Criza din Essequibo: îngrijorare internațională, Venezuela și Guyana deschid „canale de comunicare”
Comunitatea internațională este tot mai îngrijorată de tensiunile crescânde dintre Venezuela și Guyana în legătură cu Essequibo, regiunea bogată în petrol disputată de cele două țări, care au declarat totuși miercuri că au deschis „canale de comunicare”, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.
Un nou punct de tensiune: un elicopter al armatei din Guyana cu șapte persoane la bord, care opera în zona de frontieră, a dispărut, a anunțat în cursul serii de miercuri șeful Statului Major al Guyanei, Omar Khan, adăugând că „nu avem informații care să sugereze” o intervenție venezueleană.
El a precizat că vremea a fost “proastă”, dar a mărturisit că „luăm în considerare toate posibilitățile”.
De la începutul crizei, cele două țări au desfășurat manevre militare importante în zona de frontieră.
Comentând situația generală, Washingtonul a declarat: „Este îngrijorător, o urmărim foarte, foarte atent”.
„Evident, nu dorim să vedem violențe sau conflicte”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby.
La rândul său, ONU „susține cu fermitate utilizarea exclusivă a mijloacelor pașnice pentru soluționarea diferendelor internaționale”, a reacționat miercuri Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general Antonio Guterres.
Cu toate acestea, el a subliniat că „deciziile Curții Internaționale de Justiție (CIJ)”, care a cerut vineri celor două țări „să se abțină de la orice acțiune de natură să agraveze diferendul”, sunt „obligatorii” și s-a declarat „convins că cele două state se vor conforma în mod corespunzător ordinului Curții”.
Venezuela nu recunoaște CIJ în acest caz, cerând o soluționare negociată pe baza unui acord semnat în 1966 cu Regatul Unit, chiar înainte de independența Guyanei, în timp ce China a cerut celor două țări să își rezolve diferendul „în mod corespunzător”, iar armata braziliană a anunțat miercuri că își intensifică prezența la granițele cu Guyana și Venezuela.
Caracas revendică de zeci de ani Essequibo (numit uneori Guayana Esequiba), un teritoriu de 160.000 km2 care reprezintă mai mult de două treimi din Guyana și în care locuiesc 125.000 de persoane, o cincime din populația acesteia. Caracas a devenit mai presantă de la descoperirea unor rezerve importante de petrol de către ExxonMobil în 2015.
Reluarea contactelor
După câteva schimburi de replici acide, cele două țări au reluat miercuri contactele prin intermediul unei convorbiri telefonice între ministrul de externe din Guyana, Hugh Todd, și ministrul de externe venezuelean, Yvan Gil, „pentru a discuta problema diferendului teritorial”, potrivit unui comunicat de presă al ministerului venezuelean, în care cele două țări „au convenit să mențină deschise canalele de comunicare”.
Această apropiere contrastează puternic cu declarația emisă cu doar cinci ore mai devreme de același minister de externe venezuelean.
În aceasta, Caracas l-a acuzat pe președintele guyanez Irfaan Ali că a dat „în mod „iresponsabil” undă verde” instalării de baze militare americane în Essequibo.
Tensiunile crescuseră cu o treaptă marți, odată cu anunțurile făcute de președinții celor două țări.
Președintele venezuelean Nicolas Maduro a pledat pentru crearea unei zone militare speciale în apropierea frontierei și a ordonat gigantului petrolier de stat PDVSA să acorde licențe de exploatare a petrolului în Essequibo, care se află sub administrația Guyanei.
Președintele Ali a reacționat marți seara. „Aceasta este o amenințare directă la adresa integrității teritoriale, suveranității și independenței politice a Guyanei”, a declarat el, subliniind că armata sa este în „alertă maximă” și acuzând Venezuela că este o „națiune în afara legii” și „un risc major pentru pace și securitate”.
Un conflict armat, “puțin probabil”
Pentru Mariano de Alba, de la International Crisis Group (ICG), Maduro încearcă să exercite „presiuni asupra guvernului din țara vecină pentru a se așeza la masă și a negocia”. Pe termen scurt, retorica confruntării va continua, dar, în același timp, consider că un conflict armat este puțin probabil”, continuă expertul, avertizând că „orice greșeală” în acest context ar putea provoca o escaladare rapidă.
Maduro se bazează pe referendumul organizat duminică în Venezuela. Potrivit cifrelor oficiale – contestate de numeroși observatori – aproximativ 10,4 milioane de alegători venezueleni au participat la scrutin și 95% dintre aceștia s-au pronunțat în favoarea apartenenței Essequibo la această țară.
Venezuela susține că râul Essequibo ar trebui să fie granița naturală, așa cum a fost în 1777, în timpul imperiului spaniol. Guyana, la rândul său, consideră că frontiera datează din perioada colonială britanică și a fost ratificată în 1899.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank