Cristian Ghinea: ”Până publică domnul Cioroianu cartea, vom mai publica fragmente din lucrare, este păcat să nu aibă acces mai repede publicul la înţelepciunea domnului Bode/ Ar fi interesant să se uite cineva şi pe doctoratele domnului Boloş”
Reprezentantul USR Cristian Ghinea a declarat, luni, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre demersul formaţiunii de a copia la Biblioteca Naţională lucrarea de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, că vor mai publica fragmente din lucrare. Ghinea a mai spus că după finalizarea demersului vor verifica lucrarea printr-un soft antiplagiat şi că ar fi interesant să se uite cineva şi pe doctoratele ministrului de la Fonduri Europene, Marcel Boloş.
Cristian Ghinea a afirmat că a văzut explicaţiile directorului Bibliotecii Naţionale privind diploma de doctor a lui Lucian Bode.
”Cred că este o reacţie exagerat de emoţională şi nejustificată, pentru că până la urmă Emilia Şercan a scris despre situaţia asta acum câteva luni, noi ce am reuşit a fost ca foarte mulţi oameni să vadă că aberaţia funcţionează. Eu nu văd de ce o carte care a suscitat atât de mult interes public şi a fost primită la începutul anului, a durat 10 luni să fie procesată. Un om poate să scrie o carte în zece luni, ce înseamnă să o procesezi în 10 luni? Să fim serioşi, asta a fost un întreg plan pentru a obtura accesul publicului la această teză, la această înţelepciune a domnului Bode”, a spus Ghinea.
Potrivit lui Ghinea, ”fostul său coleg de la Dilema s-a pus într-o situaţie bizară”.
”El este directorul Bibliotecii Naţionale, nu este portar, nu este secretar acolo, putea să ia o decizie conştientă prin care putea să prioritizeze această lucrare, dat fiind că interesul public este major, asta stă în decizia lui, începeţi cu asta. Ce lege sau regulament împiedica această decizie de prioritizare?”, a afirmat reprezentantul USR.
”Din replica lui de astăzi am văzut că va dura patru săptămâni, din nou mi se pare ciudat, drept pentru care, acum, când vorbim, colegii mei de la USR, voluntarii, continuă transcrierea tezei”, a spus Ghinea.
El a precizat că merge foarte greu acest proces de transcriere. ”Eu am transcris trei pagini într-o oră şi jumătate, este destul de complicat pentru că trebuie să te uiţi în ecran. Este o absurditate, nu se putea face altfel. Nu se poate să faci poză la ecran. Azi au fost opt voluntari în ture de câteva ore, fiecare transcrie câte o bucată (..) Cred că până publică domnul Cioroianu cartea, vom mai publica fragmente din lucrare, pentru că este păcat să nu aibă acces mai repede publicul la înţelepciunea domnului Bode”, a arătat Cristian Ghinea.
Întrebat cum i s-a părut lucrarea, Ghinea a răspuns: ”Îngrozitor de plictisitor. E ca şi cum ţi-ai tăia venele pe lung, intelectual vorbind. Este îngrozitor de prost scrisă, un limbaj care nu face decât să repete aceleaşi cuvinte în cerc, cel puţin cât am apucat eu să citesc cuprinsul şi primul capitol, dar poate că în restul cărţii va deveni mai interesantă şi va avea un happy end”.
Cristian Ghinea a precizat că finalizatea demersului USR este să folosească softul antiplagiat pentru a verifica lucrarea.
”Vom folosi aceleaşi softuri de detectare a plagiatului. Să ştiţi că toate universităţile din România au sau sunt obligate legal să aibă softuri antiplagiat. (..) Vom publica fragmente, nu aş vrea să o publicăm pe toată pentru că nici nu ştiu dacă vom reuşi până o va publica domnul Cioroianu dar cred că presiunea pe sistem este benefică, avem de două zile de când am început acţiunea”, a spus el.
Ghinea a ţinut să arate că lucrarea lui Lucian Bode nu va fi singura verificată. Întrebat dacă USR intenţionează să verifice şi alte lucrări de doctorat ale miniştrilor, el a răspuns: ”Domnul Bode şi domnul Cîmpeanu nu sunt singurii, urmaşul lor la Fonduri Europene are două doctorate de pildă. Cred că ar fi interesant să se uite cineva şi pe doctoratele domnului Boloş”.
Fostul ministru a afirmat că ”o teză de doctorat este o contribuţie a acelui om, a doctorului, la universul de cunoaştere al umanităţii (..), eşti doctor dacă aduci o contribuţie originală la bagajul de cunoştinţe al umanităţii”. ”Doctoratul asta înseamnă, nu înseamnă că orice tăntălău îşi ia o diplomă ca să îşi mărească salariul. Poate aşa a ajuns în România dar este o aberaţie. Ideea că nu poţi să accesezi înţelepciunea domnului Bode mi s-a părut aberantă şi de aceea am luat decizia, să mergem noi să demonstrăm că doar aşa se poate”, a comentat el.
Despre chemarea în Parlament a directorului Bibliotecii Naţionale, Adrian Cioroianu, Ghinea a arătat că USR vrea ca acesta să îi lămurească dacă poate să schimbe Regulamentul instituţiei şi atunci ”este onorabil ca un intelectual cum este domnul Cioroianu să schimbe acest regulament sau îl constrânge legea”.
”Alte voci spun că legea nu spune ce e în Regulament. Asta este o bază de dialog binevenită, pentru că e o dilemă serioasă”, a adăugat Ghinea.
Directorul Bibliotecii Naţionale a României Adrian Cioroianu anunţă, într-o postare pe Facebook, că volumul conţinând teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode va deveni disponibil în următoarele zile, întrucât a solicitat urgentarea procedurii de preluare a cărţii.
Totodată, Cioroianu polemizează cu jurnalista Emilia Şercan, cea care a prezentat situaţia actuală a tezei ministrului Bode precum şi a cărţii în care acesta este publicată, ea reclamând că există limitări legale în privinţa consultării tezei, în timp ce volumul care o include nu este disponibil în biblioteci.
Vineri, jurnalista Emilia Şercan a scris că teza de doctorat a lui Lucian Bode se află la Biblioteca Naţională, însă nu poate fi consultată pe hârtie, ci numai în format digital, pentru că din 2016 consultarea tezelor pe hârtie a fost interzisă. De asemenea, lucrarea este digitalizată şi poate fi consultată pe un calculator fără acces la internet.
Conform Emiliei Şercan, Lucian Bode şi-a publicat teza de doctorat într-o carte în 2021, cu acelaşi titlu ca teza: „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”, însă, deşi Bode a afirmat că a trimis lucrare aştiinţifică, publicată sub formă de carte, la Biblioteca Central Universitară (BCU) a Universităţii „Babeş-Bolyai” şi la Biblioteca Naţională, aceastanu există la raft nici la BCU în Cluj, şi nici la Biblioteca Naţională, instituţia explicând că ”nu a fost încheiat procesul de prelucrare a titlului şi a exemplarului destinat colecţiilor curente ale Bibliotecii Naţionale a României”.
Ulterior, acestor explicaţii, USR a anunţat declanşarea unui maraton de transcriere a tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode, pentru ca aceasta să poată fi consultată de toţi românii şi să poată fi supusă verificărilor antiplagiat.
Emilia Şercan a calificat acţiunea USR ca fiind ”o acţiune politică”, cu care nu are nimic de-a face şi cu care nu vreau să fie asociată.
Demersul USR a fost ironizat duminică de istoricul Mădălin Hodor, care a polemizat şi el cu Şercan.
sursa: News.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
24 comentarii