Criză de medicamente pentru copii în farmacii în plin val masiv de viroze respiratorii / Banalul paracetamol aproape de negăsit: „S-a dat ca pâinea caldă. Nu știu când mai primim” / Care ar fi cauza penuriei globale
Cu aproape 100.000 de infecții respiratorii acute înregistrate oficial săptămânal în România și cu spitalele de pediatrie asaltate de copii cu viroze respiratorii, în farmacii este criză de medicamente-cheie. Nici măcar banalul paracetamol sirop (pentru copiii de la 3 luni) nu se mai găsește decât cu greu. Din mai multe farmacii în care au fost jurnaliștii G4Media.ro, doar una mai avea.
La sfârșitul lunii noiembrie, Agenția Națională a Medicamentului (ANM) a anunțat că vor lipsi din farmacii Nurofen și Panadol.
„Din cauza unui consum mai mare decât cel estimat, pentru Panadol Baby 24mg/ml deținătorul autorizației de punere pe piață (DAPP) a anunțat discontinuitate temporară din motive comerciale”, anunța agenția, care preciza că se preconizează reluarea punerii pe piață în 18 decembrie.
„Iar pentru formele de Nurofen sirop (Nurofen pentru copii cu aromă de portocale susp.orală flx 100 ml, Nurofen Junior cu aromă de portocale 40mg/ml susp. orală flx 100 ml) există stocuri limitate din cauza capacității limitate de producție și în contextul creșterii numărului de viroze respiratorii în rândul copiilor”, mai anunța ANM, relata stirileprotv.ro.
Mai mulți cititori G4Media.ro au semnalat faptul că nu au găsit în farmacii aceste medicamente pentru copii, dar în unele cazuri nici înlocuitori.
Vineri dimineață, jurnaliștii G4Media.ro au fost în mai multe farmacii și au întrebat dacă au Panadol Baby, Nurofen pentru copiii mici sau înlocuitori. Panadol și Nurofen sirop nu se găsesc, dar lipsesc și medicamentele cu compoziție similară.
O farmacistă ne-a spus că nu are înlocuitori pentru Nurofen, iar pentru Panadol tocmai se vânduse și ultimul paracetamol.
„Nu avem înlocuitori. Paracetamolul s-a dat ca pâinea caldă, nu mai avem”, ni s-a răspuns în altă farmacie. „Nu știu când mai primim”, a mai spus farmacista când am întrebat-o când ar putea fi refăcut stocul de paracetamol.
În altă farmacie lipsea Paduden, care are compoziție similară cu Nurofen.
G4Media.ro a transmis întrebări Colegiului Farmaciștilor din România și Ministerului Sănătății, iar în momentul în care vom primi răspunsuri, le vom publica.
Penurie globală de medicamente uzuale. Posibila cauză
Încă din luna noiembrie, numeroase țări se confruntă cu o lipsă de medicamente uzuale, de la antibiotice, analgezice și cele pentru febră, iar autoritățile sanitare au indicat drep cauză tripla epidemie – COVID, gripă, infecții respiratorii – care a dus la o cerere foarte mare de medicamente.
Potrivit Agenției Federale pentru Medicamente și Dispozitive Medicale din Germania, lipsurile de medicamente-cheie, inclusiv antibioticele, medicamentele pentru febră și analgezicele, se datorează exclusiv cererii neobișnuit de mari, a scris vineri Euractiv.com.
„Nu este ca și cum ar fi fost puse pe piață cantități mai mici de medicamente pentru febră”, a declarat un purtător de cuvânt pentru cotidianul SZ, adăugând că importul de astfel de medicamente a crescut, potrivit analizelor agenției.
Aceștia au făcut, de asemenea, apel la consumatori să nu stocheze medicamente, deoarece acest lucru ar putea agrava situația.
„Observăm o cerere foarte mare de medicamente precum Ibuprofen și Paracetamol, deoarece mulți copii sunt în prezent bolnavi”, a declarat Thomas Fischbach, președintele Asociației Federale a Pediatrilor, pentru Rheinische Post.
El a cerut guvernului să lanseze o campanie de achiziții pe scară largă – similară celei din prima etapă a pandemiei COVID-19 – pentru a asigura aprovizionarea.
Datele publicate de Institutul Robert Koch, o agenție guvernamentală pentru controlul și prevenirea bolilor, arată că aproape zece milioane de germani sunt în prezent afectați de gripă și alte infecții respiratorii, un număr mai mare decât de obicei.
Între timp, ministrul sănătății, Karl Lauterbach, a declarat joi reporterilor că ministerul lucrează deja la o soluție și va prezenta măsuri în termen de două săptămâni.
Printre acestea s-ar putea număra eliberarea asigurărilor de sănătate de obligația de a achiziționa medicamente doar acolo unde sunt cele mai ieftine și modificări ale legii privind achizițiile publice din țară menite să ajute la reducerea la minimum a dependenței de producătorii individuali.
Ministerul Sănătății din Cehia a anunțat, joi, că a negociat achiziționarea a 300.000 de cutii de Nurofen pentru copii, din care aproximativ o treime vor ajunge în țară până la Crăciun. Ministrul a declarat că există o lipsă de sirop Nurofen în întreaga Europă. Producătorul Reckitt Benckiser Group a confirmat ulterior pentru ČTK că pulberea solubilă de Nurofen va fi disponibilă în Republica Cehă săptămâna viitoare pentru copiii cu vârste cuprinse între trei luni și șase ani; de asemenea, vor fi disponibile supozitoare, a scris expats.cz.
În Statele Unite, lipsa medicamentelor cheie utilizate pentru tratarea bolilor comune ale copiilor, cum ar fi gripa, infecțiile urechii și durerile de gât, se adaugă la suferința provocată de sezonul timpuriu și sever al virusurilor respiratorii din acest an, relata CNN în urmă cu trei săptămâni.
„În acest moment, avem penurii severe de medicamente. Nu există Tamiflu pentru copii. Abia dacă mai există Tamiflu pentru adulți. Și este vorba de medicamente de marcă și generice”, a declarat Renae Kraft, un farmacist de ajutor din Oklahoma City. În plus, „în ceea ce privește antibioticele, nu există prea multe”.
Cauza acestor lipsuri nu pare să fie o problemă de producție, spune Michael Ganio, director senior pentru practică farmaceutică și calitate al Societății Americane a Farmaciștilor din Sistemul de Sănătate (American Society of Health-System Pharmacists).
„Este doar o cerere crescută înainte de termen și mai mare decât de obicei”, a spus el.
Potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA, mai mult de jumătate din statele americane au o activitate „ridicată” sau „foarte ridicată” a virusurilor respiratorii. Cea mai mare parte se datorează gripei, care a lovit devreme și puternic în acest an. Virusul sincițial respirator, sau RSV, joacă, de asemenea, un rol. La nivel național, aproximativ 1 din 5 teste pentru RSV a fost pozitiv săptămâna trecută, o rată mult mai mare decât în orice moment din ultimii doi ani.
În acest sezon au existat aproximativ 8 spitalizări pentru gripă la fiecare 100.000 de persoane, rate care se înregistrează de obicei în decembrie sau ianuarie. Rata cumulată de spitalizare nu a mai fost atât de mare în acest moment al sezonului de mai bine de zece ani.
Criza de medicamente s-a făcut simțită încă de luna trecută și în Canada, unde s-a înregistrat o penurie de ibuprofen și paracetamol.
Observatorii spun că cererea intensă de analgezice a fost stimulată de o creștere neobișnuită a infecțiilor virale în rândul copiilor – în principal coronavirus, gripă și virusul sincițial respirator (VSR), toate trei producând febră la copiii mici.
„Observăm această creștere rapidă a numărului de copii care se îmbolnăvesc”, declara Kelly Grindrod, farmacist licențiat și profesor la Universitatea din Waterloo, citat de BBC.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii