Critici şi proteste în Bulgaria, după ce „propaganda” LGBT a fost interzisă în şcoli / ”Este un model rusesc care a fost deja transferat în alte ţări cu democraţii în criză, precum Ungaria şi Georgia”
Mai multe ONG-uri şi partide şi-au exprimat ferm opoziţia faţă de un amendament aprobat miercuri de Parlamentul bulgar care interzice „propaganda” legată de comunitatea LGBT+ în şcoli şi care, în opinia lor, reprezintă o încălcare gravă a legislaţiei europene, informează Agerpres, care citează EFE.
Modificarea legii educaţiei, propusă de partidul ultranaţionalist şi pro-rus Învierea, a fost aprobată cu o mare majoritate într-un vot dublu. La al doilea şi ultim vot au participat 200 din cei 240 de deputaţi, dintre care 135 au votat pentru, 57 împotrivă şi 8 s-au abţinut.
Pe lângă deputaţii ultranaţionalişti, amendamentul a avut sprijinul Partidului Socialist Bulgar, care este conservator din punct de vedere social şi se declară împotriva a ceea ce defineşte „ideologie de gen”, precum şi al conservatorilor GERB, care face parte din Partidul Popular European.
Liberalii reformişti din PP-DB, partidul minoritar turc, precum şi unii deputaţi GERB au votat împotrivă, criticând decizia conducerii partidului din care fac parte.
Legea interzice „propaganda, promovarea sau incitarea sub orice formă, directă sau indirectă, în sistemul educaţional a ideilor şi punctelor de vedere legate de orientarea sexuală netradiţională şi/sau identitatea de gen, alta decât cea biologică”.
Aprobarea acestui amendament, similar unor legiferări care au avut loc în Rusia şi Ungaria, a generat un val de critici, iar miercuri seară a avut loc şi un mic protest în centrul capitalei Sofia.
Elisaveta Belobradova, membru al partidului reformist PP-DB, a descris măsura drept „populism ieftin”. La rândul său, Georgi Georgiev din GERB a subliniat că această definiţie creează un „precedent nemaiauzit” şi contrazice Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
ONG-urile au avertizat asupra implicaţiilor negative ale amendamentului şi a ambiguităţii juridice pe care acesta o presupune, ca urmare a unei redactări în termeni vagi şi imprecişi.
Deniţa Liubenova, avocat al ONG-ului Deistvie, a indicat că legea „prevesteşte în mod implicit o vânătoare de vrăjitoare şi sancţionează orice eforturi educaţionale legate de persoanele LGBT+ în şcoli”.
„Interdicţia nu este o idee originală a deputaţilor interesaţi ai (partidului) Învierea, ci este un model rusesc care a fost deja transferat în alte ţări cu democraţii în criză, precum Ungaria şi Georgia”, a criticat Liubenova.
Organizaţia feministă LevFem, care a organizat demonstraţia de la Sofia, a declarat că modificarea va îngreuna combaterea agresiunii minorilor din cauza orientării lor sexuale.
Comitetul Helsinki din Bulgaria subliniază că amendamentul încalcă drepturile fundamentale ale omului, care sunt protejate atât de Constituţia Bulgariei, cât şi de legile şi convenţiile internaţionale ale UE.
Apărătorii amendării aprobate a legii educaţiei au susţinut în Parlament că modificarea legislativă reflectă spiritul Constituţiei Bulgariei, care prevede că o căsătorie poate avea loc doar între un bărbat şi o femeie şi, de asemenea, se aliniază cu valorile creştinismului ortodox.
EFE aminteşte faptul că Uniunea Europeană a îngheţat miliarde de fonduri destinate Ungariei după ce Budapesta a aprobat în 2021 o lege pe care Bruxellesul o consideră discriminatorie şi care interzice afişarea conţinutului homosexual pentru minori în media, publicitate şi literatură, precum şi discuţiile despre problematica LGBT în programele educaţionale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii