G4Media.ro

UPDATE Cristian Diaconescu: Rusia a cerut o nouă Ialta, o împărțire a…

Foto: Wikipedia

UPDATE Cristian Diaconescu: Rusia a cerut o nouă Ialta, o împărțire a sferelor de influență și retragerea SUA din estul Europei, inclusiv din România / „Statele Unite au refuzat, în acest moment”

Update: Cristian Diaconescu a revenit joi cu precizări. El a spus la Realitatea Plus, citată de RFI, că „nu am afirmat că, în aceste zile, la negocierile dintre SUA și Rusia, ar fi existat pe masă această cerere. Sub nicio formă! Dar în 2022 a fost această cerință din pachetul de negociere, negociere care nu a ajuns la finalitate. Și pentru Țările Baltice, Bulgaria, Ungaria exista această solicitare”.

Precizările lui Diaconescu sunt stranii, dat fiind că el a răspuns clar ”DA” când a fost întrebat de moderatorul Mihai Gâdea la Antena 3 ”Să fie împărțirea pe sfere de influență? Să se revină la situația dinante de 1997” ”Deci ca la Ialta să vorbească marile puteri?”.

”Am toate argumentele să afirm că SUA a refuzat în acest moment un astfel de moment”, a mai spus Diaconescu miercuri seară la Antena 3.

Articol inițial: Șeful cancelariei prezidențiale, Cristian Diaconescu, a declarat miercuri seară la Antena 3 CNN că în negocierile SUA-Rusia de la Riad, delegația rusă a cerut o nouă împărțire a sferelor de influență și retragerea Statelor Unite din estul Europei, inclusiv din România. „Statele Unite au refuzat, în acest moment”, a spus Diaconescu. Întrebat dacă România are garanții în acest moment că acest lucru nu se va întâmpla, fostul ministru de externe a răspuns: „Nu avem garanții”.

„E un moment dramatic, nu vreau să generez niciun fel de emoție, dar problema e extrem de complicată. În primul rând, întâlnirea între reprezentanții Rusiei și cei americani – ce și-a dorit Rusia? Două aspecte – să știe dacă va obține un ascendent pentru a-și face din SUA un aliat pentru proiecte strategice, politice, de tip Ialta. Al doilea aspect, în condițiile în care nu s-ar realiza așa ceva, să convingă partea americană pentru divizări în relația transatlantică. Situația se poate schimba de la o oră la alta sau de la zi la zi. Nu au reușit să-i convingă pe americani. Ei au vrut să meargă la această întâlnire pentru a transmite un semnal, pentru ca Rusia să intre într-o logică de disponibilitate privind criza. Au abordat pragmatic și tranzacționist în sensul asumării unor responsabilități, partajate între europeni și americani privind criza ucraineană.

Atâta vreme cât astăzi concluzia părții americane este aceea că Rusia nu a dat semnale pentru o construcție pozitivă, din perspectiva solicitării Moscovei privind regimul de sancțiuni, SUA nu va ridica regimul de sancțiuni. Situația va evolua. Acum discutăm despre europeni, într-adevăr, președintele Macron și aici aș vrea să fac o paranteză, discuția cu președintele Bolojan a fost extrem de interesantă, la discuție a fost și o întreveredere bilaterală România-Franța. Din câte știu a fost una extrem de bună și președintele Macron și-a asumat și o serie de declarații publice. Se pare că dincolo de anumite disfuncționalități de parcurs, Franța consideră că parteneriatul de 16 ani poate avea în continuare o consecință strategică semnificativă”, a declarat Diaconescu.

Sursa foto: Arcanum.com

Acesta a explicat ce și-au dorit rușii de la negocierile cu americanii.

„Așteptările lor țin de faptul că la un moment dat SUA ar determina înăuntrul NATO partenerilor europeni să retragă garanțiile de securitate ale NATO pe aliniamentul din 1997. Deci ca noi, cei intrați după 1997, să nu mai beneficiem de aceste garanții, urmând ca, privind situația din aceste zone să intrăm într-un context de negociere în care nu am fi implicați, ca la Yalta, și care în mod evident ar duce la recunoașterea unei zone de influență a Rusiei. Nu e interpretarea mea, e declarația lor.

În egală măsură, evident, această proximitate a NATO ar fi din perspectiva Rusiei necesar a fi limitată cât se poate de mult pentru a-și rezolva problemele de adâncime strategică, adică ei să-și împingă sursa de amenințare, pentru că așa au consacrat-o în opinia publică”, a explicat șeful cancelariei prezidențiale.

Diaconescu spune că România a fost informată despre aceste discuții.

„Am fost informați, are o relevanță din ce privește relevanța României. Le-am primit, nu le-am cerut noi. Statele Unite au refuzat, în acest moment, dar nu avem garanții”, spune acesta.

Despre discuțiile din Europa, despre securitatea continentului și viitorul Ucrainei, Diaconescu spune că sunt discutate inclusiv garanții militare.

„Sunt puse în discuții teme pe care președintele Bolojan le-a anunțat în ce privește 1. garanții de securitate în condiții excepționale pentru Ucraina. 2. O poziționare a armatei europene, Emmanuel Macron a avut această idee cu timp în urmă, atunci Bucureștiul s-a grăbit să respingă, am trecut peste moment. Tema va fi discutată în interiorul european. Prevalează anumite formate informale -grupuri de state – pentru că se încearcă conturarea unei poziții comune prin consultări în funcție de amenințări, interese care sunt deosebite, sigur nu va fi evitat niciun stat european membru NATO sau UE, doar că la unele poziția e cunoscută, deci participarea lor nu reprezintă o valoare adăugată ci o problemă de blocaj. Vom încerca iar Rusie va vedea acest lucru ca înăuntrul european dar și în relația cu SUA să retransmitem semnalul de solidaritate. Deschiderea privind Moscova e doar temporară cum spun americanii să avem în vedere că e un început și nu un sfârșit. Evident încetarea războiului în Ucraina ca să nu mai moară oameni e clar o soluțiep e care și-o dorește toată lumea. Consecințele ulterioare nu se rezolvă într-o zi, într-o săptămână sau o lună. America nu va periclita relația cu UE din perspectivă economică, strategică, de stabilitate, sunt multe cifre din acest punct de vedere în favoarea dezideratelor Rusiei, exclus. Să fim atenți la nuanțe”, mai spune Cristian Diaconescu.

Întrebat dacă România va trebui să aleagă între Uniunea Europeană și Statele Unite, șeful cancelariei prezidențiale a declarat: „Vreau să dau un răspuns clar – categoric nu, sigur, vor fi nuanțe care să genereze probleme pe termen scurt dar nu se va pune această situație. Ceea ce va conta pentru că suntem într-o regiune relevantă, va fi să ne facem înțeleși partenerilor noștri, unii dintre ei fiind dincolo cu un ocean înre noi, în ce privește interesul din acest moment privind cooperarea și sprijinirea României pentru ca în condițiile în care acest lucru nu se întâmplă situația ulterioară să fie mult mai complicată, inclusiv pentru Washington, din punctul de vedere al unei expansiuni a Rusiei. Deci, din aces punct de vdere, nu se pune problema unei alegeri de aest tip, dar se pune problema controlării dialogului, a înțelegerii anticipate care ar putea fi urmările. Sigur, se așteaptă de la România nu doar să se vorbească ci să se cunoască și niște stări de fapt. Insistăm și vom reuși să fim și la Washington, și în Europa și în Turcia și în Polonia.”

„Poziția României e cât se poate de consecventă în condițiile în care vom avea un proiect comun european și euroatlantic care să fie incluziv pentu România. Din această perspectivă, suntem parte a dialogului ar ultima care decide este Ucraina. Retorica publică nu ține cont de decizii, sunt mult diferențe dintre ce rezultă din declarații și care e contextul real. E evident că așa cum și-a dorit din februarie 2022, Rusia nu paote desființa Ucraina, deci trebuie să existe o formulă tranzitorie. În Coreea e armistițiu de 40 de ani. Ce vreau să spun e că e greu de anticipat cum se va rezolva totul. Nu se poate, cât se poate de simplu spus, acorda unui stat nuclear valoarea de precedent prin atacarea unui alt stat și schimbarea frontierelor. Retorica poate să aibă mai multe ținte, dar din punct de vedere al parcursului, Donald Trump a anunțat ceastă dschidere către Rusia, a scos Moscova din blocajul diplomatic în care se afla, oferindu-i o oportunitate. Dacă Rusia nu va înțelege sau va intra în logica de escaladare pentrua obține mult mai mult, Trump va schimba atitudinea peste noapte”, a mai declarat Cristian Diaconescu.

Context istoric:

La Conferința de la Ialta, numită și Conferința din Crimeea, din 4-11 februarie 1945, au participat liderii SUA, Marii Britanii și Uniunii Sovietice.

Premierul britanic, Winston Churchill, președintele american, Franklin D. Roosevelt și dictatorul sovietic Iosif Stalin, au negociat faza finală a celui de-al Doilea Război Mondial, liniile generale ale unei noi ordini de pace, divizarea și denazificarea Germaniei, dar și principiile unei noi distribuții a puterii care presupunea înființarea celei mai importante organizații globale: Națiunile Unite.

„Conferinţa de la Ialta, din februarie 1945, a pus bazele hărții Europei postbelice. Prin avantajele pe care sunt nevoiţi să i le ofere lui Stalin, Churchill şi Roosevelt permit URSS-ului să-şi poată extinde stăpânirea asupra Europei de Est. Sovietizarea acesteia, dar şi divizarea Germaniei îşi au originea în Conferinţa de la Ialta. Pentru câştigătorii războiului, există două probleme majore:regimul ţărilor învinse şi frontierele acestora. Declaraţia de la Ialta stipula că ţările învinse trebuiau să-şi desemneze guvernele în urma unor alegeri libere. Mult mai complexe erau însă chestiunile teritoriale, în special problema Poloniei şi a Germaniei. Chestiunea Germaniei a fost rezolvată prin recurgerea la o împărţire în patru zone de ocupaţie, identică cu cea a Berlinului, care trebuia să dureze până la semnarea Tratatului de Pace, dar sovietizarea rapidă a părţii de est va duce la divizarea Germaniei:simbol al ruperii Europei în două.”, potrivit Historia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

44 comentarii

  1. Diaconescu cred că a găsit la Cotroceni rezerva de whisky a lui Băsescu, altfel nu înțeleg cum poate sa debiteze asemenea aberații. Nu au aflat marile instituții de presă ale lumii ce s-a vorbit acolo, dar știe el. Dar trăim în țară în care ministrul de externe de minte în față că are discuții elaborate cu reprezentanți americani, despre care aflăm că au fost de fapt două replici schimbate pe hol in trecere….

    • au fost informatii la nivel de diplomatie, cum vrei sa afle presa inainte de presedintele unei tari ? voi astia care votati pe cg si, chiar nu judecati deloc? de fapt ce ma mira din moment ce votati pe unul care s-a intalnit cu ET si nu vede virusii!

    • Tocmai că judec, iar experiența sugerează puternic că americanii numai pe pieleapl de Diaconescu nu îl informau. Am votat Geoană și eram pe punctul de a o vota pe Lasconi. Dar atunci eram un fraier care credeam că votul meu contează. Mulțumesc CCR că m-a făcut să înțeleg că e doar o hârtie igienică mai aspră

    • Rusia ne vrea sclavi. Așa a făcut cu toată Europa centrala și de Est după ce a tras cortina de fier.

      Rușii ne-au furat în 1940 Basarabia și Bucovina de Nord. De ce crezi că sunt neprihăniți și nu ar mai vrea și altceva.

      Diaconescu e ok, fata de alții.

    • Valeriane: La ce mentalitate ai, votul tău e irelevant.

    • @ Valerian01 – Mai, deficientule! Tu ai citit acolo ceva sau doar vii sa iti fluturi pe aici pr0stia? Ai inteles ceva din cuvintele alea? Doamne si fereste de votanti ca tine!

    • A uitat să spună că i-a spus Vanga. @AndreiB adevăr grăit-ai ca în 1984 Dubla gândire subiecții acceptă simultan două convingeri contradictorii ca adevăr, în contradicție cu propria lor memorie sau simț al realității.

    • Valeriane, taica. Daca nu esti rusofil- scuze, am vrut sa scriu suveranist moscovit- atunci sigur ai uitat sa-ti iei medicamentele.

    • Valerian01 e un troll rusesc/CG care a primit sarcina sa „gândească” cât mai mult în public.

    • Valerian a avut dreptate. Astazi, Diaconescu s-a trezit din mahmureala si a recunoscut ca la bautura nu mai stie ce spune.

  2. România se află în Sud-Estul şi Centrul Europei, nu în Europa de Est (regiunea mai mare se numeşte Europa Centrală şi de Est). Europa de Est are doar trei țări: Belarus, Ucraina şi Rusia. Ştim că dl Diaconescu are cunoştințe nu prea solide de geografie, dar asta nu-i scuză lipsa de informare.

    • Ești absolut penibil. Rusia a dominat cu tancurile jumătate de Europa până în 1989-1991. Rusia nu au e limite teritoriale. Nu știai asta? Sunt într-o extindere permanenta.

      În 19940 ne-au furat cu amenințarea armelor Basarabia și Bucovina de Nord, după 1947 i-au băgat pe românii ce vroiau democrație în temnițe

      Tu știi istorie?

    • România în centrul Europei?
      Rămâi la “turul 2 înapoi”

    • @DonaldAndHillary – Nu bre, Romania e in centrul Pamantului, nu-i asa?

  3. putin manaca r.hatul asta de cativa ani buni , a aflat si diaconescu ! omul nu -si are locul acolo e o palarie prea mare pentru el!

  4. Mah,dar nu mai terminati cu miciunile? Hurezeanu a zis clar: americanii i-au transmis din mers pe hol sa ridice orice condamnare a fratilor Tate(a fost pe hol pentru ca oficial nu pot cere acest lucru),apoi Hurezeanu a spus ca a cerut o intrevedere oficiala,si bineintelesc a fost refuzat.
    Cat despre ce a spus Diaconescu,nu e chiar breaking news,toata lumea cu peste doi neuroni stie ca exact asa au decurs negocierile de „pace”: Americanii le-au oferit toata Ucraina cu conditia sa exploateze ei mineralele rare,iar rusii n-au fost de acord. Acum se pluseaza cu toate tarile din fostul bloc sovietic: negocierile continua. E vorba de bani si influenta,nu despre pace,sau protejarea „flancului estic”,din punctul de vedere al lui Trump ,flancul estic incepe la de la Austria spre est.

    • Am vrut sa spun flancul estic se termina cu Austria cu o zona neutra reprezentata de Ungaria si Slovacia.

    • @ Porta – Ca ne imaginam si noi toate astea, da, ai dreptate, da’ io zic ca nu prea are cum sa mai ridice asemenea pretentii putin in secolul 21, bine, el incearca, da’ asta nu inseamna ca o sa si poata.

  5. Pfft. Acolo unde se termina Rusia incepe China si Orientul Mijlociu. Metaforic vorbind. Hurezeanu si Diaconescu nu par suficient de sociopati sa inteleaga cum sa joace la cacialma. Nici Bolojan.
    Cu toate criticile de rigoare, Base ar fi fost cel mai bun consultant pe politica externa.
    In acest moment trebuie sa imi reevaluez optiunea pt prezidentiale. Si cu oferta actuala de candidati n-avem sanse. Cu pareri de rau pt Bolojan sau ND.

    • Poți vota pe cei care lauda sclavia rusească….e alegerea ta.

    • Rămâi cu Georgescu

    • @Rosebud – Singurii care isi joaca propriul viitor la cacialma sunt votantii diliului. Tot ce spune diliul este o cacialma ieftina.

    • Base ar fi fost bun normal .. dar miroase un pic ai votat Geoana si apoi voia Lasconi .. iar acum iti reevaluezi votul .. miroase rau , scuze ca iti zic .. reevaluare in Cg , Simion nu ? Macane

    • Cred ca m-am exprimat suficient de clar pentru oricine intelege limba romana cand am scris: cu oferta actuala de candidati”, care evident ii include pe toti, de la cegeu, sosoci si pana la oportunistul de Ponta. Si e grav ca mai trebuie sa o mentionezi, fix pentru aia „de dreapta”.
      Exact asta e cea mai mare vulnerabilitate in zona, sa-i zicem, prodemocratie. Ca toti, dar absolut toti, de la politicieni pana la simpatizanti sunt mai preocupati sa demonstreze ca optiunea lor e cea mai cea.
      Si daca cineva isi imagineaza ca o sa fie suficienta fluturarea baubaului cegist pentru a castiga alegerile se inseala.
      @kafka Nu, votantii cegisti ne joaca si noua viitorul la cacialma.

    • E gata. Putem sa ne luam adio de la Romania asa cum o stiam daca ce forte or mai fi ramas sa apere democratia nu scot din joben alt candidat. Nu stiu daca a mai ramas cineva.
      Ori asta, ori inca vreo 15 cazuri de Zisu.
      E si firesc sa nu intelegeti absolut nimic din ce spun, indiciile sunt intentionat vagi si le-am tot spus pt ca exista o singura solutie la toate problemele noastre si s-a ivit fix in data de 25.11, fara sa banuim. Si nimeni nu o aduce in discutie, e doar o stangacie interminabila.
      Gata, am terminat-o si cu simtul civic,, n-aveti decat sa credeti ca’i inchin vreo oda lu cegeu, sau mai rau lu georgica/psd si la toata floarea cea vestita a intregului apus .

  6. Încet, încet, sunt dezvaluite inaltele aspiratii trumpiste si suveraniste: adoptarea punctului de vedere al lui Putler. Trump i-a promis Ukr lui Putler de foarte multi ani, de cand rușii au lucrat pt Trump, in alegeri, in discreditarea democratilor si a democratiilor in general. Obiectivul comun al lui Trump-Vance si al lui Putler este ca UE sa fie facuta praf si pulbere. Observati cat de tacut e V Orban? Ungurii asteapta cuminti. Banuiala mea e ca americanii vor face un anuntz f nasol in max 1 lună. Singurele mari puteri care mai pot tine lagarul democratic in picioare sunt Germania, Fr, Olanda, It, Sp, en fin, statele puternic inustrializate europene si Canada. Este evident ca Europa trebuie sa se treaca la pasul urmator: Statele Unite ale Europei, including Ucraina și Balcanii de V. Numai asa putem sa rezistam impreuna Rusiei si Chinei. Cu americanii nu trebuie sa ne certam, Trump va sfarsi ca un detestat, e clar un clovn nebun.

  7. G4Media – clarificati chestiunea asta si nu induceti panica! Am inteles ca CD s-a referit la momentul 2022 nicidecum la intalnireavde la Riad! Nu va jucati cu rostogolirea unor asemenea stiri!!!

    • @ Mihai C – Pai, arata-ne si noua unde s-a referit la „momentul 2022”? Citeste in paragraful 2 – „În primul rând, întâlnirea între reprezentanții Rusiei și cei americani – ce și-a dorit Rusia?”

  8. Va dați seama ce e 8n capul așa-zisului premier nordacu? Exact.Nimic. Iar asta trebuie sa ia decizii guvernamentale în aceste zile.

    • @Willy Koylung – Slava Domnului ca premierul nu prea se ocupa de politica externa. Da’ ce ne faceam daca era diliul presedinte? Eh? Ia-o p’asta!

  9. E clar ca bună ziua în acest moment ce vor cele două părți și anume rușii vor maximul pe principiul că dacă Dl.Trump le-a întins un deget lui Putin și celor din jurul lui ei pot cere mai mult,toată mâna,în vreme ce americanii doresc doar încheierea păcii în războiul ruso-ucrainean,prin retragerea sprijinului financiar și militar pentru Ucraina, act care poate conduce inevitabil la incheierea războiului ,însă numai dacă Rusia dorește acest lucru.Cum prima fază a discuțiilor de la ryad a fost mai mult informală și de precizare a pretențiilor părților nimic nu e bătut în cuie,chiar dacă americanilor le vine greu să renunțe pe moment la influențele deja câștigate în Europa,pentru că,să nu uităm ambii lideri sunt firi tranzacționiste și orice e posibil.

  10. Romania ar trebui mai degraba sa reactioneze. Un prim pas ar fi schimbarea stiristului de la externe si oferit postul lui basescu sau unuia ca el. Rusii ne-au controlat tot timpul, e indeajuns sa vedem circul actual.

    • @Mihai C – E ok, am inteles, a aparut si uptade la articol. Eu comentam despre ce parea declaratia lui Diaconescu pana la update.

  11. si uite asa cu declaratii de 2 lei, cu razgandeli, ajung oamenii sa voteze extraterestri piramide energetice .. parca sunt toti intelesi si toti lucreaza prin incompetenta si tot felul de cacarai sa ne arate ca doar guru ne poate salva

  12. La Antena 3…

    Poți scoate pe C Diaconescu din pesedeu, dar nu poți scoate pesedeul din C Diaconescu.

  13. La Antena 3…

    Poți scoate pe C Diaconescu din pesedeu, dar nu poți scoate pesedeul din C Diaconescu.

  14. Ori jurnaliștii nu sunt clari,ori dl.C.Diaconescu lasă lucrurile așa confuze,nu punctează clar de la bun început că e vorba de 2022,nu de 2025.

  15. Sau și una și alta ca să ne ducă într-o confuzie totală pe toți.

    • Ei, dacă vă irită referirea la pesedeu în asociere cu Intact, Felix Penal sună mai bine pentru C Diaconescu?

  16. Și uite-așa faptul că suntem în Nato nu mai prezintă nici o garanție de securitate. Sua pot oricând să nu-și mai respecte semnătura pe tratate, cum a făcut Rusia lui Putin. Mai avem EUropa de partea noastră. Dacă facem mofturi și cu ea, cu dacul Georgescu sau cu daca Șoșoacă, limba rusă ne așteaptă iar.

  17. Dacă și Cristian Diaconescu se contrazice de pe o zi pe alta…
    Revenind la Trump. Eu încă mai sper ca declarațiile lui să fie o tactică pentru negocieri. Adică să spună la un moment dat: nea Putin, m-am certat cu toată Europa pentru tine, acceptă și tu asta, asta și asta. Nu cred că marele orgolios Trump va ceda în fața cererilor lui Putin ca să fie considerat slab, laș și trădător în cărțile de istorie. Chiar sper să fie așa. In alte scenarii… suntem haliți.

  18. Vrei să cunoști cele mai frumoase femei din România? Intră pe site-ul 𝗥𝐎𝐊𝗔.𝗟𝐎𝗟

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.