Criza de Tocilizumab: Medicamentul poate ajuta bolnavii cu forme severe de COVID să nu ajungă în ATI / Unii pacienți au dat peste 3000 de euro ca să-l procure / De ce nu se găsește în România?
Medicamentul Tocilizumab poate ajuta bolnavii cu forme severe de COVID să nu ajungă în ATI, însă nu poate fi procurat nici prin Mecanismul de Protecție Civilă, pentru că este criză la nivel global.
România a încheiat un contract chiar în luna septembrie, în urma unei licitații începută acum șase luni, dar producătorul nu îl poate livra, astfel că medicii trebuie să ajute bolnavii cu alte tratamente, chiar dacă nu la fel de eficiente.
„Încerc să găsesc soluții, să folosesc ceea ce am”, a declarat pentru G4Media.ro medicul Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balș” din București.
Odată ce spitalele au început să se umple de pacienți cu COVID, au apărut primele semnale că medicamente precum Tocilizumab lipsesc.
În 22 septembrie, Ministerul Sănătății explica modalitatea prin care medicamentul a fost distribuit spitalelor:
- În perioada august 2020- iunie 2021- prin repartiție gratuită către spitale
- Din data de 31 august 2021, conform Adresei nr. IM8033/31.08.2021-prin repartiția unei cote de doze pe care spitalele au putut să o achiziționeze direct de la producător (vezi tabel în anexă)
“În perioada anterioară mandatului pe care l-am început eu, ca interimar, s-a luat decizia ca un stoc de 6.064 de flacoane de Tocilizumab să fie accesibile spitalelor care au avut în tratament pacienţi COVID-19 cu forme severe. Spitalele puteau cumpăra direct acest medicament de la producător. Până la data de 21 septembrie 2021, au fost achiziționate 4.323 flacoane din cele peste 6000. Este posibilă relocarea medicamentelor acolo unde este necesar”, declara ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, citat în comunicatul ministerului.
Tot atunci, ministerul anunța încheierea unui contract-cadru pentru furnizarea medicamentului și că în scurt timp flacoane de Tocilizumab vor ajunge în spitale:
La ora actuală, Ministerul Sănătăţii a încheiat un acord-cadru pentru achiziția de Tocilizumabum. În perioada imediat următoare, în urma semnării contractelor subsecvente, vor fi furnizate, gratuit, un număr de 2000 flacoane de Tocilizumab de 400 mg/fl și 6436 flacoane de 80 mg/fl spitalelor care tratează pacienți cu forme severe de boală.
Totuși, în spitale, medicamentul lipsea în continuare.
Pe 1 octombrie, un cititor G4Media.ro ne-a semnalat că a fost nevoit să aducă din străinătate medicamentul pentru mama sa, internată într-un spital din București. Persoana respectivă a primit rețeta de la medic și a căutat o cale să facă rost de medicament ca să își salveze mama. L-a costat peste 3.500 de euro și un drum de peste 1000 de kilometri.
Contactați atunci de G4Media.ro, reprezentanții ministerului au transmis că există flacoane la direcțiile de sănătate publică și, pentru a le primi, spitalele trebuie să le ceară.
După alte 4 zile însă, în 5 octombrie, Ministerul Sănătății a solicitat Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) activarea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru achiziționarea a 12.700 de flacoane de Tocilizumabum.
„Solicitarea vine după ce firma producătoare, care are încheiat un acord cadru și un contract subsecvent cu Ministerul Sănătății, a anunțat că se află în imposibilitatea de a livra medicamentul până la finalul anului 2021, având în vedere situația de stock-out a produsului la nivel global. În aceste condiții, considerând situația acută provocată de intensitatea valului IV pandemic în România, ministrul interimar al Sănătății Cseke Attila a solicitat șefului DSU, Raed Arafat activarea mecanismului de protecție civilă”, preciza ministerul într-un comunicat de presă.
Vineri, 8 octombrie, premierul demis, Florin Cîțu, căuta vinovații pentru această situație. Cîțu a precizat că în aprilie a început licitația pentru Tocilizumab și că trebuie să răspundă responsabilul din Ministerul Sănătătții care a tergiversat această achiziție.
În replică, fostul ministru al Sănătății Ioana Mihăilă a declarat la RFI că ministerul nu a putut să încheie contractul pentru achiziția de Tocilizumab pentru că nu avea bani:
„Ce-am făcut pentru achiziția de Tocilizumab au fost întâlnirile cu reprezentanții producătorului și distribuitorului pentru a agrea forma finală a acordului cadru. În momentul în care eu am plecat de la minister, acordul cadru era gata să fie semnat sau a fost semnat, aici nu mai rețin, oricum nu se putea semna niciun contract subsecvent pentru achiziționarea medicamentului, pentru că nu aveam buget. Premierul să-și amintească faptul că a amânat rectificarea bugetară o lună de zile din moment ce a fost finalizată și agreată la nivel de guvern, pentru a-și trece PNDL-3 și pentru a avea resurse bugetare pentru aceasta. Oricum, achiziția de Tocilizumab, așa cum achiziția de orice fel de medicament în pandemie, nu se putea face pentru că la minister nu mai erau bani. (…) Toate stocurile care existau și care erau disponibile au fost distribuite către spitalele covid”
Șeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat, a anunțat, vineri, într-o conferință de presă, că deocamdată, deși România a activat Mecanismul de Protecție Civilă al UE, nicio țară nu a putut să ne ajute cu livrări de Tocilizumab.
„Avem promisiuni şi sunt mai multe ţări partenere din cadrul Mecanismului de Protecţie Civilă Europeană care încearcă să găsească soluţii să ne sprijine şi există o discuţie deja pe un medicament pe anticorpi monoclonali cu Germania, care se perfecţionează la acest moment, care urmează din nou să fie oferită o cantitate”, a spus Raed Arafat.
De ce este vital medicamentul Tocilizumab pentru pacienții cu forme severe de COVID
Contactat de G4Media.ro, medicul Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balș” din București a explicat că Tocilizumab este un tratament pe bază de anticorpi monoclonali care eu efect antiinflamator. „Este important să fie administrat pacienților cu forme severe înainte de a ajunge în ATI, când este riscul mare ca un pacient să devină cronic”, a precizat medicul.
Tocilizumab se administrează în combinație cu Dexametazona, pentru efectul antiinflamator puternic și s-a dovedit eficient în tratamentul pacienților cu COVID.
„Nu este un medicament nou, dar este util”, a precizat Adrian Marinescu.
Tocilizumab, produs de grupul Roche, este un medicament folosit pentru tratarea artritei, care reduce riscul de deces în rândul pacienților cu forme severe de COVID-19 și le scurtează perioada de recuperare, arată concluziile celui mai amplu studiu desfășurat în această privință. Rezultatele sunt și mai bune atunci când Tocilizumab este combinat cu Dexametazona, un corticosteroid ieftin, relata digi24.ro în luna februarie.
Întrebat ce face atunci când nu are Tocilizumab pentru a trata pacienții, medicul Adrian Marinescu a răspuns: „Încerc să găsesc soluții, să folosesc ceea ce am. Folosesc Dexametazona. Nu are aceleași efect ca în combinația cu Tocilizumab, dar întotdeauna căutăm o soluție pentru pacient”.
Vineri la prânz, numărul total de persoane internate cu COVID-19 era în România de 15.467, dintre care 1.561 la ATI.
424 de copii cu COVID sunt internați, iar dintre aceștia 23 sunt la ATI.
sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
34 comentarii