G4Media.ro

Criza coronavirusului duce la o importantă scădere a poluării cu dioxid de…

Criza coronavirusului duce la o importantă scădere a poluării cu dioxid de carbon, probabil cea mai masisvă reducere de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial

În contextul crizei şi blocajelor economice provocate de pandemia de coronavirus, emisiile poluante de dioxid de carbon ar putea scădea foarte mult în cursul acestui an – probabil cea mai importantă scădere în volumul de emisii poluante de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi până în prezent, conform şefului unei reţele de oameni de ştiinţă care fac estimări privind poluarea, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Rob Jackson, preşedintele reţelei Global Carbon Project, care produce estimări anuale cu privire la poluarea cu dioxid de carbon, a precizat că emisiile de carbon la nivel planetar ar putea scădea cu peste 5% – o primă scădere după cea de 1,4% înregistrată după criza financiară din 2008.

„Nu aş fi deloc surprins să constat o scădere de 5% sau chiar mai mult în emisiile de dioxid de carbon din acest an, ceva ce nu s-a mai văzut de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial”, a declarat Jackson, profesor la Universitatea californiană Stanford.

„Nici măcar prăbuşirea Uniunii Sovietice, nici diferitele crize bancare şi petroliere din ultimii 50 de ani nu au afectat emisiile (de CO2) în modul în care o face această criză”, a adăugat el.

Aceasta pare să fie singura parte bună a crizei prin care trecem, comentează Reuters, în condiţiile în care climatologii au avertizat guvernele lumii că emisiile globale trebuie să înceapă să scadă cel mai târziu din 2020, pentru a limita impactul încălzirii globale.

Experţii însă mai avertizează că în absenţa modificărilor structurale, scăderea emisiilor provocate de coronavirus va avea un impact minor asupra concentraţiilor de dioxid de carbon care s-au acumulat în atmosferă de-a lungul ultimelor decenii.

„Această scădere nu este provocată de schimbări structurale şi, imediat ce restricţiile privind izolarea vor fi înlăturate, mă aştept ca (volumul) emisiilor să urce din nou până la valorile dinainte de criză”, susţine şi Corinne Le Quéré, climatolog de la Universitatea Angliei de Est.

Această scădere a emisiilor de gaze cu efect de seră a început din China, unde s-a înregistrat o reducere cu aproximativ 25% a emisiilor poluante în urma închiderii fabricilor şi a restricţionării circulaţiei oamenilor şi bunurilor din cauza epidemiei de coronavirus. Între timp, valorile de poluare din China au revenit la nivelul de dinainte de criză.

Un raport ONU publicat în luna noiembrie ajungea la concluzia că volumul emisiilor ar trebui să scadă, în medie, cu 7,6% pe an pentru atingerea celui mai ambiţios obiectiv al Acordului de la Paris – o creştere a mediei temperaturilor globale care să nu depăşească 1,5 grade Celsius.

Photo by Ty from Pexels 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Era nevoie stringenta de asa ceva, ca prea se imputise planeta.
    După criza economica și criza alimentara care-i va urma, vom constata o înflorire a agriculturii cum nu a mai existat, dar asta peste 2-3 ani.

    • Dupa criza vom constata ca oamenii nu pot trai normal fara sa polueze planeta pana la supraincalzire si distrugere.

      Nu se pot abtine.

    • Ar fi nevoie de un virus mult mai mortal ca sa produca reducerea emisilor de CO2 in limite de siguranta, fara alte interventii.
      Merita luat in calcul ca cei mai vulnerabili in timpul epidemiilor sunt cei din clasa saraca, acestia avand oricum o amprenta de carbon mai mica decat cei bogati.

  2. Conform observatorului Mauna Loa, concentratia de CO2 atmosferic a continuat sa creasca, probabil mai lent.

    February 2020: 414.11 ppm
    February 2019: 411.75 ppm
    Last updated: March 5, 2020

  3. E prea devreme ca sa tragem concluzii privind impactul COvid-19 asupra poluarii cu CO2 si alte gaze cu efect de sera. In China, cel mai mare poluator din lume, reducerea volumului de gaze cu efect de sera s-a petrecut pe o perioada scurta(maxim maximorum 2 luni) iar acum se revine la „normal”, adica la nivelul anterior declansarii epidemiei..
    Chinezii sunt mult mai rai decat amricanii cand vine vorba de reducerea emisiilor cauzatoare de schimbari climatice.
    Pentru cei care nu stiu, la mijlocul anilor ’90 cand s-a semnat protocolul de la Kyoto(1997), printre principalii poluatori care nu s-au angajat in reducerea emisiilor de CO2se aflau:
    – SUA fiindca nu era convinsa de relatia de dependenta intre emisiile de CO2 si cresterea temperaturii medii(recte fenomenul de incalzire globala);
    – China fiindca la nivelul anilor ’90 nu avea nivelul de dezvoltare atins dupa anul 2005 si, in plus, a reusit sa-i fraiereasca pe partenerii prezenti la conferinta, ca toate statele aflate in curs de dezvoltare sa nu fie obligate sa respecte prevederile Protocolului de la Kyoto, iar China desi in 1995 era responsabila de cca 15%, la nivel mondial, din emisiile de gaze cu efect de sera, a fost prima care a beneficiat de aceasta masura. Intretimp, „contributia” Chinei la poluarea globala a crescut simtitor si ca pondere(mult peste 20%), desi aspira sa fie cea mai mare putere economica din lume, beneficiaza inca de scutirea cu clauza „tara in curs de dezvoltare” in ceea ce priveste emisiile de CO2, NO, NO2, SO2 etc. Poluarea produsa de China este simtita in primul rand de chinezii insisi, dar PCC-ul nu da doi bani pe sanatatea chinezului de rand, privirea lui fiind atintita spre alte obiective…..
    – Rusia a fost de asemenea scutita de a se angaja la respectarea unei cote anuale privind reducerea emisiilor de gaze, pe motivul ca imensa taiga siberiana e capabila sa absoarba intreaga cantitate de CO2 si, in plus, sa elibereze oxigen. Atata doar ca emisiile nu contin doar CO2, iar pe de alta parte, scaderea productiei diverselor industrii de pe teritoriul fostei URSS, a venit in sprijinul filosofiei protocolului de la Kyoto, fara a fi ceva planificat…
    -Singura UE s-a angajat unilateral sa reduca emisiile si s-au cconvenit cote pentru fiecare dintre cei 12 si ulterior 15 membri, inainte de extinderea din 2004.
    -India, mare poluator a refuzat sa semeneze protocolul, idem Australia…
    Ca o concluzie, in 2012, circa 200 de state prezente la Doha la oconferinta privind prelungirea Protocolului de la Kyoto pana in 2020, au semnat acest angajament, desi contributia lor totala la poluare nu depasea 15% din volumul mondial anual de emisii in atmosfera…
    Atata vreme cat principalli poluatori China, SUA, India, nu reduc de buna voie emisiile, este hilar sa ne facem iluzii ca se va inregistra vreo imbunatatire…

  4. Ha,ha!Acu i a linistit p’astia ecologisti cu normele de poluare si cu rahaturile electrice!
    Bani ca sa se mai schimbe masinile nu vor mai fi iar fabricile nu o sa mai aiba bani sa arunce pe productia si cercetarea de electrice cu fiabilitate indoielnica!
    Diesel – ul va ramane de baza si mai ales cele fara porcariile alea de filtre care le sugruma puterea si care dupa 150000 km sunt bune de schimbat!
    Motorina e ieftina si consum redus! Ghinion pt cei care se laudau cu pocnitorile lor in 3 pistoane
    Ratele la leasing raman

  5. Experta climatoloaga Greta Thunberg ce părere are?