Cristina Prună, după vizita ministrului ungar Péter Szijjártó în România: În timp ce Aurescu vorbește despre creșterea capacității de interconectare între România și Ungaria, Popescu tace mâlc. Ce nu spune niciunul este că această creștere de capacitate dinspre România spre Ungaria ar trebui să se facă cu o condiție, conducta BRUA
Deputatul USR Cristina Prună comentează întâlnirea pe care ministrul ungar de Externe Péter Szijjártó a avut-o, marți, în România, cu omologul său Bogdan Aurescu și cu ministrul Energiei, Virgil Popescu. Cristina Prună a atras atenția asupra inconsecvenței în mesajele transmise atât de oficialii români cât și de ministrul ungar, privind cooperarea în domeniul energiei. pe ministrul Virgil Popescu, reprezentanta USR îl numește „incompetent”.
„Dincolo de faptul că ministrul Popescu e singurul de la masă care nu are măcar un pix și o foaie în față, ceea ce vedem iar este o inconsecvență în mesaje. Bine, nu că ar fi ceva neobișnuit. În septembrie 2021, același Virgil Popescu ne spunea cum Nord Stream 2, gazoductul rusesc spre Europa care a fost abandonat odată cu războiul din Ucraina, va ieftini gazele în România. Asta deși România a respins ferm la Bruxelles acest gazoduct în 2019”, scrie Cristina Prună.
Aceasta continuă subliniid că în timp ce ministrul Aurescu a vorbit despre creșterea capacității de interconectare între România și Ungaria, pentru că Ungaria e mult mai dependentă energetic, ministrul Popescu a tăcut mâlc.
„Ce nu spune niciunul este că această creștere de capacitate dinspre România spre Ungaria ar trebui să se facă cu o condiție: conducta BRUA să se lege de hubul din Baumgarten (Austria), proiect refuzat cu încăpățânare de omologii maghiari până acum. Aceasta ar fi trebuit să fie concluzia acestei întâlniri. Dacă România s-ar lega de hubul din Baumgarten, prin gazoductul BRUA, atunci am avea un grad și mai ridicat de diversificare a fluxurilor de gaze naturale dinspre Centrul și Vestul Europei. Aceasta ar însemna că nu ne-am mai limita doar la fluxurile de gaze între România și Ungaria și vicecersa. Și am avea acces nu doar la gaze rusești venite din Ungaria negociate direct cu Rusia, ci la gaze din Norvegia sau gaze naturale lichefiate din afara UE. Pe scurt, ofertă mai multă, transparență mai mare”, mai arată deputatul USR.
Nu cu puțin timp în urmă Ungaria nu a fost solidară cu proiectele europene comune care vizau reducerea dependenței de gazul rusesc, precum gazoductul BRUA, atenționează Cristina Prună.
„E bine să nu uităm totuși ce spuneau voci din Ungaria acum patru ani – ca noi nu avem ce face cu gazele din Marea Neagră în afara unui “foc mare”. Altfel, e bine că Ungaria susține energia nucleară, dar să ne uităm și că proiectele de acest gen sunt construite de ruși (vezi centrala de la Paks din Ungaria). Dar îl văd pe ministrul Popescu râzând în poză, probabil incompetența sa a ajuns să îl distreze și pe el”, a conchis reprezentanta USR.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii