Cristian Ghinea: Ministerul Fondurilor Europene își trimite funcționarii în spitalele cu COVID-19 ca să dreagă birocrația pe care același minister a creat-o
Europarlamentarul Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene în Guvernul Cioloș, reclamă faptul că Ministerul Fondurilor Europene își trimite funcționarii în spitalele cu COVID-19 ca să dreagă birocrația pe care același minister a creat-o.
„Birocrația cultivată de ministrul Marcel Boloș și Ministerul Fondurilor Europene face ca banii de la UE, sute de milioane de euro, sume anunțate și promise repetat, să ajungă de fapt la spitale, medici, asistenți sociali și în economie, în general, cu întârziere de peste jumătate de an. Atât durează traseul standard al procedurilor de atribuire a finanțărilor și ministrul a anunțat oficial managerii de spitale că vor trebui să parcurgă tot labirintul birocratic și că «decontul» va sosi undeva la finalul anului. În realitate, va trece anul”, precizează Ghinea într-un comunicat de presă.
El spune că, practic, fondurile cu care se tot laudă Marcel Boloș că „decontează” nu rezolvă nici pe jumătate problema urgenței de acum.
„De ce se întâmplă asta? Fiindcă dinozaurii din MFE, în frunte cu ministrul Marcel Boloș, nu știu cum să injecteze fondurile europene rapid în economie și societate. Nu știu sau nu vor”, spune Cristian Ghinea, eurodeputat USR-PLUS/Renew, vicepreședinte al Comisiei de Dezvoltare Regională din Parlamentul European, citat în comunicat.
„Procedurile standard pe care MFE vrea să le aplice în stare de urgență (atenție!) înseamnă: apeluri de proiecte (cu termenele standard), scriere de proiecte, depunere, evaluare, aprobare, plata din bugetul beneficiarului (spital, primărie), depunere documente de cheltuieli, aprobare (sau nu), decont. Au fost spuse negru pe alb în scrisoarea trimisă de MFE managerilor de spitale. Durata: Luni de zile, posibil chiar un an. O situație similară, în ceea ce privește asistenții sociali care ar trebui să se ocupe de vârstnici. O altă măsură pe care Marcel Boloș a tot comunicat-o, și anume fonduri pentru 1000 asistenți sociali și comunitari care vor oferi sprijin la domiciliu pentru vârstnice în autoizolare (100.000 de persoane luate în calcul). Realitatea: până pe 27 aprilie abia este Ghidul solicitantului în consultare publică”, semnalează Ghinea.
Europarlamentarul precizează că fondurile europene pot fi folosite simplu, folositor și sănătos.
„Prin mecanismele rapide, utilizate în multe situații în alte țări, precum cel de Global Grant pe care l-am menționat de mai multe ori, procedurile devin o chestiune de zile, în loc de luni”, spune europarlamentarul USR-PLUS.
Cristian Ghinea mai subliniază: „Este incredibil că managerilor de spitale li se cere acum, în plină criză, când au atâtea pe cap să facă hârțogărie pentru MFE. Metodele obișnuite nu sunt pentru vremuri de criză, birocrația MFE era oricum nepotrivită pentru cazuri în care statul dă bani unei alte instituții a statului. În criză, e cu totul aberant. Directorii de spital trebuie să justifice situația și nevoia – serios, nu e clară situația și nevoia și trebuie să scrie fiecare din nou în fișa de proiect. Multe informații cerute, scoase din burtă de birocrații din MFE.”
Ghinea arată că așa-zisa „salvare” a sosit tot de la MFE: luni, a doua zi de Paști, ministerul trimite comunicat de presă în care spune: „Angajații MFE merg în spitalele COVID19 pentru a ajuta medicii să acceseze fondurile”.
„Funcționarii din MFE sunt trimiși în spitale, cu riscul de îmbolnăvire aferent, ca să rezolve birocrația creată de șeful MFE. Dacă chiar vrea să ajute beneficiarii din spitale, nu este nevoie să meargă angajații MFE acolo”, explică Cristian Ghinea. El spune că, în termeni tehnici, aceasta înseamnă să transforme Organismele Intermediare actuale (unele la MFE, altele la ministere de linie, inclusiv Ministerul Sănătății) în organisme care să dezvolte ele proiectele, adică în Organisme de Implementare.
Soluțiile propuse de Cristian Ghinea:
„În primul rând, Marcel Boloș nu trebuie să meargă pe metodele obișnuite birocratice. A fost o decizie proastă. Grant Global era mai simplu, mai rapid și fără muncă birocratică la beneficiari. Le-am dat soluția chiar de la începutul crizei: renunțați la procedurile proprii greoaie și dați banii rapid prin granturi globale – un instrument perfect acoperit de regulamentul european, pe care MFE nu l-a pus niciodată în aplicare. (…) Dacă tot a făcut această greșeală, Marcel Boloș poate cel puțin să o repare astfel: ar trebui să ceară oamenilor din subordine să facă ei pe bune munca de scriere a proiectelor. Aceasta, fiind un ajutor real pentru managerii de spitale care sunt supraaglomerați acum cu urgențe, și nu butaforia cu trimiterea oamenilor din MFE în spitale cu infecții să ajute la hârțogărie”, subliniază Ghinea.
Sursa foto: Facebook Cristian Ghinea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.