G4Media.ro

Criza din sănătate: Salarii scăzute şi concedii tăiate drastic la Spitalul de…

Criza din sănătate: Salarii scăzute şi concedii tăiate drastic la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa

Situaţie extrem de tensionată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța (SCBI), unde veniturile infirmierilor și registratorilor medicali (operatorilor pe calculator) sunt mai mici începând cu luna aprilie (veniturile aferente lunii martie), iar zilele de concediu au fost reduse de la 42 la 25. Mai mult decât atât, de la începutul acestui an nu au mai fost semnate contractele colective de muncă, după cum declară pentru G4Media.ro şefa sindicatului din spital, iar angajații care refuză să semneze actele adiționale lunare sunt amenințați cu pierderea locurilor de muncă.

Angajații spitalului se vor întâlni în 14 mai cu reprezentanții sindicatului pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă în urma schimbării legislației de salarizare și, mai ales, despre lipsa contractului colectiv de muncă.

În noua sa formă, contractul colectiv va stipula doar 25 de zile de concediu din cele 42 prevăzute în prezent. Asta înseamnă mai bine de două săptămâni în care angajații din Sănătate vor fi obligați să vină la serviciu. Este una dintre prevederile care au înfuriat mai ales personalul auxiliar din spitale, pe fondul deficitului de personal, dar și din cauza nivelului foarte ridicat de oboseală și stres în care sunt nevoiți să lucreze deja. Angajați din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța au declarat pentru G4media.ro că o reducere atât de drastică a zilelor de concediu nu are ca scop micșorarea cheltuielilor, pentru că angajații oricum nu primesc sporuri în concediu. În fapt, prin această măsură, guvernanții ar urmări acoperirea deficitului de personal din sistemul de Sănătate. Însă cele 17 zile de concediu în minus vor fi resimțite ca o povară care va duce la clacarea a tot mai multor persoane care lucrează în sistemul medical din România, ne-au declarat surse din rândul personalului auxiliar din SCBI Constanța.

Mihaela Ianuș, șefa Sindicatului Hypocrat al SCBI Constanța, a confirmat pentru G4media.ro că salariile în rândul angajaților SCBI au fost diminuate începând cu luna aprilie, că nu a fost semnat încă un contract colectiv de muncă, că noile prevederi reduc zilele de concediu și că există mai multe nemulțumiri în urma schimbării legislației de salarizare și a celorlalte măsuri luate de Guvern în ultimele luni. Toate acestea vor fi discutate în cadrul întâlnirii de luni: ”În momentul de față există contracte individuale de muncă pentru toți angajații din spital. Ceea ce nu avem, însă, este contractul colectiv de muncă, care a expirat încă din luna februarie. Când am întrebat de ce nu putem semna contractele colective de muncă, ni s-a spus că se așteaptă încă semnarea contractului la nivel național. Asta a fost explicația lor. Între timp, veniturile a 24 de persoane, registratori medicali, infirmiere și directorul medical, au scăzut începând cu luna aprilie – și care erau aferente activității dumnealor din luna martie. Iar aceste venituri au scăzut în urma schimbării legii de salarizare, nu din alte motive. Asta pentru că noua lege nu mai permite personalului auxiliar să cumuleze două sporuri. Spre exemplu, angajații secției noastre de Pediatrie primeau un spor pentru că lucrează într-un spital de boli infecțioase și alt spor pentru că lucrează la secția de pediatrie a acestui spital. Noua lege nu mai permite cumularea celor două sporuri, ci păstrarea sporului mai mare. În acest caz, angajații noștri au pierdut sporul de Pediatrie, care era de 15% și au rămas doar cu sporul de la Infecțioase. Iar veniturile infirmierelor sunt și mai mici pentru că lor nici măcar nu le-a fost crescut salariul, dar le-au fost tăiate sporurile. Luni vom avea o ședință de sindicat în care vom discuta toate aceste lucruri, inclusiv problema legată de lipsa contractului colectiv de muncă”, a declarat Mihaela Ianuș, șefa Sindicatului Hypocrat a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Constanța.

Context

Situația tensionată din Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța se înscrie într-un context mai larg de nemulțumiri, născute în principal pe fondul schimbării legislației de salarizare. Criza din Sănătate din ultimele luni se adâncește într-un ritm accelerat, iar în tot mai multe spitale din țară tensiunea și nemulțumirile angajaților escaladează îngrijorător de la o zi la alta. Constanța intră pe harta județelor în care personalul auxiliar din sistemul sanitar a ajuns în pragul revoltei.

Protestul celor 10.000 din Sănătate. În 26 aprilie, aproximativ 10.000 de angajați din sistemul de Sănătate au protestat în fața Guvernului. A fost cel mai mare protest din ultimii ani al angajaților din sistemul medical. În 7 mai, în mai multe spitale din țară, au avut loc greve de avertisment. Tot atunci angajații din Sănătate anunțau o grevă generală în 11 mai, care însă nu a mai avut loc în urma negocierilor dintre liderii sindicatului Sanitas și reprezentanți ai Guvernului.

Demisia în bloc de la UPU Oradea. O situație fără precedent s-a înregistrat în Oradea, acolo unde toți medicii din Unitatea de Primiri Urgențe și-au dat demisia în bloc. Situația a fost cauzată de micșorarea sporurilor pentru munca în condiții deosebite, în urma unei decizii a Consiliului Local, ordonatorul de credite al unității medicale. Medicii și-au retras demisiile în urma unor soluții de compromis găsite de autoritățile locale împreună cu Executivul menite să ”cârpească” temporar veniturile celor afectați de schimbările legislative privind salarizarea.

Angajații Spitalului Clinic de Urgență “Bagdasar-Arseni” nu-și vor primi în luna mai salariile la termenul prevăzut în contract, motivul principal invocat fiind că se așteaptă să se vadă ce act normativ va fi mai publicat de Guvern în Monitorul Oficial după discuțiile de zilele trecute cu sindicatele, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul unității sanitare. Managerul a comunicat faptul că pe data de 15 mai se vor plăti doar jumătate din sumele reprezentând salariile de bază către toți angajații. Abia după data de 23 mai ar urma să se plătească restul salariului de bază plus sporurile aferente.

Blocajul sistemului de validare a reţetelor acordate de medicii de familie şi al sistemului electronic de validare a reţetelor compensate în farmacii. Medicii de familie, pacienţii şi farmacisştii sunt extrem de afectaţi de blocaj.

Sursa foto: site-ul Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. vai de mine , vai de min , le a scuzut salariile , MA doare-n CUR de ei ,sobolani sau mai bine zis rame ca NU au coloana vertebrala ….daca crapa de foame NU mi e mila ….sa le daie de mancare sindicatul care aranjeaza mereu cu PiSDisti toate cele

  2. Pericol de clacare pentru ca nu mai au 42 zile de concediu plus programul de muncă. Bun, le doresc succes, dar as dori ca tot personalul sanitar, incluzind medici si asistente sa se intereseze cum se minceste in germania sau Franța si pe urmă vorbim de clacare.

  3. Nu, medicii si asistentele nu clacheaza, pentru ca stiu ei sa se protejeze, sistemul a clacat de cand l-au reformat

  4. Bugetarii, sindicatele si pensionarii sunt cei care perpetueaza la putere ciuma rosie de 70 de ani incoace. Sa le taie tot, pana se vor satura de mariri si promisiuni.