G4Media.ro

Criză de idei. Spania nu ştie cum să cheltuiască miliardele de euro…

sursa foto: Pexels

Criză de idei. Spania nu ştie cum să cheltuiască miliardele de euro alocate din fondul de revenire al UE

După ce a obţinut o parte importantă din fondul UE de revenire după criza coronavirusului, Spania se confruntă cu o problemă neobişnuită, cum să folosească toţi aceşti bani, au declarat pentru Reuters mai multe surse guvernamentale, transmite Agerpres.

„Aceasta nu este o criză de bani, este o criză de idei”, a declarat una dintre surse referindu-se la proiectele concrete de investiţii destinate să ajute economia să iasă dintr-o recesiune istorică.

Spania a fost lovită puternic de pandemie, înregistrând peste 640.000 de cazuri de infecţie cu COVID-19, cel mai mare număr din Europa Occidentală, şi peste 30.000 de decese. Economia spaniolă a înregistrat o contracţie de 18,5% în al doilea trimestru, singura ţară care a consemnat o cădere mai gravă în Europa fiind Marea Britanie.

Pentru a ajuta Spania să îşi revină, ţara va primi aproximativ 140 de miliarde de euro sub formă de granturi şi împrumuturi din fondul de revenire al UE în valoare de 750 de miliarde de euro.

Fondurile alocate Spaniei includ granturi în valoare de 43 de miliarde de euro numai în următorii doi ani, echivalentul a 8% din cheltuieile anuale ale Spaniei.

„Nu este uşor să cheltui toţi aceşti bani”, a spus o a doua sursă guvernamentală. Potrivit surselor apropiate de managementul fondurilor europene există îngrijorări cu privire la modul cum trebuie pus la punct mecanismul pentru a putea absorbi toată această lichiditate.

Comisia Europeană a recomandat guvernelor statelor membre să cheltuiască banii din pachetul de revenire pentru energie verde, transport şi investiţii în digitalizare.

Premierul spaniol Pedro Sanchez, care s-a luptat din greu pentru a obţine fonduri cât mai mari la summitul UE din luna iulie, şi-a pus subordonaţii să se ocupe de supervizarea implementării planului de revenire, urmând să fie şi un grup de consultanţă compus din directori de companii, a dezvăluit o altă sursă.

Ministrul spaniol al Economiei, Nadia Calvino, este şi ea implicată îndeaproape deoarece ea trebuie să finalizeze un plan de reforme ce va fi prezentat Buxelles-ului până la data de 15 octombrie, plan ce trebuie să conţină principalele proiecte eligibile pentru fonduri de la UE.

„În momentul de faţă provocarea este cum să fie folosiţi în totalitate banii care vor veni şi vor trebui să fie proiecte cu o rată mare de absorbţie”, spune Jose Moises Martin, directorul firmei de consultanţă Red2Red care lucrează cu autorităţile publice.

Pe lângă fondurile de revenire, Bruxelles-ul a aprobat un împrumut de 21 de miliarde de euro pentru ca Spania să îşi finanţeze schemele de sprijinire a şomajului temporar, bani care ar trebui să reducă presiunile asupra Trezoreriei Spaniei care de mai multe luni se împrumută în acest scop. Însă o sursă guvernamentală a declarat că recent veniturile la buget au fost peste aşteptări, astfel că în luna septembrie emisiunile de obligaţiuni au fost încetinite comparativ cu lunile anterioare.

Săptămâna trecută, însă, Banca Centrală a Spaniei şi-a revizuit, în jos, prognozele pentru 2021 până la un avans de 4,1%, faţă de o creştere de 7,3% cât estima anterior. Economistul şef al Băncii Spaniei, Oscar Arce a spus că, în cel mai bun scenariu, fondurile UE ar putea stimula creşterea PIB-ului pe termen mediu cu două puncte procentuale, dar că succesul va depinde de alegerea proiectelor corecte de investiţii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Pai sa faca niste studii de fezabilitate si se cheltuie jumatate din bani.
    Angajeaza un consultant de la pezede si cheltuie cealalta jumatate de bani.
    Pentru proiectele pe care vor sa le implementeze or sa aiba nevoie de ceva imprumuturi pana la urma.
    The End

  2. Orban stie ce sa faca cu ei. Sa ii dea lui.

  3. În plus față de cele sugerate de dax se mai pot face niște parcuri în pădure, niște terenuri de fotbal pe diverse pante și citeva zeci de stadioane în zonele mai slab populate, să aibă și ăia.
    Hai că idei există, numai să vrei.

  4. Vă trimitem 3 politicieni de la noi.
    Doi de stânga și unul surd.
    Pe vineri aveți bugetul cheltuit 198% ca Teleormanenii la votări.
    Și o datorie de vreo 96 de miliarde la FMI.
    Ce ziceți?
    Să ne răspundeți până vineri că de nu îi alegem noi iar Să ne mai fure 4 ani, că nu ne-a ajuns cât am fost furați.

  5. Daca ne gandim la Cortez si varul sau Pizzaro, spaniolii ar putea dona acesti bani cetatenilor sarmani din statele de pe fostele teritorii ale aztecilor si incasilor, cele doua imperii marete pe care le-au decimat si talharit conchistadorii.
    Dar noi nu stim pe cine invidiem.

  6. In Romania, cum stam?!
    Stam!!!
    Cine sa FACA in Romania Proiectele alea castigatoare in fata Expertilor de la Brussels, Proiecte fara de care BANII aia multi(80 Miliarde Euro!) NU vin, cand in TOATE Rapoartele Comisiei Europene pentru Romania privind Gradul de absorbtie a fondurilor UE regasim recomandarea expresa a Comisiei Europene: „Capacitatea administrativa slaba este una dintre preocuparile majore in ce priveste Romania, ea contribuind la rata redusa de absorbtie a fondurilor europene. Guvernanta si calitatea administratiei publice trebuie, din acest motiv, sa fie consolidate.”
    CINE va intocmi Proiectele alea care vor aduce in Romania cele 80 de Miliarde Euro, cand Spania, performera la Absorbtia fondurilor UE isi manifesta astfel de ingrijorari?!
    Ne uitam la Turul Spaniei la ciclism in fiecare an si suntem uimiti de Infrastructura Spaniei!!
    Acum serios vorbind: Termenul e 15 Octombrie 2020(doar maine nu e!), oare cum sta Romania cu Proiectele pentru alea 80 de Miliarde Euro?!

  7. Sa puna mai multe lanuri de capsuni. La primavara, cand s-au terminat banii, surpriza: inginerii spanioli sunt la siesta / fiesta, inginerii sirieni se apuca de muzica (la formatia aia, Camioane in Multime), inginerii „nascuti la Materinitatea Polizu” se intorc la facultatea de sport, inginerii oceanici – la Strasburg, si Dac(ian)ul Liber este din nou solicitat!