G4Media.ro

Cristian Ghinea, după publicarea controversatei „taxe pe soare” în Monitorul Oficial: „O…

Cristian Ghinea, după publicarea controversatei „taxe pe soare” în Monitorul Oficial: „O taxă există sau nu; cum adică ”poate”? E ca pisica lui Schrodinger”

„Pe ăștia îi obligă doctorul să bea vodcă. Au publicat OUG cu Taxa pe Soare în MO. Au schimbat „guvernul taxează” cu „guvernul poate taxa””, a criticat pe Facebook Cristian Ghinea, coordonatorul de politici publice al USR, după ce ordonanța de urgență pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile a fost publicată marți în Monitorul Oficial.

„Acum, nu vă bucurați pentru că progresul este minor: în orice moment, când are chef, guvernul Nicu – Marcel poate taxa, cum și scrie. Și o poate face fără să mai consulte pe nimeni, fără să informeze în prealabil, pentru că există deja cadrul legislativ care permite. Altfel, asta arată cât de stupid e tot Sistemul”, a mai adăugat Ghinea.

„După ce mama mă-sii de logică de clasa a șaptea e asta o reglementare normală la cap? O taxă există sau nu; cum adică ”poate”? E ca pisica lui Schrodinger. Mâine dimineață facem interpelare la ANRE să ne explice ce urmează după ”poate” în lege. Și așa vedem ce aberantă e explicația cu directiva. Directiva NU ESTE TEXT DE LEGE. Directiva dă niște cadre generale în care statul membru se încadrează. Doar Regulamentele europene sunt texte direct aplicabile (regulamentul PNRR, de pildă – am făcut PNRR direct pe regulamentul european, nu a fost încă o lege națională). Directivele nu sunt însă așa. Directivele trebuie transpuse prin legi naționale. Transpuse înseamnă că le iei și le interpretezi, adaptezi. S-au obișnuit guvernanți leneși să ia copy paste și asta are efecte absolut bizare”, mai susține Ghinea pe Facebook.

Potrivit ordonanței, autoritățile administrației publice centrale și ANRE pot aplica taxe tarife nediscriminatorii prosumatorilor de energie din surse regenerabile în mai multe de la 1 decembrie 2026. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat în timpul conferinței de presă de luni că ar putea fi posibilă taxarea de la 1 decembrie 2026 doar în anumite situații. Acesta a spus că așa numita taxă pe soare este un fake news și el a subliniat că nu se va introduce nicio taxă pentru prosumatori.

„Autoritățile administrației publice centrale și ANRE pot aplica taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne în spațiile lor într-unul sau mai multe din următoarele cazuri:

a) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului și efectul de stimulare a unui astfel de sprijin;

b) de la data de 1 decembrie 2026, dacă puterea instalată în centralele electrice ale prosumatorilor depășește 8% din puterea totală instalată în capacitățile de producție de energie electrică la nivel national și dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize cost-beneficiu, efectuată de ANRE printr-un proces deschis, transparent și participativ, că dispoziția prevăzută la alin. (3) lit. (b) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporționată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului electric, fie creează un stimulent care depășește ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obține o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum și că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acțiuni rezonabile; sau

c) dacă energia electrică din surse regenerabilă autoprodusă este produsă în instalații cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW”, se arată în document.

USR a anunțat în weekend că va sesiza Comisia Europeană pentru aplicarea eronată a unei directive europene, dacă Guvernul PSD-PNL nu rectifică ordonanța de urgență ce introduce taxa pe soare.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. si daca exista o taxa pentru prosumatori eu sunt de acord cu ea, nu vad care e problema. daca nu-ti convine, descarca surplusul in baterii, nu in SEN!

    • Ai inteles ce scrie!? pot taxa pe ce consumi pt tine , nu e o problema sa taxeze ce dai in retea ca deh pana la urma “faci un profit” .. guvernul incapabil al psd/pnl doar asta stie .. taxe, mariri de salariu minim ( tot taxe marite ) , pomeni si pensii speciale.. in rest nicio reforma

      Penibile partide!

    • @jean e vb FIX de curentul ala de il bagi tu in baterii, de asta se cheama TAXA PE SOARE

  2. si redactia trebuie angajata de guvern. Aproape la fel. astia stau mai prost la copy-paste”pot aplica taxe tarife ” ” în mai multe de la 1 decembrie 2026 ”
    Vai de voi

  3. Pai era de așteptat doar Virgili si PSDNL lucrează pt corporații nu pt popor . Pe poporul prost doar îl prosteste prin emisiuni cumparate la tv cu 260 milioane de euro ( tot din bugetul țărișoarei adica taxe si impozite ) cum se lupta ei pt țărișoară .

  4. Poate….. nu plătim….

  5. daca iti da bani uniunea europeana tre sa platesti taxe – dar nu pt asta sant banii europenii?
    si de ce daca ai o instalatie de peste 30 kw tre sa platestii?
    sant multe firme mici si pensiunii care au peste 30kw pt ca au nevoie si cateodata tre sa bage in retea ca nu consuma in momentul ala

  6. prima data ii impoziteaza pe aia cu peste 30kw si pe urma pe totii

    • @caucazian – Acel „poate fi” taxat e de poveste. Si, apropo, nu numai cei cu peste 30kw sunt vizati ci si cei care au accesat programul Casa verde.

  7. Pe când taxa pe vânt la eoliene?

  8. Asteptam cu infrigurare si mare nerabdare ca, onor guvernarea PSDNLUDMR, sa ne impuna si taxa pe ,,vanturi”.