Criza din agricultură, adâncită de lipsa forţei de muncă, în Buzău / AJOFM: În statele UE pot să câştige de două, trei ori mai mult ca aici
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Buzău atrage atenţia cu privire la adâncirea crizei de personal în majoritatea sectoarelor economice, inclusiv în domeniul agricol, lucru confirmat de angajatorii din domeniu care nu mai reuşesc să identifice nici măcar forţă de muncă necalificată, transmite Agerpres.
La sfârşitul lunii decembrie 2023, numărul total de şomeri înregistraţi în evidenţele instituţiei a fost de 7.960 de persoane. Potrivit AJOFM, zilnic la nivelul judeţului sunt disponibile peste 100 de locuri de muncă vacante. Cu toate acestea, angajatorii încadrează personal din afara spaţiului intracomunitar, pe fondul lipsei forţei locală de muncă.
„În anul 2024 se menţine aceeaşi criză cronică aş putea spune de forţă de muncă necalificată sau calificată pe piaţa forţei de muncă din Buzău. Se menţine tendinţa de import de forţă de muncă din spaţiul intracomunitar, Nepal, Vietnam, pentru că nu se mai găsesc angajaţi în judeţul Buzău, dar cred că tendinţa este aceeaşi la nivel naţional. Fenomenul se regăseşte în toate domeniile de activitate dar predominant în industria grea prelucrătoare, urmează o cerinţă mare neonorată în HORECA, construcţiile şi sunt ceruţi mulţi muncitori în zona agricolă, pentru că este o criză fantastică de forţă de muncă”, a declarat directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu.
Pentru a reuşi să răspundă nevoilor de pe piaţa forţei de muncă, AJOFM organizează cursuri de formare profesională care însă, precizează specialiştii în resurse umane, nu pot înlocui şcolile profesionale agricole sau cele cu profil tehnic.
„În domeniul agricol se caută acei lucrători pe utilaje moderne care nu sunt doar mecanici, au cunoştinţe avansate de cadastru, IT. Sunt foarte greu de găsit în România pentru că fac aceeaşi muncă în statele membre UE unde pot să câştige de două, trei ori mai mult ca aici. Tot în agricultură sunt căutaţi şi lucrătorii necalificaţi pentru că fermierii şi-au dezvoltat pe programele europene diverse proiecte şi au nevoie de angajaţi…Anul trecut am avut în jur de 430 de persoane calificate prin intermediul cursurilor organizate de AJOFM Buzău, două clase în domeniul agricol…Anul acesta din nou ne-am propus să calificăm în jur de 400 de persoane. Să fie bine înţeles, nu suntem entitate de învăţământ. Dacă Învăţământul nu ajută mediul economic cu clase profesionale, arte şi meserii, din nefericire vom discuta de lipsa forţei de muncă iar angajatorii nu stau în momentul în care nu mai au forţă de muncă în zona respectivă, împachetează şi pleacă”, a precizat Ionel Tociu.
Criza din sectorul agricol este generată şi de lipsa forţei de muncă, sunt de părere fermierii.
„Am atras atenţia Ministerului Agriculturii legat de liceele agricole şi şcolile care să poată pregăti oameni profesionişti prin intermediul cărora să ne putem face treaba pe viitor. Asta este o mare problemă din punctul meu de vedere. Există deficitul acesta de forţă de muncă în toate domeniile, în agricultură în special de personal necalificat care să fie şi capabil de muncă. Eu cunosc parteneri care au adus oameni din ţări slab dezvoltate cu care îşi fac treaba pentru că românii au posibilitatea de a pleca în ţările puternic dezvoltate la nişte salarii mari. Dacă eu la firma mea nu îmi permit să dau mai mult de 5.000 de lei brut pe lună şi o persoană poate merge în Marea Britanie, Germania, Franţa, Olanda şi încasează 3.000 de euro pe lună, cum pot să îl ţin eu aici cu 1.000 de euro. Nu mai vorbim de condiţiile de muncă şi taxele pe muncă. Eu exploatez aproape 500 ha de teren, dacă eu aş fi ajutat de statul român, susţinut prin suportarea costurilor la dobânzi, prin investiţii, să dau produsul finit pe piaţa din România, statul va încasa mai mult decât sumele pe care le investeşte în mine. Atunci dacă m-am dezvoltat pot aduce românii înapoi pe salarii mai mari” a precizat, pentru Agerpres, fermierul Georgian Calotă.
Rata şomajului la sfârşitul lunii decembrie 2023 în judeţul Buzău, calculată la o populaţie activă de 145.400 persoane, este de 5,47%, în creştere faţă de luna noiembrie 2023 (5,32%).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii