G4Media.ro

Criza din Moldova. Ce a câștigat Rusia?

Criza din Moldova. Ce a câștigat Rusia?

Consultantul politic Cristian Hrițuc (fost consilier prezidențial în mandatul lui Traian Băsescu) scrie într-o analiză publicată pe blogul său Federația Rusă este unul dintre marii câștigători din actula criză politică de la Chișinău.

”După 10 ani preiau sforile la Chișinău. Au președintele țării, speakerul parlamentului (președintele parlamentului – n.red.), au majoritatea în Parlament. Au finanțat atâția ani forțele pro-ruse pentru a reveni la putere și, în acest moment, au în fruntea statului actorii cei mai importanți. Obiectivul Rusiei în zonă a fost federalizarea Moldovei, pentru a rezolva astfel problema Transnistriei. Acum suntem cu un pas mai avansați pentru implementarea planului Kozak, federalizarea. Desigur, nu se va întâmpla peste noapte. Dacă rămânem în acest scenariu, cu aceste instituții funcționale, trebuie să spunem că planul Rusiei a fost îndeplinit pentru prima etapă. Are controlul pe instituțiile cheie din Moldova”, scrie Hrițuc după ce la Chișinău a fost consfințită vineri o coaliție guvernamentală între coaliția ACUM și partidul pro-rus PSRM.

Cristian Hrițuc mai arată că ”în a doua etapă, Rusia va rupe echilibrul și va scoate Germania din zonă. Probabil își va aduce oligarhii ei. Cu ajutorul instituțiilor își va promova și mai mult interesele și, pentru că ei cunosc zona mult mai bine decât Germania, vor putea să își impună toate deciziile importante în Moldova. UE va fi departe de mai putea impune sau de a negocia ceva”.

În urma recunoașterii rapide a guvernului Maia Sandu de către UE și Rusia, Hrițuc scrie că ”UE recunoaște implicit faptul că este partener la masă cu Federația Rusă. Priviți însă acest lucru prin prisma Moldovei, acolo unde există cam 50% din populație care își dorește spre UE și 50% spre est. Faptul că s-a ajuns, ca un procent atât de mare de cetățeni să creadă în valorile UE, s-a făcut în timp. De acum, mai mult ca probabil, va începe un proces reversibil. Practic, în acest moment, eforturile din ultimii 10 ani în care UE s-a luptat să aducă Moldova aproape de valorile ei, au fost aruncate la gunoi. Este o consemnare a faptului că Moldova rămâne în zona gri. O recunoaștere implicită că Moldova va rămâne în afara spațiului UE, iar momentele delicate vor fi negociate între est și vest”.

Foto: Președintele Igor Dodon și speakerul Parlamentului, Zinaida Greceanîi, ambii pro-ruși (sursa: Președinția Moldovei)

Citește analiza completă pe blogul lui Cristian Hrițuc

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. poate le place sa fie jefuiti de rusi

  2. Sigur ca da, marele promotor al valorilor occidentale in Moldova era Plahotniuc 🙂 Acu’ ca l-au scos din joc, occidentul a pierdut 🙂

  3. Si ce ne intereseaza pe noi? Am facut 1/3 dintre basarabeni cetateni romani si i-am bagat in UE! Nu e suficient? Noi ce beneficii am avut?

    • Ne intereseaza ,fiindca daca Putin federalizeaza judetul asta,oricand poate incepe un razboi la granita noastra!Daca inconjoara granita de est,se apropie periculos de Ucraina,cu care este in conflict! Am mai spus,multi naivi isi dau cu parerea pe aici…Oligarhul cu legaturi in psd-alde este tot omul rusilor,totul este pus pe tava acum rusilor acolo!Asa ca,presedintele Klaus Iohannis a fost f.intelept ca nu a recunoscut facatura aia de alianta cu care Putin a amagit opozitia democratica si pro europeana!Practic Putin controleaza guvernul,parlamentul si presedentia prin dodonelul sau si presedinta parlamentului,o rusoaica kgbista,iar saracii romani Sandu si primarul ales si invalidat al Chisinaului au cazut de fraieri!BRAVO,IOHANNIS,POATE LE LUMINEZI MINTILE SI CELOR DIN UE CA ESTE IN JOC LINISTEA LA GRANITA DE EST A UE SI NATO,CU SUSTINEREA ASTA PRIPITA A LOR! Si sa nu credeti ca sustine oligarhul finantator al psd-alde,un alt acoperit al lui Putin !

  4. sa nu fim chiar asa pesimisti. daca 50% dintre cetateni au ajuns pro UE, nu trec in barca ailalta peste noapte, ca altfel de ce ar fi trecut in asta? da, si mie mi se pare ca la prima vedere e cum zice autorul, dar sa mai vedem, poate ceva nu luam in calcul.

  5. Ce se petrece peste Prut ar trebuii să fie un avertisment de ce se poate întâmpla când curtea constituțională e controlată politic.
    Poate prima urgență la noi ar fi reforma CCR. Actuala metodă de numire a judecătorilor e potențial periculoasă iar hotărârile CCR sunt suspectate de partizanat politic.

  6. Rusia citiga de fiecare data cind e haos si razboi, doar ca aceasta criza partial este creata de insasi moldovenii tradatori gen Vlad Filat, Plahotniuk, Dodon, de orice mancurt care isi vinde mama pentru rublele rusesti, de catre moldovenii simpli care voteaza masiv cu dodon, cu plahotniuk. insa chiar daca moldovenii ar vota masiv numai cu fortele pro UE oricum plahotniuk isi va desena scorul dorit unde voteaza mortii si cei plecati de 30 de ani in urma.

  7. Federalizarea e marca viitorului peste tot, ea fiind solutia cea mai sigura pentru evitarea dezmembrarii statelor. Inclusiv la noi. Nu ne convine, dar alta solutie nu exista. Functioneaza perfect in Germania si Elvetia, tarile cele mai avansate din lume.

  8. Moldovenii cred ca UE le vor da bani degeaba , nu-si dau seama ca le privatizeaza toate fabricile si vor fi sclavi la ei in tara. Vor avea inflatie ca in Romania , iei salariu si nu-ti iei mare lucru ca toate sunt scumpe.