G4Media.ro

VIDEO Cristian Tudor Popescu, despre legile securității naționale: SRI-ul vrea să fie…

VIDEO Cristian Tudor Popescu, despre legile securității naționale: SRI-ul vrea să fie mai tare decât Securitatea

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a declarat, vineri seară, în cadrul emisiunii „Cap Limpede” de la Digi24, că prin proictele de legi privind Securitatea Națională, dezvăluite în exclusivitate de G4Media.ro, ”SRI vrea să fie mai tare decât Securitatea”.  Popescu a mai spus că „partidul unic aflat la putere dorește să aibă serviciile în mână ca pe o unealtă” iar scopul final al acestor texte de lege „este să redea SRI-ului funcția fundamentală a Securității”, care era „să controleze starea de spirit, opinia maselor, să identifice și să juguleze curentele împotriva regimului”.

Claudiu Pândaru, jurnalist Digi24: Suntem la finalul unei săptămâni în care a apărut o informație publicată în presă de către cei de la G4Media, o informație privind legile modificate ale Securității Naționale. Le-ați văzut? Este vorba despre o serie de prevederi acolo care alcătuiesc un tot. Sunt modificări fundamentale asupra unor legi importante ce nu au fost modificate de câteva decenii bune în România. Le-ați văzut. Dacă ar fi să trageți o concluzie și apoi să le luăm pe rând în dezbatere. Vorbim despre informații publicate de presă sau în presă. Până în acest moment, nu am văzut actele normative propuse spre dezbatere oficial publicate de nimeni. Înțelegem că ar fi în dezbatere în coaliția de guvernare. Vorbim de informații publicate de presă.

Cristian Tudor Popescu: „Da, dar ele au fost validate, acele texte publicate de G4Media, de poziția exprimată de purtătorul de cuvânt al PNL, dacă nu mă înșel, domnul Stroe, care a spus «nu discutăm pe știri publicate în presă, nu discutăm pe fragmente și notițe”.

Claudiu Pândaru, jurnalist Digi24: Domnul Stroe încerca cumva și să ducă dezbaterea într-o zonă politică, referindu-se la un soi de atacuri ale opoziției, ceea ce nu este cazul. Dezbaterea ar trebui să se facă pe niște acte normative care nu privesc politica sau care în primul rând nu ar trebui să privească politica.

Cristian Tudor Popescu: „Da, dar n-au cum să nu privească politicul, pentru că ideea e următoarea. Domnul Stroe n-a spus «aceste texte sunt fake-news, sunt niște invenții ale opoziției, ale presei, ale lui G4Media». Nu, n-a spus niciun moment asta. A spus că sunt materiale apărute în presă, sunt parțiale, sunt notițe. Deci, de fapt le-a validat prin această exprimare. Pentru că dacă erau produsul unei minți tulburate de prin presă sau de prin opoziție care le pusese acolo ca să facă acest fake-news de dezinformare a publicului și să atace în felul acesta guvernul, atunci apărea negarea clară a domnului Stroe: «n-avem treabă domle’, nu știm ce e acolo, e o nebunie». Nu. Domnul Stroe spune «nu discutăm pe fragmente, să lăsăm să apară întreg documentul, care se discută în Parlament» și așa mai departe. Deci, le-a validat.

„SRI-ul vrea să fie mai tare decât Securitatea”

Am citit și eu ce scrie acolo. E închegat, cu cap, cu coadă, nu sunt notițe, nu sunt niște fragmente, se leagă totul ce scrie acolo foarte bine. Primul gând a fost la Securitate, la bătrâna Securitate. Dar știți care a fost gândul? Gândul n-a fost că SRI-ul acum, prin aceste texte care ar urma să devină lege, vrea să devină egalul Securității. Nu, vrea să fie mai tare decât Securitatea. Cum făcea Securitatea în legătură cu turnătorii, colaboratorii, informatorii, cum proceda? Să luăm turnătorii. Semnai un angajament. Respectivul era racolat într-un fel sau altul și se consacra această colaborare printr-un angajament. Ce însemna acest angajament? Era o foaie A4 scrisă de mână de respectivul și semnată. Nu purta acea foaie de hârtie niciun antet, niciun număr de înregistrare. Era un document «non-paper», inexistent în sistemul birocratic statal din România”.

Claudiu Pândaru, jurnalist Digi24: Și similitudinea cu ce e acum?

Cristian Tudor Popescu: „Nu e nicio similitudine. Dimpotrivă. Acel angajament nu presupunea nicio obligație din partea celui care îl semna. Acolo scria așa: «Mă angajez prin prezenta să informez Securitatea în legătură cu acțiuni ostile Republicii Socialiste România și să nu destăinui această legătură a mea cu Securitatea nimănui». Și era semnat. Era, dacă vreți, echivalentul unui bon de mână. Valora mai puțin. N-avea nicio valoare. Dacă nu îndeplineai ce scriai acolo, acea hârtie nu putea fi folosită în niciun fel pentru a fi tras la răspundere, pentru a fi sancționat într-un fel, nu.

Apoi, în anii ’70 – ’80, cel puțin, Securitatea nu pedepsea practic pe nimeni dintre cei care nu voiau să colaboreze. Nu voiai, nu voiai. Cu Securitatea colaborai atunci dacă voiai, dacă nu, nu. Bine, te lăsăm în pace. De ce? Pentru că era coadă la turnătorie. Pentru că se obțineau avantaje, din punct de vedere social, de la salam, brânză, cafea, pe care securistul putea să le asigure la un moment dat, până la păstrarea pe un post, atunci când aveau loc unele restructurări în instituție, în întreprindere sau chiar avansarea șamd. O serie de avantaje pe care această calitate de turnător, pentru că funcție nu era, nu exista. Să fim bine înțeleși, noțiunea de turnător nu era în nomenclator. Nu exista juridic în statul român. Era această relație clandestină a Securității cu persoane fizice, dar nu era nimeni obligat. Nu exista nicio lege care să te oblige să colaborezi cu Securitatea.
„Matale, Vasile Ion, îl urmărești pe Gheorghe o săptămână și ne raportezi ce face. Nu poți să refuzi, potrivit acestui text”

Și acum, ce avem? Ce am văzut scris acolo spune foarte limpede. Spune că «au obligația persoanele fizice și juridice să acorde sprijin la cerere Serviciului în îndeplinirea atribuțiilor sale potrivit legii». Vag, nici nu se precizează ce anume. Dacă vine omul de la SRI «chestiune de siguranță națională, dumneata trebuie să faci următoarea»”.

Claudiu Pândaru, jurnalist Digi24: Cerere verbală, scrisă.

Cristian Tudor Popescu: „Nimic, vine și spune «îl urmărești pe ăla, pe individul ăla, matale, Vasile Ion, îl urmărești pe Gheorghe o săptămână și ne raportezi ce face». Siguranță națională. Suntem «în îndeplinirea atribuțiilor potrivit legii». Nu poți să refuzi, potrivit acestui text. E obligație”.

Claudiu Pândaru, jurnalist Digi24: Mai e o coadă a acestui articol. Nici nu poți să vorbești despre asta.

Cristian Tudor Popescu: „Asta este ca la Securitatea bătrână. N-ai voie această cerere, se spune acolo, a organului de Securitate este secretă și nu poate fi destăinuită public”.

Claudiu Pândaru, jurnalist Digi24: Or să vină unii să vă spună că funcționează la fel și în Statele Unite, spre exemplu. Într-o anume măsură, vine agentul FBI și, cum am văzut în filme, te dai jos din mașină și îți ia mașina ca să urmărească un suspect sau îți cere să.

Cristian Tudor Popescu: „Da, numai că în Statele Unite nivelul de «checks and balances», nivelul de democrație, nivelul de control al statului și de echilibrare nu se compară cu cel din România”.
„Nu pot fi cercetați agenții SRI penal, decât de procurori special desemnați”

Claudiu Pândaru, jurnalist Digi24: Deci, acest articol, dacă ar rămâne așa, dar, mai apoi, actul, cererea respectivă a agentului SRI în cauză poate fi anchetată, cercetată independent și eventual și pedepsită.

Cristian Tudor Popescu: „Nu poate”.

Claudiu Pândaru, jurnalist Digi24: Dacă ar fi așa?

Cristian Tudor Popescu: „Păi iată ce vă spuneam. La întrebarea dumneavoastră precedentă vă spuneam că e cu totul altă situația în SUA, respectic agentul FBI, dacă comite un abuz în utilizarea acestei legi, poate fi anchetat imediat de către procuratură pentru asta. În România nu poate. Pentru că același text publicat de G4Media arată că nu pot fi cercetați agenții SRI penal, decât de procurori special desemnați. Un agent SRI, de pildă, e corupt și face afaceri cu tot felul de interlopi. Am văzut lucrul ăsta în acești 30 de ani de atâtea ori”.

Claudiu Pândaru, jurnalist Digi24: Sau lovește cu mașina pe trecerea de pietoni un copil.

Cristian Tudor Popescu: „Deci nu poate fi anchetat de un procuror obișnuit. Trebuie procurori special desemnați. Ce înseamnă special desemnați? Înseamnă SIIJ. SIIJ, adică scoateți «J»-ul de acolo și puneți SIISRI. Vasăzică, așa cum magistrații erau cercetați numai de procurorii de acolo, de la secția Gestapo, cum îi spuneam, Specială, adică ăia care știau ei ce trebuie să facă. Trebuie dat în cutare și trebuie scos la vopsea celălalt. Exact așa se preconizează și aici. Vin procurorii special desemnați. N-au voie să intre procurorii obișnuiți într-un sediu SRI”.

Claudiu Pândaru, jurnalist Digi24: Nici cei special desemnați.

Cristian Tudor Popescu: „Ba da, are voie, cu aprobarea CSAT, cu aprobarea președintelui, a șefului CSAT. Iar această cercetare, fie și la procurorii special desemnați, nu se poate face decât cu anunțarea directorului Serviciului de dinainte. Adică așa cum se întâmpla atunci când Securitatea voia să racoleze un membru de partid, îl anunța pe secretarul de la județeană, mai sus de organizația de bază. Vasăzică, calcă SRI-istul un copil pe trecerea de pietoni și trebuie să fie prezent directorul atunci când e anchetat respectivul. Trebuie anunțat directorul, ca directorul să vorbească. Hai să nu luăm cazul ăsta cu copilul, care e grav și teribil. Să luăm cazul de corupție. Are SRI-istul respectiv niște afaceri dubioase acolo. Înainte să-l anchetezi, trebuie să-l anunți pe director. Ca directorul să facă ce crede el de cuviință. Eventual să-l cheme p-ăla și să spună «arde tot, șterge tot, vezi că e nasol, vin ăștia peste tine». Asta apare în aceste texte. (Citește integral pe Digi24.ro)

Citește și

EXCLUSIV G4Media publică integral cele 10 proiecte de legi ale securității naționale – DOCUMENTE

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

31 comentarii

  1. Da, SRI se vor zeii României, cu superimunitate, dar nici voi nu puneți mâna să apărați țara, majoritatea nu votați, iar 55% ați votat cu partidul unic PSDNL.

    • Votez ce trebuie de aproape 20 de ani, adica Basescu in 2004 si 2009, alianta DA in 2004, Iohannis in 2014, PDL in 2012 ca sa nu iasa USL, USR in 2016, Iohannis in 2019, USR in 2020.

      Cam de cate ori mai trebuie sa-mi fie tradat votul inainte sa concluzionez ca e degeaba?

    • Mulți……..da români
      Dacă bibilica română atâta poate nu sunt io divini.

    • 👏🏻👏🏻👏🏻

  2. Pîna nu au atasate (stirile astea) si un PL sau PL-x si sa apara pe siteul cdep sau senat suntem captivi sa-i ascultam pe ziaristi cum tot deapana povestea drobului de sare…
    Eu cred ca nu aveti toate datele

  3. simplu . legea nu este inca in forma ei finala . doar se afla reactia societatii .

    • În ce sens e acceptabil ca SRIștii să nu poată fi anchetați, decât de complicii lor?

    • Bai gunoi, tema e falsă.. si până acum, militarii au fost judecați de tribunale militare, Bogdan Parlog, ala pe care dorea Stelica să pună șef la DICOT e procuror militar

    • Continuă să minți, poate te crede cineva.

  4. CTP, mai spune că USR-ul te-a dezamăgit, că se rupe, că o să dispară. Singurul partid rațional și democrat rămas. Vezi ce declari, influențezi masele. Vrei să aibă PSD+PNL+UDMR 80%?

    • USR e singurul partid cinstit din România, ceea ce dă fiori PSDNLiștilor și complicilor lor din SRI, doar faptul că există oameni cinstiți, ce nu pot fi șantajați.

    • Scorul PSD și PNL e influentat maxim de războiul di Ucraina, cu nenorocirea la granița, voturile se duc către partide mari, stabile, nu mai e loc de experimente. Aur și USR vor deconta, fiecare în parte, lipsa lor de experiență, AUR sunt asociați invadatorului rus, iar USR au dovedit, în scurta prezența la guvernare, ca sunt nepricepuți, iar eticheta de apărători a intereselor străine, vezi votul europarlamentarilor impotriva Romaniei, atârna greu. Pentru micile partide se anunță dispariția, daca războiul mai durează.

  5. CTP: „Dumnezeu îmbătrânește și când îmbătrânește, are cataractă, glaucom, nu mai vede bine, nu mai aude bine.”…..acum…….stiu si Eu….l-am vazut pe dumnezeu si pe satana aici pe g4media….vedeti cum stau cu sanatatea ca se intereseaza ctp de ei……

  6. CTP-istul e jurnalistul care pupa in CnR pe superman si PNL . Adica pe mincinosii astia care au adus PSD la guvernare si care acum vor sa dea puteri marite serviciilor si lui president ioha pinocchio.

  7. O problema care vad ca trece neobservata:

    Exista pilonul 2 de pensii unde suntem obligati sa contribuim cu 3.75 %. In ultima luna toti contribuabilii am primit o scrisoare cu valoarea cumulata pana la luna Decembrie 2021. Cu stupoare observ ca valoarea curenta – luna Mai 2022 este mai mica decat valoarea din Decembrie. 2021. Eu am la „AZT Tiriac”, am pus sotia sa verifice la „BCR Pensii” si acolo e chiar mai rau. Presupun ca si in alte parti noi contribuim iar valoarea scade. Nici macar nu vorbim de inflatie.

    Poate sa-mi explice cineva ce se intampla si cum isi permite guverul penelist-pesedist-militar sa faca mariri de pensii si salarii in conditiile astea?

    BTW: sper sa nu ma pomenesc ca acum imi bate SRI la usa.

    • asta s-a intamplat.uitati de banii aia.nici nu i-ati avut vreodata si nici nu o sa-i vedeti.
      Valoarea fondurilor pentru Pilonul 2 de pensie au scăzut cu 6,4 procente în ultimul an, pe fondul inflaţiei resimţite în România și decizia Guvernului Ciucă/Ciolacu de a renunța la activele din băncile de stat din Rusia. În urma deciziei Guvernului de a ieși de pe piața de capital din Rusia, companiile de asigurări au pierdut cel puțin 200 de milioane de euro.

    • Nu tine explicatia cu inflatia. Cand e inflatie 1 leu valoreaza mai putin, aici suma a scazut in lei, la titluri de stat investesti 1 leu primesti cel putin 1 leu inapoi.
      Cat despre explicatia cu Rusia … hai fa pasi!

    • Se pare ca domnului Cristian Tudor Popescu (CTP), dumnealui, ii este frica de atributiunile marite ale SRI .
      Sa spuna si de ce .
      Pt ca in un stat in care este o disolutie aproape totala a autoritatilor statului, asa cum nu a mai fost in nici o perioada , cand coruptia , lipsa de integritate, si sinecurismul politic , de afini , de cumetrie , a cuprins toate activitatile si domeniile statului, si chiar si domeniul privat, politic, masmedia, adica peste tot , este absolut necesara marirea atributiunilor SRI si SIE, macar o perioada de timp .
      In perioada anterioara, in care ofiteri SRI , erau detasati la vedere , sau sub acoperire in institutii si orice alte entitati, nivelul de integritate , verticalitate, profesionalism, criteriile angajare la stat , era mai ridicat decat in orice alta perioada .
      Auzeai foarte des in acea perioada, ca expresie, indeosebi in domeniul de decizie si control, la vreo interventie ca – domnule, nu se poate face nimic, ca poate colegul este de la SRI -.
      Asa ca marirea atributiunilor SRI, este binevenita .

    • Fără cleptocrație.
      Vrem ANFP înapoi unde-a fost anterior cu atribuții de control si amenda!

    • Si pe alte active riscante care s-au prabusit de la inceputul anului si pana acum.

    • Nici nu vreau sa ma gandesc ce se va intampla cu pensia publica in viitor

  8. trage-ti botnita mai bine peste ochi, sa nu iei guturai sau sa se puna pe tine vajnicii tanchisti trimisi de Ciuca in aprilie 2020 asupra Tandareiului

  9. Mai nasol ar fi sa le de-a puteri sporite si sa nu se schimbe mai nimic, doar ei sa faca si mai multi bani/umple mai multe sinecuri.
    Mai munceste cineva in tara asta pentru stat pentru salariul primit sau diar comisionul privat/afacerea privata prezinta interes.

    • Tu cam ce crezi ca se va intampla, exact aia. Bijniț as usual dar fara responsabilitate in fata legii.

  10. Lasă măi CTP că a demis Dulapul toată conducerea SRI doar ca să îi facă pe plac lui Ghiţă aşa de dumnezei se cred sau poate nu te-ai prins de ironia noastră care o folosim des pentru amatori în ultima perioadă. 😏
    Dumnezeul ăsta are câţiva dumnezei mai mici la vârf şi sunt atât de panicaţi încât începe să pregătească terenul cât mai uşor pentru cine va fi în viitor la putere dar care nu vor fi ei, e un fel de amestec între delir cu speranţă şi iarăşi delir care se mai numeşte BULĂ şi care sper ei să se concretizeze, despre asta e vorba la toată povestea asta şi nimica altceva măi CTP sau şi tu eşti pe sistemul delir-speranţă-delir? 😀

    Amatorilor, voi chiar credeaţi că nu vor fi repercusiuni la ce aţi făcut şi vi se pare că e cineva mulţumit de ce aţi făcut şi numai vă aplaudă? Noi încă tot credem că aveţi şanse mari să nu scăpaţi de o revoluţie până în 2024, de fapt chiar au crescut şansele de la ultima avertizare în acest sens care v-am dat-o. Aţi auzit de liniştea dinaintea furtunii care în cazul ăsta e că lumea s-au cam săturat să mai recurgă la raţiunea voastră şi să vă vorbească ca la oameni sau voi aveţi impresia că au renunţat, vedeţi voi astfel de atitudine la ei cumva amatorilor, tot mai mari şansele. 😀😀😀😀😀😀😀😀😀

  11. 1. Atributii in sistemul de sanatate (vezi Hexipharma) — vor pune stapanire pe toate achizitiile din sanatate
    2. Atributii in administratie — vor pune stapanire pe toate contractele la nivel local
    3. Atributii in „combaterea incalzirii globale” — vor pune stapanire pe toate fondurile europene pentru protectia mediului si investitii verzi
    4. Dreptul sa-si faca firme si ONG-uri sub acoperire, necontrolabile fiscal sau judiciar — vezi 1, 2, 3

    Inutil sa mai spunem ca in toate domeniile de mai sus vor elimina de pe piata orice firma corecta prin controale si dosare penale, ca sa ramana numai firmele lor acoperite.

    Practic vor transforma guvernul Romaniei in vaca lor de muls. Pana acum se fura prin firme de partid; majoritatea scapau, dar unii mai erau si prinsi. De acum incolo se va fura prin firmele SRI-ului, cu impunitate totala.

    • Garantia lucrului bine facut e la CSAT. POATE altfel nu ne mai revenim, lehamitea e cronica

    • @Ce vrea SRI de fapt
      Adica.bigpharma&it&s&constructii.exemple.lukmed,mira telecom,indsoft,s&t,uti,2ktelekom,ma plictisesc deja…eventual boguart…tc carpati…samd….
      securitatea inainte de 1989 facea asa.inainte sa dea o lege.intai lansau zvonul.sa masoare feedback