii au pe langa ei economisti specialisti?!

  20. Problema cu evaziunea este ca acest stat nu ofera nimic in schimbul impozitelor incasate, am ajuns sa platim impozite doar ca o minoritate sa incaseze salarii de la stat si pensii speciale, sanatate zero, invatamant zero, investitii zero, si atunci pentru ce dracu platesc impozite? vreti sa dau 50% din ce produc statului? as da bucuros daca as sti ca salvarea vine echipata si la timp, ca in spital voi fi tratat corect, ca merg in concediu pe autostrada, ca politia ma apara, si mu,te altele pe care un stat normal le face, dar acum pentru ce platesc? la ce servicii ne ofera statul dam prea mult.

    • Esti prea negativist. Faptul ca poti sa-ti exprimi parerea se datoreaza acestui stat pe care il blamezi. Poate a facut ceva pentru tine si apropiatii tai. Mai cauta si vei gasi o multitudine de lucruri vitale pee care ti le-a oferit acest stat.

  21. Sînteți duşi cu pluta bă frate. Poate vrea Băcanu ăsta să scufunde PNL ul. A găsit băiatul ăsta o rezolvare de tristă amintire. Vreți să fiți alăturați epocii de aur? Pentru că toți aveți tendința de a ne întoarce pe toți în timp. Voi ne luați drept cobai mă. E de rău.

  22. Ce vă mai cacă mintea!