G4Media.ro

Criza agricolă în România: Cum măsurile Ministerului Agriculturii pun în pericol întregul…

Criza agricolă în România: Cum măsurile Ministerului Agriculturii pun în pericol întregul sector agricol

Contextul actual al agriculturii românești este unul sumbru. Fermierii se confruntă cu cea mai mare criză climatică din ultimele decenii, seceta pedologică afectând în mod grav culturile din întreaga țară. În acest peisaj, Guvernul României a propus Ordonanța de Urgență nr. 4/2024 pentru a veni în ajutorul fermierilor, oferindu-le posibilitatea amânării plăților către creditori până la sfârșitul anului 2025. Deși inițiativa este lăudabilă în principiu, aceasta riscă să creeze un dezechilibru major pe piața agricolă, în special pentru distribuitorii de inputuri, care se găsesc în pragul falimentului.

Bogdan Radu, CEO al RWA Raiffeisen Agro România, unul dintre distribuitorii de inputuri agricole din țară, avertizează asupra pericolului acestor măsuri și atrage atenția asupra impactului devastator pe care îl pot avea asupra întregului lanț de aprovizionare agricol.

Discriminarea economică subminează principiile unei piețe libere

„Dacă statul vrea să ofere protecție fermierilor, trebuie să ofere protecție și celorlalți actori implicați. Nu putem accepta discriminarea într-o piață liberă. Protejarea doar a fermierilor, în detrimentul distribuitorilor și furnizorilor, creează un dezechilibru periculos, care poate duce la dezastru.” – a declarat Bogdan Radu.

Distribuitorii, precum RWA, se bazează pe un flux constant de plăți pentru a-și onora obligațiile financiare față de furnizori și producători. Amânarea acestor plăți fără a lua în considerare impactul asupra distribuitorilor pune în pericol supraviețuirea acestora.

„Suntem de acord că fermierii trebuie ajutați, însă soluțiile trebuie să fie echilibrate și să implice toate părțile. Dezechilibrele duc la dezastre, iar noi vrem să evităm acest lucru.” – a adăugat Bogdan Radu.

Statul, în rol de mediator, nu de judecător

În viziunea lui Radu, statul ar trebui să acționeze ca mediator și să găsească o soluție comună împreună cu toți actorii din lanțul agricol: fermieri, distribuitori, furnizori și creditori.

Statul nu poate veni să-mi ia un instrument garantat de lege, fără să acorde compensații egale tuturor. Dacă această ordonanță va continua să favorizeze doar o parte, distribuitorii riscă să fie eliminați din ecuație.”

„Nu vrem să executăm fermierii, vrem să îi ajutăm”

RWA este un grup cu rădăcini adânci în agricultură, iar acționarii săi sunt chiar fermieri din Europa Centrală și de Est. Reprezint o companie în care acționarii sunt fermieri. Eu știu ce înseamnă să treci prin astfel de crize. Nu avem niciun interes să executăm fermierii, ci să găsim soluții prin care să îi ajutăm să își plătească datoriile și să își continue activitatea. Dacă fermierii dispar, dispar și ceilalți jucători de pe lanțul de producție.”

Bogdan Radu subliniază că menținerea unei relații sănătoase între distribuitori și fermieri este esențială pentru viitorul industriei agricole: „Vrem să ne asigurăm că fermierii vor putea cultiva și anul viitor. Fără un sprijin real și fără o strategie comună, lanțul de aprovizionare va fi rupt.”

În forma actuală sprijinul propus prin Ordonanța aflată în dezbatere publică va duce direct la  decapitalizarea distribuitorilor, iar pe termen lung, furnizarea de inputuri esențiale pentru campaniile agricole viitoare va fi grav afectată.

Agricultura românească se confruntă cu situații fără precedent

Într-o perioadă în care agricultura românească se confruntă cu provocări climatice și economice fără precedent, este esențial ca deciziile politice să fie bine gândite și să includă toți participanții la lanțul agricol. Modificările propuse la Ordonanța de Urgență nr. 4/2024 poate aduce soluții temporare, dar, fără măsuri echitabile pentru toți actorii implicați, efectele negative pot fi devastatoare.

Deschidere pentru dialog

            RWA este activă în cadrul Asociației Input Agro România, organizație ce a reușit, în câteva zile să fie o voce puternică. Prin mesajul deja transmis s-a propus un set de soluții ce reprezintă ajutor pentru cei  aflați în dificultăți financiare cauzate de seceta din ultimii doi ani și care sunt benefice pentru întregul sector.

Așteptările sunt ca acestă Ordonanță să fie amânată la promulgare și inițiatorul ei să organizeze întâlniri cu reprezentanții tuturor părților afectate. Există disponibilitate, expertiză și interes pentru participare la elaborarea unor măsuri prin care să se acorde un sprijin foarte necesar în agricultură în această perioadă dificilă. Se cere însă ca acestea să respecte normele generale de comert și regulile economiei de piață astfel încât toate părțile implicate în fluxul de producție agricolă să-și poată continua activitatea, cu scopul de a se asigura că toate suprafețele agricole vor fi cultivate în continuare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.