Cristian Preda, fost eurodeputat: AUR putea fi împiedicat să obțină vreo șefie de comisie parlamentară, prin acordul tuturor celorlalte partide. Așa se procedează în Parlamentul European cu extremiștii / Ce spune Regulamentul
Fostul eurodeputat Cristian Preda afirmă că AUR putea fi împiedicat să obțină vreo șefie de comisie parlamentară, prin acordul tuturor celorlalte partide parlamentare, așa cum se întâmplă în Parlamentul European în cazul extremiștilor, care nu au acces la vreo poziție de președinte sau vicepreședinte de comisie.
„AUR putea fi împiedicat să obțină vreo șefie de comisie parlamentară. Pentru ca asta să se întâmple, ar fi fost nevoie de un acord al tuturor celorlalte patru partide parlamentare: PNL, PSD, USRPLUS și UDMR. Iar pentru ca acordul să fie încheiat era musai ca toate patru să considere AUR ca partid extremist. A încercat cineva un asemenea demers? Ciolacu? Barna? Kelemen? Orban? Din câte am văzut eu, nu”, a scris Cristian Preda pe pagina sa de Facebook.
Fostul europarlamentar precizează că „în Parlamentul European lucrurile stau cu totul altfel: grupul extremiștilor nu are acces la vreo poziție de președinte sau vicepreședinte de comisie, fiindcă toate celelalte partide se coalizează și votează contra candidaților extremiști la respectivele poziții”.
„Cine vrea să izoleze extremiștii o poate face. Cam asta e”, încheie Preda.
Conform Regulamentului Camerei Deputaților, toate partidele trebuie să aibă funcții în Biroul Permanent, organul de conducere a forului legislativ, potrivit configurației politice rezultate din alegeri. „Repartizarea funcţiilor din Biroul permanent al Camerei Deputaţilor pe fiecare grup parlamentar se realizează în urma negocierilor dintre liderii grupurilor parlamentare, respectându-se configuraţia politică a Camerei Deputaţilor”, precizează Regulamentul.
Regulamentul nu precizează că și președințiile comisiilor parlamentare ar trebui împărțite în același mod. Regula este ca funcțiile din fiecare comisie să respecte configurația parlamentară. Comisiile permanente îşi aleg birourile, compuse din câte un preşedinte, 3-4 vicepreşedinți şi 2-3 secretari, prevede Regulamentul, care mai stabilește: „Componența biroului comisiei se stabileşte prin negocieri între liderii grupurilor parlamentare la începutul fiecărei sesiuni ordinare, în funcție de ponderea grupurilor parlamentare”.
Printre atribuțiile președinților de comisii se regăsesc:
- conduce şedințele comisiei;
- poate propune ca la lucrările comisiei, în scopul realizării lor în bune condiții, să ia parte şi alte persoane;
- asigură reprezentarea comisiei în raporturile cu Guvernul României, cu Biroul permanent al Camerei şi cu celelalte comisii ale Camerei Deputaților şi ale Senatului;
- solicită Biroului permanent al Camerei Deputaților, pentru activitatea comisiei şi a membrilor acesteia, personal de secretariat şi de specialitate, logistica necesară în vederea desfăşurării activității comisiei, autoturisme, în mod similar cu liderul de grup.
Prevederile sunt similare și în Regulamentul Senatului.
Citește și
Diana Șoșoacă (AUR) e președinta Comisiei pentru abuzuri din Senat
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii