Criză de vaccinuri pentru bebeluși în Harghita / Vaccinul antihepatitic B lipsește și în Gorj
Direcția de Sănătate Publică Harghita nu mai are în stoc nici o doză de vaccin antihepatitic B care se administrează bebelușilor în primele 24 de ore de la naștere. Lipsește, însă, și vaccinul hexavalent care se administrează la 2, 4 și 6 luni, transmite Rador.
Potrivit unei informări a Ministerului Sănătății, județul Harghita va primi 50 de doze de vaccin antihepatitic B, total insuficient spun autoritățile, care își fac griji privind posibilitatea de recuperare a vaccinărilor.
Directorul DSP Harghita, Tar Gyongy: „Din păcate, avem și noi probleme. În luna octombrie n-am putut să livrăm medicilor de familie vaccinul hexavalent. Antihepatitic B, cel pentru nou născuți la maternități, nu mai avem nici noi în rezerva antiepidemică și nu prea mai au nici maternitățile. Deci, problema este că și hexavalentul conține o componentă antihepatită B, deci dacă nu o să vină până la împlinirea vârstei de două luni, atunci nu se mai recuperează și primește direct hexavalentul dar dacă lipsesc amândouă, atunci nu știm ce să le spunem părinților și medicilor de familie”.
Conducerea DSP Harghita spune că a fost nevoită pe perioada verii să distribuie o parte din vaccinurile hexavalente la alte județe care aveau dificultăți de aprovizionare, printre care și județului Mureș, și nu a mai primit altele în loc.
De asemenea, s-au epuizat și dozele de vaccin ROR împotriva rujeolei, oreonului și rubeolei care se administrează la un an și la vârsta de 6/7 ani a copilului.
Revine directorul DSP Harghita, Tar Gyongy: „Este o problemă de coordonare în aprovizionare și poate și o problemă de calcul undeva pentru că întotdeauna ajungem la situații de genul acesta și noi nu ne-am fi așteptat în secolul XXI… ar trebui să fie depășită problema asta. Acum, nici ROR nu prea mai avem. Și acolo s-au terminat, pentru octombrie n-am putut să dăm nici ROR. Deci, încet ajungem să nu mai avem ce să dăm deloc”.
Încă din vară, mai multe județe au avut probleme să asigure vaccinurile din schema națională recomandată de Ministerul Sănătății. Este și cazul județelor Brașov, Harghita sau Cluj, unde medicii de familie nu au deloc sau nu au cantități suficiente pentru a asigura imunizarea împotriva hepatitei B și a altor boli prin vaccinul hexavalent.
Autoritățile au livrat DSP-urilor cantități foarte mici în ultimele luni și au dispus măsura redistribuirii din județele care aveau în plus.
Directorul DSP Mureș, Iuliu Moldovan: „Vaccinurile din Programul Național de Vaccinare nu avem lipsă în momentul de față la nivelul DSP Mureș. Avem din toate tipurile de vaccin, inclusiv BCG, hepatită B, hexacima, hexavalent. Redistribuirea între județe este o procedură care se practică uzual. Și noi am apelat la alte județe și acum în aceste zile dăm noi anumite tipuri de vaccinuri la alte județe care nu mai au pe stoc. E o practică curentă”.
Un vaccin care trebuie administrat nou născuților lipsește de aproximativ două săptămâni din Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu. Este vorba despre vaccinul anti hepatita B, înscris în schema națională de vaccinare.
Acesta este primit de la Direcția de Sănătate Publică Gorj, prin intermediul Serviciului de Supraveghere și Prevenire a Infectiilor Asociate Asistenței Medicale.
Reprezentanții DSP spun că situația nu este singulară, se întâmplă și în alte județe din
țară și că nu este singurul vaccin care lipsește.
Ministerul Sănătății a anunțat că a semnat contractul în baza căruia vor fi livrate până la jumătatea lunii noiembrie 130.000 de doze de vaccin hepatitic B.
În ceea ce privește vaccinul hexavalent, procedura de licitație este în curs de finalizare și în cel mult trei săptămâni se va încheia acordul-cadru valabil pentru o perioadă de patru ani. Ministerul Sănătății estimează că prima tranșă de vaccin hexavalent va fi livrată, de asemenea, în luna noiembrie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu