G4Media.ro

Criza climatică face ca zilele să fie mai lungi / Topirea gheții…

sursa foto: Pexels

Criza climatică face ca zilele să fie mai lungi / Topirea gheții încetinește rotația planetei și ar putea perturba traficul pe internet, tranzacțiile financiare și GPS-ul (studiu)

Criza climatică face ca durata fiecărei zile să se prelungească, arată o analiză, pe măsură ce topirea în masă a gheții polare remodelează planeta, transmite The Guardian.

Fenomenul este o demonstrație izbitoare a modului în care acțiunile umanității transformă Pământul, au declarat oamenii de știință, rivalizând cu procesele naturale care există de miliarde de ani.

Modificarea duratei zilei este de ordinul milisecundelor, dar este suficientă pentru a perturba traficul pe internet, tranzacțiile financiare și navigația GPS, toate acestea bazându-se pe măsurarea exactă a timpului.

Lungimea zilei pe Pământ s-a redus constant de-a lungul timpului geologic din cauza rezistenței gravitaționale a lunii asupra oceanelor și a uscatului planetei. Cu toate acestea, topirea calotei glaciare a Groenlandei și Antarcticii ca urmare a încălzirii globale provocate de om a redistribuit apa stocată la latitudini înalte în oceanele lumii, ceea ce a dus la o cantitate mai mare de apă în mările din apropierea ecuatorului. Acest lucru face Pământul mai oblic – sau mai gras – încetinind rotația planetei și prelungind durata zilei.

Impactul planetar al omenirii a fost, de asemenea, demonstrat recent prin cercetări care au arătat că redistribuirea apei a cauzat deplasarea axei de rotație a Pământului – polii de nord și de sud. Alte lucrări au arătat că emisiile de carbon ale omenirii micșorează stratosfera.

„Putem observa impactul nostru, ca oameni, asupra întregului sistem terestru, nu doar la nivel local, cum ar fi creșterea temperaturii, ci în mod fundamental, modificând modul în care se mișcă în spațiu și se rotește”, a declarat profesorul Benedikt Soja de la ETH Zurich din Elveția. „Din cauza emisiilor noastre de carbon, am făcut acest lucru în doar 100 sau 200 de ani. În timp ce procesele de guvernare anterioare se derulau de miliarde de ani, iar acest lucru este izbitor.”

Cronometrarea umană se bazează pe ceasuri atomice, care sunt extrem de precise. Cu toate acestea, timpul exact al unei zile – o rotație a Pământului – variază din cauza mareelor lunare, a impactului climatic și a altor factori, cum ar fi revenirea lentă a scoarței terestre după retragerea straturilor de gheață formate în timpul ultimei ere glaciare.

Aceste diferențe trebuie să fie luate în considerare, a declarat Soja: „Toate centrele de date care gestionează internetul, comunicațiile și tranzacțiile financiare se bazează pe o sincronizare precisă. De asemenea, avem nevoie de o cunoaștere precisă a timpului pentru navigație, în special pentru sateliți și nave spațiale.”

Cercetarea, publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences din SUA, a utilizat observații și reconstrucții computerizate pentru a evalua impactul topirii gheții asupra duratei zilei. Rata de încetinire a variat între 0,3 și 1,0 milisecunde pe secol (ms/cy) între 1900 și 2000. Dar, începând cu anul 2000, pe măsură ce topirea s-a accelerat, rata de schimbare s-a accelerat, de asemenea, la 1,3 ms/cy.

sursa: The Guardian

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...