Criza din Moldova. Ce a câștigat Rusia?
Consultantul politic Cristian Hrițuc (fost consilier prezidențial în mandatul lui Traian Băsescu) scrie într-o analiză publicată pe blogul său Federația Rusă este unul dintre marii câștigători din actula criză politică de la Chișinău.
”După 10 ani preiau sforile la Chișinău. Au președintele țării, speakerul parlamentului (președintele parlamentului – n.red.), au majoritatea în Parlament. Au finanțat atâția ani forțele pro-ruse pentru a reveni la putere și, în acest moment, au în fruntea statului actorii cei mai importanți. Obiectivul Rusiei în zonă a fost federalizarea Moldovei, pentru a rezolva astfel problema Transnistriei. Acum suntem cu un pas mai avansați pentru implementarea planului Kozak, federalizarea. Desigur, nu se va întâmpla peste noapte. Dacă rămânem în acest scenariu, cu aceste instituții funcționale, trebuie să spunem că planul Rusiei a fost îndeplinit pentru prima etapă. Are controlul pe instituțiile cheie din Moldova”, scrie Hrițuc după ce la Chișinău a fost consfințită vineri o coaliție guvernamentală între coaliția ACUM și partidul pro-rus PSRM.
Cristian Hrițuc mai arată că ”în a doua etapă, Rusia va rupe echilibrul și va scoate Germania din zonă. Probabil își va aduce oligarhii ei. Cu ajutorul instituțiilor își va promova și mai mult interesele și, pentru că ei cunosc zona mult mai bine decât Germania, vor putea să își impună toate deciziile importante în Moldova. UE va fi departe de mai putea impune sau de a negocia ceva”.
În urma recunoașterii rapide a guvernului Maia Sandu de către UE și Rusia, Hrițuc scrie că ”UE recunoaște implicit faptul că este partener la masă cu Federația Rusă. Priviți însă acest lucru prin prisma Moldovei, acolo unde există cam 50% din populație care își dorește spre UE și 50% spre est. Faptul că s-a ajuns, ca un procent atât de mare de cetățeni să creadă în valorile UE, s-a făcut în timp. De acum, mai mult ca probabil, va începe un proces reversibil. Practic, în acest moment, eforturile din ultimii 10 ani în care UE s-a luptat să aducă Moldova aproape de valorile ei, au fost aruncate la gunoi. Este o consemnare a faptului că Moldova rămâne în zona gri. O recunoaștere implicită că Moldova va rămâne în afara spațiului UE, iar momentele delicate vor fi negociate între est și vest”.
Foto: Președintele Igor Dodon și speakerul Parlamentului, Zinaida Greceanîi, ambii pro-ruși (sursa: Președinția Moldovei)
Citește analiza completă pe blogul lui Cristian Hrițuc
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii