G4Media.ro

Critici dure în Germania din cauza tratamentului aplicat muncitorilor sezonieri: Nu pare…

Sursa Foto: Faire Mobilität

Critici dure în Germania din cauza tratamentului aplicat muncitorilor sezonieri: Nu pare să conteze că mii de oameni au călătorit fără a păstra distanţa socială şi că sute vor lucra, mânca, dormi, se vor spăla la grămadă

Haosul de pe aeroporturile din România nu ar trebui să continue şi la fermele unde sunt aşteptaţi sezonierii. Szabolcs Sepsi din cadrul proiectului Faire Mobilität a vorbit cu DW despre situația muncitorilor români. ” În această aşa-numită carantină nu pare să conteze că mii de oameni au călătorit fără a păstra distanţa socială şi că sute vor lucra, mânca, dormi, se vor spăla la grămadă. Cel mai mult contează ca aceşti oameni să fie ţinuţi la distanţă de populaţia din Germania”, afirmă Szabolcs.

Rep: Deciziile luate la Berlin şi Bucureşti în privinţa muncitorilor sezonieri sunt pe primele pagini în presa din Germania şi România. Cum apreciați, din perspectiva sindicatelor germane, evoluțiile din ultimele zile?

Szabolcs Sepsi: Întreaga acțiune este realizată în grabă și, după toate aparențele, fără un plan concret. Până acum nu s-a ținut aproape deloc seama de dreptul muncii. Din experiența anilor trecuți, știm că foarte des sunt încălcate prevederile în vigoare. În centrele de consiliere ne confruntăm aproape zilnic cu probleme de genul: nu se plătește salariul minim pe economie (9,35 euro pe oră), se deduc ilegal sume din plăţile finale, se stabilesc cote de acord ilegale, lipsesc asigurările de sănătate, sezonierii sunt cazaţi în condiţii foarte proaste.

Rep: Consilierea directă în centrele din cadrul proiectului Faire Mobilität nu este posibilă în aceste momente de criză. Ce alternative există pentru cei care caută ajutor?

Am deschis o linie telefonică, unde cei interesaţi pot fi consiliaţi sau informaţi. Apelul este gratuit şi consilierea se face inclusiv în limba română. Numărul de telefon, pentru vorbitorii de română, este: 0800 0005602.

Rep: Care credeţi că vor fi provocările în zilele şi săptămânile ce urmează?

Sursa Foto: Faire Mobilität

Personal, îmi pun multe întrebări. Ce se întâmplă atunci când angajatorul nu plăteşte salariul minim? Ce va fi de făcut dacă angajatorii vor scădea din venit preţul biletului de avion? Sau vor reține din plăți costuri exagerate pentru cazare și masă? În anii trecuți, ne-am confruntat foarte des cu astfel de probleme.

Sosirea și plecarea sezonierilor este organizată de angajatori și oamenii nu au voie să părăsească barăcile în care sunt cazați. Oamenii nu au dreptul să își aleagă pentru cine vor lucra. De fapt, ei chiar nu au nicio posibilitate să renunțe înainte de termen la contract, în cazul în care angajatorul nu respectă înțelegerile, dat fiind că întoarcerea în țară este organizată la nivel central de reprezentanții angajatorilor. Nu există, așadar, libertatea de a-și alege angajatorul.

Mă deranjează în mod deosebit că, până acum, s-a tot stipulat că sezonierii sunt prost plătiți, pentru că piața liberă reglementează situația. Acum, când lipsesc forțele de muncă din agricultură, poziția lor în negocieri este bună, ar putea insista asupra unor salarii mai mari. Dar piața liberă este acum complet paralizată, prin mijloace juridice. Sezonierii nu își pot alege singuri pentru cine să lucreze. Ei nu au dreptul decât să se înscrie pe o listă prin care să își manifeste dorința de a veni în Germania. Condițiile contractuale au fost stabilite de Asociația Agricultorilor Germani și de guvernul federal unilateral, în defavoarea angajaților. Nu au avut loc niciun fel de negocieri. Și oamenii care vin nu pot spune: nu îmi convin condițiile de la această fermă, schimb angajatorul, dat fiind că mulți caută forță de muncă în aceste zile. Opțiunile pe care le aveau le-au fost anulate prin mijloace juridice, toate fiind motivate de măsurile de carantină.

Rep: Este carantina, în varianta adaptată pentru sezonieri, eficientă?

Cred că este cinic să afirmi că măsurile sunt „carantină practică în paralel cu posibilitatea de a munci”, sezonierii fiind de fapt închişi în barăci, fără niciun contact cu lumea exterioară. Chiar aşa? Este de fapt carantină doar faţă de populaţia din Germania. În această aşa-numită carantină nu pare să conteze că mii de oameni au călătorit fără a păstra distanţa socială şi că sute vor lucra, mânca, dormi, se vor spăla la grămadă. Cel mai mult contează ca aceşti oameni să fie ţinuţi la distanţă de populaţia din Germania.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Ce rai sunt si carcotasii astia!!! Pai astea nu conteaza!!!! Conditii, distantiere sociala, igiena!!!! Astea sunt mofturi de lumea capitalista!!!! Romanasii sunt obisnuiti sa fie sclavi pe plantatie. Pai cu 1500 de euro pe luna timp de 2, 3 luni, ei si familiile lor traiesc un an intreg in Romania. Bonus, in primele 14 zile de la intoarcere au masa, cazare si asigurare medicala gratuita. Ce pandemie?

  2. Inaintasii lor au omorat 1,5 milioane de copii, credeti ca aschia sare departe de trunchi?

    • iar parintii lor au dat de lucru, de mancare la cateva milioane de sarbi, turci, romani, etc.
      crezi ca sare departe?
      ai grija sa nu iti sara tie neuronul prea departe

    • Copii lor ne dau harburi sa ne poluam incet si ne revand gazele, energia și produsele eco!Dar apucaturile sunt aceleasi-piata de desfacere si forta de munca ieftina!

    • OMV lucreaza la stat, poate sa spuna orice ii ordona directia de propaganda a PSD, el nu va intelege in veci prin ce trec oamenii astia.

    • Nu lucrez la stat.Dar bataia de joc a nemtilor etc… care trateaza o parte din români ca sclavi pe plantatii, mă deranjează.Iar istoria nu se uita, pentru cei care au inaintasi care au suferit/decedat din cauza nazistilor.

  3. „Sclavii”astia,umili si umiliti cum sunt,merita respect : vor sa munceasca ,sa castige un banut cinstit…iluzia asta-ca,muncind cinstit,meriti respect-trebuie pedepsita,dispretuita,batjocoritanu? vedeti printre nefericitii care isi rup spatele pentru sparanghelul nemtesc vreun pensionar la 45 de ani (vreun „special’,vreau sa zic)? nu,acestia (in cazul in care nu sunt angajati deja pe vreun post caldut si un salariu bunicel,de bugetar ),stau „la izolare pe cine stie unde,afland noi despre asta doar cand imbolnavesc -pe langa familie,colegi etc-personalul unui spital intreg…

    • Specialul nu se apleaca pentru 1500 de euro, pentru ca ii platim noi banii astia direct pe card luna de luna, multumim PSD-PCR!!!

    • Toata stima. Si cred ca de treaba asta cu drepturile muncitorilor romani cred ca altcineva ar trebui sa se ocupe. In primul rand Guvernul si apoi Szabolcs Sepsi. Ori e o combinatie, ori este pur si simplu slugarnicie din partea romaneasca.

  4. Business mare cu vinzarea romanilor prin afara cu orice conditii.
    Se fac averi colosale, sunt manjiti si aici si in Germania si in Polonia.
    Ramane cum am stabilit – forta de munca ieftina, resurse, piata de desfacere.
    Oare a avut interes cineva sa dezvolte aceasta tara, sa aibe cat mai multi tarani propria afacere ,sa fim pe cat se poate liberi?

    • PSD-ul sigur n-a fost interesat sa dezvolte aceasta tara, ei au luat banii de investitii si i-au bagat in buzunar, zeci de ani la rand.

  5. citesc ZILNIC presa germana..nu am gasit niciunde critici ca au venit romanashi nostri la lucru…
    care sclavi? i-a dus cineva cu forta la aeroport? au mers sa castige bani…de unde provin amaratii astai? din zonele subdezvoltate ale romaniei…tinute zeci9 de ani asa ca sa poata depinde de pomenile electorale..urla tariceanu ca se duce industria in cap…da, pe el il doare ca nu mai are cine sa munceasca pentru el…ca doara nu o sa meraga in fabrica sa munceasca, el o sa stea mai departe in casa. si tot pe acest porc de politician vrea sa-l intreb daca a dat vreodata unui muncitor cel putin 6 € pe ora? care scalv..porc ordinar ce esti

  6. si pentru cei care minimalizati pericolul acestui virus: urmariti pe youtube ” coronavirus is not the flu. it’s worse”..
    gripa: te infectezi, a doua zi esti la pat…spital….etc
    coronavirus: te infectezi….urmeaza 14 zile de incubatie in care nu simti aproape nimic dar poti infecta sute de oameni nevinovati, care la randul lor infecteaza alte sute..
    ati inteles acuma, dobitocilor, ce v-am explicat…de ce TREBUIE sa stai cat mai mult in casa?
    restul e propaganda ruseasca
    sanatate si minte cat mai mult…nu chiar cea de pe urma

  7. Mai nenea Velea!?
    Astia sunt aia care au spart carantina la Suceava cu trolele si genti pe camp, asa cum dumneata ai spus, si au mers 300 km, noaptea, in autocar fara sa ii opreasca nimeni?
    Si SRI nu a stiut? Si tu nu ai stiut?
    Pe cuvantul tau?

  8. Asta e, fiecare la categoria lui, indiferent ca vorbim de individ sau stat. Ce se intampla in schimb cand se intorc astia acasa ? Intra in carantina, platesc angajatorii germani carantina sau le scad astora din salarii ? Sau nu mai intra nimeni in carantina si le da drumul direct pe campiile romanesti

  9. Este o munca sezoniera , persoanele care se duc sa munceasca accepta aceasta stare , citeva luni , pentru a putea apoi trai un an fara sa mai munceasca daca asa vor . Persoanele ce se duc indiferent unde in lume la munca , nu sunt nici sclavi nici alte timpenii scornite de minti bolnave , sunt doar lucratori ,iar in Germania sunt testati de coronavirus si atunci nu exista nici o problema . Fara aceste persoane nu aveati ce minca , nici capsuni , nici sparanghel , nici alte minunatii .Sau poate credeti ca se culeg singure ?

  10. Nu. Cei plecați la munca sezoniera nu sunt sclavi. Noi toți, acest popor suntem sclavi. Prin tradiție. În cei 2000 și de ani de „existenta”, când am fost noi proprii stăpâni?????

  11. majoritatea au plecat de nevoie si cunosteau bine conditiile in care vor lucra; este de blamat graba autoritatilor de a le face vant spre germanica si totodata „grija” pe care au manifestat-o la aeroport…