Cristian Băcanu, secretar de stat la Justiție: E nevoie de înființarea parchetelor financiare / Poate ar fi util să discutăm despre o declarație de avere pe care fiecare cetățean să o înregistreze
Cristian Băcanu, secretar de stat în Ministerul Justiției, a declarat, miercuri, la o dezbatere, că la nivelul ministerului se consideră că o soluție în privința combaterii evaziunii fiscale este înființarea parchetelor financiare, pentru că în acest moment dosarele fiscale ajung la procurori care nu sunt specializați. Băcanu a mai spus că, în opinia sa, ar fi util să există o discuție la nivelul societății despre o declarație de avere pe care fiecare cetățean să o înregistreze.
Băcanu a spus că lupta împotriva evaziunii fiscale este ineficientă.
„Avem un mod de control al contribuabililor care nu este tocmai eficient. Vine din când în când Antifrauda sau vine controlul fiscal de fond pe la vreo societate și decide ce decide, uneori ne mai spune că trebuie să dea și câte o amendă. Știm cu toții lucrul ăsta. N-am găsit nimic, dar trebuie să dăm și amendă. Alteori, se întâmplă ca, atunci când sunt identificate niște probleme într-un lanț de tranzacții, să ajungă la parchete o sesizare cu 40-50 de volume, vizând companii de la Oradea până la Iași, de la Suceava până la Constanța, de la București până la Arad și tot așa. Chiar acum vreo două luni, în calitate de avocat ajunsesem la Parchetul General și mă uitam pe un astfel de dosar. Domnii de la Antifraudă găsiseră acolo, în dosarul respectiv, niște companii care făceau evaziune fiscală, dar pe undeva bunurile respective erau înstrăinate către niște antreprenori de bună credință, care la rândul lor prelucrau marfa respectivă și o dădeau mai departe până la un consumator final, care de multe ori era chiar statul. Și s-au trezit cei de la Parchet cu o sesizare vizând toți cei care participaseră în respectivul lanț de tranzacții comerciale, de bună credință, de rea credință. Ideea este că dacă facem lucrurile de o asemenea manieră, blocăm sistemul de Justiție”, a explicat el.
Secretarul de stat a precizat că sistemul de justiție în acest moment are un deficit de procurori, un deficit de judecători, are probleme și cu grefierii și mai are și o problemă uneori în legătură cu modul în care interacționează procurorul cu ofițerul de poliție judiciară. „Și ne trezim cu 40 de volume într-un dosar din care 2-3 volume sunt relevante”, a adăugat Băcanu.
El a spus că este o problemă în primul rând cu modul în care facem controlul.
„Chiar am discutat aseară cu domnul ministru Predoiu și nouă ni se pare că ar fi de bun augur să avem un altfel de mod de control. Să verificăm de pildă cum anumiți cetățeni au niște averi absolut impresionante, în condițiile în care nu avut niciodată venituri impozabile. Sunt n exemple. Avem tot felul de artiști iluștri, care merg cu tot felul de mașini, care de care mai scumpe, trăiesc în vile de lux, dar care nu plătesc taxe la bugetul de stat, nu plătesc impozite. Aici avem o problemă, pentru că statul român din păcate nu este eficient în controlarea acestor averi”, a precizat secretarul de stat.
Cristian Băcanu a menționat că, pe de altă parte, bazele de date de la impozite și taxe locale nu sunt conectate cu baza de date a ANAF. „Dacă vrem să știm ce proprietăți deține un cetățean al României într-un proces de executare silită, trebuie să facem adrese la toate oficiile de cadastru și publicitate imobiliară și sunt foarte multe în România”, a explicat el.
Băcanu a spus că ar trebui să existe o dicuție despre depunerea unei declarații de avere de fiecare cetățean.
„Poate ar fi util să discutăm noi ca societate, și e o temă pe care o lansez, despre o declarație de avere pe care fiecare cetățean să o înregistreze, pentru că până la urmă trebuie să avem o evidență, ca să putem controla veniturile. Până atunci facem controale în orb și de foarte multe ori nedreptățim antreprenorii”, a spus Cristian Băcanu.
El a precizat că o altă soluție este ca toți cei care realizează control fiscal să fie mai buni profesioniști.
„Noi credem că o soluție ar fi să avem niște parchete financiare, parchete specializate, pentru că foarte multe cauze ajung la un procuror care nu are specializare în zona financiară, în zona evaziunii fiscale. Și acel procuror spune: eu nu mă pricep, să vină un expert să-mi spună ce să fac, pentru că eu chiar nu mă pricep. Chestia asta cu nu mă pricep nu mai poate să stea în picioare mult timp, trebuie rezolvată. Numai că acum avem foarte multe focuri de stins la Ministerul Justiției, dar, în timp, sperăm să o rezolvăm și pe aceasta, pentru că altfel nu vom putea niciodată să combatem în mod real evaziunea fiscală. Ne trebuie procurori specializați pe așa ceva, mai ales în condițiile în care la curțile de apel, de pildă, competența parchetelor este una agresiv limitată de lege, în sensul în care un procuror de curte de apel nu lucrează la fel de mult ca un procuror de tribunal sau un procuror de judecătorie și el, în câțiva ani de zile, își pierde deprinderea de a lucra cu anumită dedicare”, a afirmat secretarul de stat.
El a vorbit și despre problemele din zona recuperărilor.
Cristian Băcanu a participat miercuri la conferința „Buget și fiscalitate 2020: dinspre politica oficială spre mediul de afaceri”, organizată de cursdeguvernare.ro.
Sursa foto: Facebook PNL Sector 5
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
33 comentarii