G4Media.ro

Cristina Lazurca, învățătoare: Tocitul comentariilor s-a împământenit din 1990 încoace, când niște…

Cristina Lazurca / Foto: Cafeneaua Literara Joy’s

Cristina Lazurca, învățătoare: Tocitul comentariilor s-a împământenit din 1990 încoace, când niște autori și niște editori și-au dat seama că pot câștiga bani scutindu-i pe elevi de a citi operele din programă

Eu nu reprezint vocea generației mele și nici pe cea a schimbării, doar pe cea a unei mame și învățătoare disperate. Dar eu spun că, din fericire, mintea umană nu este un sertar în care dacă ai îndesat niște ani la istorie nu mai încape nimic altceva, ci dimpotrivă, e ca un organ care cu cât este mai folosit cu atât funcționează mai bine.

Eu cred că atunci când învățăm ceva selecția se face natural, în așa fel încât unii își îndreaptă atenția spre anumite domenii, iar alții spre altele asumându-și că nu pot fi (și nici nu trebuie să fie) de 10 la toate.

Și că învățământul de masă nu e o bucată de plastilină pe care o tot modelăm și căreia încercăm să îi dăm diferite forme, ci este cel mai mare divizor comun între mai mulți factori, printre care capacitatea de învățare a majorității elevilor, posibilitățile de predare ale profesorilor, condițiile reale din școală, numărul de elevi dintr-o clasă și așa mai departe.

 

Foto: Cristina Lazurca/Cafeneaua Literara Joy’s

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. povesti eu aveam caiet de comentarii in 86 , de la o vara mai mare il mostenisem , toceala asta e veche , vedeti traznea a lui Creanga

    • corect, doamna invatatoare nu are notiunea timpului comunist.

    • Aveți dreptate! Astea sunt învățătoare din alea făcute la apelul de seară. Eu știu colege de promoție care erau varză, iar acum sunt învățătoare la școlile din oraș.

  2. Oricum, nu cred ca s-ar puncta daca s-ar scrie ‘liber’ ce fel de mizerie de om era „Ion”, cat de condamnabil era ca s-a sinucis Ana din cauza lui si ce bine ca l-a rezolvat George(parca) c-o sapa-n cap … Pt. ca si cei care corecteaza sunt niste incuiati. 🙂

    • Copiii trebuie să susțină părerile din comentarii ca și cum ar fi al lor, adică trebuie să plagieze.
      Învățăm copiii din școala generală că plagiatul e necesar și ne mirăm că unii rămân cu obiceiul 🙂

  3. Din anii ’90 a inceput moda cu comentariile invatate pe de rost? Cu mult inainte…

  4. Anul 1988: la română conta comentariul dictat de profesoară. Nu ce scria în opera literară sau, doamne ferește!, ce gândea elevul despre opera citită.
    Fenomenul vine din comunism, nu a apărut după 1990.

    • Dreptate ai!
      Iar fenomenul continuă după comunism fiindcă PROFESORII VIN DIN COMUNISM – cînd gîndirea liberă era interzisă – și nu sunt capabili să gîndească altfel decît ,,li s-a predat/scrie în manuale/a zis Călinescu/etc”; așa au fost și sunt formatorii lor (părinți, profesori de școală-liceu-facultate), așa au ,,ieșit” și ei (profesorii actuali).
      P.S. Ce uriașă diferență cu matematica: vii, la o problemă, cu o rezolvare pe care n-a mai făcut-o nimeni pînă la tine și – pac! – un 10 în catalog!

  5. Profesorii nostri sunt paraleli si pe langa ca sunt paraleli cu realitatea o mai si invart dupa creierul lor mic iesind un melanj de falsuri bagate pe gat ca adevar. Comentariile doar s-au putut tipari dupa 1990 sau trage la xerox industrial, inainte de revolutie doar le scriam ca prostii dupa dictare…si cine prindea un xerox dintr-un an anterior se putea considera “king”!

  6. Despre pregatiri vorbeste cineva??? Este normal ca atunci cand esti sef de comisie sa zicem la admitere in clasa a 5 a la un colegiu renumit ,sa examinezi copii pe care tu ii pregatesti??? Aveti idee cata frustrare produceti in sufletul unui copil de numai 10 ani si cate aripi taiati facand aceste favoruri? Ca parinti unde ar trebui sa platim mai intai ,la scoala pt mobiler si zugravit,la pregatiri pt ca in clasa nu se mai face nimic,in spital spaga daca ai o pb.,medicamente pentru bunici….

  7. Avantajul sistemului actual e ca macar e prebizibil, stii ce ar fi trebuit sa inveti. Si trecand peste culegeri si eseuri tot te obliga sa gandesti. Ca e rupt de realitate gandestete ca e SF. Daca schimba bacul vor fi numai surprize care vor crea probleme pentru toti candidatii si cei destepti si cei tocilari si pentru smecherii chiulangii.

  8. Idei de învățat comuniste vs. idei de învățat progresiste = moartea învățământului românesc

  9. Este adevârât ca invatatul comentariilor pe de rost este moștenire comunistă. Schimbările trebuie sa vinaai de.sus. Eu cunosc câțiva.profesori de romana foarte deschiși la.minte, dar ei trebuie sa pregătească elevii pt examene. Adică întâi schimbata programa, apoi modalitatea de evaluare . Vedeți cerințele de la un TEST PISA. Eu cred ca ar putea formula astfel de cerințe și la examenele naționale. Bineînțeles, ca elevii trebuie pregătiți pentru astfel de cerințe.

  10. Elevii din ziua de azi,ar face orice, numai să nu învețe.
    Profesorii,tot cu gândul la meditații.
    În sistem sunt și oameni de bunăcredință,dar cei mai mulți ,merg pe manipulare și imagine.
    De aceea,avem și rezultate submediocre,iar în ceea ce privește nivelul de moralitate,din ambele părți,lasă de dorit.
    Și din când în când,mai apare câte „un lup moralizator”.