G4Media.ro

Cristian Preda: Exmatriculată de la doctorat după șapte ani, Roberta Anastase a…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Cristian Preda: Exmatriculată de la doctorat după șapte ani, Roberta Anastase a obținut o prelungire din partea rectorului Universității București/ UB: Practica prelungirii perioadei de stagiu doctoral este una obișnuită

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Universității din București (UB), Bogdan Oprea, a transmis redacției un punct de vedere oficial:

(1) Studenta-doctorand Roberta-Alma Anastase a fost înmatriculată la 1 octombrie 2016 la Școala Doctorală de Științe Politice. Teza de doctorat a fost predată și a fost supusă verificării cu softul de similitudine în luna septembrie 2023, în termen legal. Peste cei 3 ani ai stagiului doctoral, studenta-doctorand a putut beneficia, conform legislației naționale încă în vigoare (Legea educației naționale nr. 1/2011), de 4 ani de prelungire (2 ani, de grație, și 2 ani, de amânare). După depunerea tezei, studenții-doctoranzii pot solicita 6 luni pentru presusținerea și susținerea publică a lucrării.

(2) Ca urmare a solicitării studentei-doctorand Roberta-Alma Anastase, semnată de conducătorul de doctorat, prof. univ. dr. Radu Carp, și de către directorul interimar al Școlii Doctorale de Științe Politice a UB, prof. univ. dr. Florin Țurcanu, aprobarea amânării susținerii tezei a fost semnată de directorul Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat, prof. univ. dr. Virgil Băran, și nu de către rectorul Universității din București, care nu semnează acest tip de documente, această responsabilitate fiind delegată.

(3) Menționăm că practica prelungirii perioadei de stagiu doctoral este una obișnuită și observăm o creștere a frecvenței acestui tip de solicitări ca urmare a perioadei pandemice prin care am trecut.

Articol inițial: Exmatriculată de la doctorat după șapte ani de la începerea acestuia, Roberta Anastase a obținut o prelungire din partea rectorului Universității București, susține Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice și candidat la funcția de rector. Acesta afirmă că nu va pune în aplicare dispoziția, „fiindcă ea încalcă legea”. Roberta Anastase este în prezent deputat și președinte PNL Ploiești.

„Regret că trebuie să vorbesc despre asta în plină campanie electorală pentru rectorat. Dar e vorba despre o încălcare gravă a regulamentelor universitare”, a scris Cristian Preda, miercuri dimineață, pe Facebook.

„În toamna anului 2016, s-a înscris la doctorat la Științe Politice Roberta Anastase. Sub îndrumarea colegului ei de partid, prof. Radu Carp. După cei trei ani cât durează doctoratul, Anastase a primit o primă perioadă de grație de la rector. E legal, dacă avea 50% din teză redactată. Peste un an, rectorul i-a aprobat o a doua perioadă de grație. În 2021 și 2022, tot rectorul i-a mai făcut cadou alte două amânări. Până pe 1 octombrie 2023 teza trebuia susținută. N-a fost. La 7 ani de la înscriere, orice posibilitate legală de prelungire a stagiului doctoral era epuizată. Informat de secretariatul școlii doctorale, am cerut exmatricularea doctorandei care n-a fost în stare să termine în șapte ani ceea ce alții fac în trei. Pe 15 noiembrie a.c., RA a fost notificată că e exmatriculată, conform procedurii în vigoare (atașez mesajul trimis de secretara școlii doctorale).”, precizează Cristian Preda.

Decanul de la Științe politice spune însă că „două zile mai târziu, cu sprijinul îndrumătorului său, prof. Radu Carp, Roberta Anastase a solicitat rectorului o nouă amânare. A primit aprobarea trei zile mai târziu. Anexez cererea pe care se vede clar, în dreapta sus, lângă o semnătură „cu bară”, ștampila „Universitatea din București / SE APROBĂ / RECTOR”.

Cristian Preda afirmă în mesajul său că nu va pune în aplicare această dispoziție, fiindcă ea încalcă legea.

„Voi cere Consiliului FSPUB să examineze responsabilitatea colegului Radu Carp în această speță. Dar, până atunci, îi solicit rectorului să anuleze decizia din 17 noiembrie. Și mă întreb de ce Marian Preda a acceptat atâtea excepții pentru Roberta Anastase? Chiar e musai ca ea să aibă un doctorat? Nu era suficient cel al lui Bode? Așa depășim noi UBB?”, a conchis Cristian Preda.

Cristian Preda, decanul Facultății de științe Politice a Universității București, este unul dintre cei doi candidați la alegerile pentru rectorat, alături de actualul rector Marian Preda. Alegerile pentru funcția de rector sunt programate pentru data de 6 decembrie 2024, cu un eventual tur 2 pe 13 decembrie, potrivit calendarului oficial.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Ce fața de nisetru scopit are băiatul asta . După ce i-a dat cu flit Klaus merge sa lingă clanța la USR. Patetic ! Mergi bă băiatule acasă , câți bani vrei sa mai bagi in buzunar ?

    • @IonG. – Da’ tie nu ti-o fi rusine sa scrii asa ceva aici? Nu ti-e tie jena sa lingi clanta lu’ R.A.?

    • O performanta de imbec—–te, comentariul ! PS Oricui a dat cu flit Nelocuitul , acesta devine -in ochii publicului- automat eligibil , pentru ca reciproca e demonstrata de evolutia tuturor celor numiti de El !

  2. Când lucrezi full time e chin sa faci un doctorat în paralel.

  3. Kafka, ia-o și pe Nutzi Udrea, șefa pe linie politica a nisetrului, și încingeți o hora la piata Obor, cu un mic in gura. Acolo va e locul !

  4. RA chiar îți trebuie doctorat? Fără doctorat nu poți sa trăiești? Teza de doctorat chiar ai facut-o tu sau ai plagiat ca mulți alții?

  5. Asa este

  6. Există specii de animale care se hrănesc cu indivizi din propria specie. La oameni, acest atavism ia forme rafinate, dar care câștigă epitetul ce este exclusiv uman: „abject”. Articolul ilustrează fenomenul.