Cristian Păun: O parte importantă din industria românească este la pământ din cauza rușilor, care au cumpărat și au pus pe butuci industrii întregi
O parte importantă din industria românească este „la pământ” din cauza faptului că, după Revoluția din 1989, statul român a ales să privatizeze „foarte mult cu rușii”, afirmă Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice.
„Să nu uităm că noi am privatizat foarte mult cu rușii. Să nu uităm că mult din industria românească este la pământ din cauza rușilor, care au cumpărat de la noi și au pus pe butuci industrii întregi”, a afirmat Cristian Păun, în cadrul dezbaterii Sierra Quadrant „Războiul de la granița României. Scenarii economice și oportunități de dezvoltare”, găzduite de G4Media.
Prodecanul Facultății de Relații Economice Internaționale a notat că, după Revoluție, rușii „ne-au cotropit fără să fie nevoie de rachete”: „I-am primit în sufletul nostru, de fapt, nu i-am izgonit din sufletul nostru foarte multă vreme”.
Acum, însă, invadarea Ucrainei de către Rusia „a scuturat din temelii mentalități în Ucraina” dar și din România, unde „ne-a luat și ne ia multă vreme până când înțelegem tot ce înseamnă modelul acesta rusesc de dezvoltare pe care l-am îmbrățișat mulți de pe aici”.
„Cred că pentru toți de aici, din această regiune, faptul că Rusia a atacat mișelește, fără preaviz și fără să aibă dreptul să facă acest lucru, ar trebui să fie un semnal clar cu privire la noi, la ce am făcut până acum și ceea ce urmează să facem pentru viitor”, a avertizat profesorul universitar.
În opinia sa, în urma acestor evenimente, politicienii din România, din Republica Moldova și din Ucraina „cu siguranță vor trebui să se reformeze și ei”.
De ce? „Pentru că atâta timp cât politicienii au pe agendă altceva decât interesul propriilor cetățeni care îi votează, au interese în altă parte, sunt butonați din altă parte, sunt finanțați din altă parte, politicienii aceștia, cu siguranță, nu vor juca cartea democratică a niciunei națiuni din această zonă”, subliniază Cristian Păun.
În ceea ce privește evoluția economică a Ucrainei, profesorul recomandă modelul promovat în Polonia de Leszek Balcerowicz, „o minte liberală extraordinară, un economist extraordinar”, care a optat pentru o privatizare masivă a industriei poloneze, dar nu cu „capital dubios de prin Rusia, cum am făcut noi”, ci foarte mult prin piața de capital. Tot Balcerowicz a promovat o reformă administrativă curajoasă, prin care a redus numărul de provincii la o treime.
„A simplificat administrația publică în Polonia și a adoptat un model de tranziție foarte scurt, ca ani, o tranziție rapidă către democrație, către economie de piață. Pe de altă parte, noi, românii, am mers în dulcele stil dacic, încet, încet și lent. La noi tranziția nici acum nu s-a încheiat, iar Polonia, care în momentul de care vorbim noi, era la egalitate, ca potențial economic, cu România, astăzi Polonia are un potențial economic de trei ori mai mare decât România”, a subliniat Cristian Păun.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii