Criza din Senegal: Protestele continuă, un licean de 16 ani a fost ucis în sudul țării
Un elev de liceu în vârstă de 16 ani a fost ucis în timp ce manifesta în sudul Senegalului, ridicând la trei numărul deceselor din țară de la începutul protestelor legate de amânarea surprinzătoare a alegerilor prezidențiale, transmite agenția AFP.
Landing Camara, cunoscut sub numele de Diedhiou, a murit din cauza rănilor suferite sâmbătă seara la spitalul regional din Ziguinchor, fieful liderului opoziției încarcerat Ousmane Sonko, unde confruntările dintre grupurile de tineri și forțele de securitate au continuat sâmbătă.
Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, ambasada SUA în Senegal „a îndemnat toate părțile să acționeze în mod pașnic și cumpătat” și a cerut din nou „președintelui Sall să restabilească calendarul electoral, să restabilească încrederea și să calmeze situația”.
Uniunea Europeană (UE), la rândul său, „a cerut autorităților să garanteze libertățile fundamentale”, potrivit unui purtător de cuvânt al șefului diplomației europene, Josep Borrell.
Duminică seară, Walf TV, un post de televiziune privat senegalez suspendat în urmă cu o săptămână pentru „incitare la violență” după ce a transmis imagini de la proteste, a fost reintrodus pe grilele TNT și Canal din țară.
În 3 februarie, Macky Sall a luat pe toată lumea prin surprindere, amânând alegerile cu trei săptămâni înainte de scrutin, o decizie aprobată de Adunarea Națională, care a amânat alegerile pentru 15 decembrie.
De asemenea, Adunarea a votat pentru menținerea la putere a lui Sall până la preluarea mandatului de către succesorul său, probabil la începutul anului 2025. Cel de-al doilea mandat al său va expira oficial la 2 aprilie.
Vineri, întreaga țară a fost zguduită de proteste de amploare, care au fost reprimate de forțele de securitate. Forțele de securitate au dispersat chiar și cele mai mici adunări prin lansarea de gaze lacrimogene.
Tinerii, în primele rânduri
Majoritatea orașelor erau din nou calme sâmbătă, inclusiv capitala Dakar. Însă la Ziguinchor au continuat confruntările care au opus zeci de tineri, care au format baraje rutiere și au aruncat cu pietre, forțelor de ordine.
„Un tânăr a fost lovit în cap de un proiectil și a murit din cauza rănilor suferite ieri seară la terapie intensivă”, a declarat duminică pentru AFP un oficial al spitalului, sub rezerva anonimatului.
„Au existat mai multe răni grave în timpul manifestațiilor și unul a murit. El a fost lovit în cap de un glonț”, a declarat pentru AFP Abdou Sané, coordonatorul partidului de opoziție Pastef din Ziguinchor. Băiatul era elev de liceu, a adăugat el.
O anchetă a fost deschisă și în cazul morții, vineri, a unui student la geografie în vârstă de 22 de ani la Saint-Louis (nord), în circumstanțe încă neclare. De asemenea, un vânzător ambulant a murit sâmbătă la Dakar, victimă, potrivit rudelor sale, a focurilor de armă ale jandarmilor în ziua precedentă.
Amânarea alegerilor prezidențiale a stârnit o largă indignare pe rețelele de socializare, opoziția calificând-o drept o „lovitură de stat constituțională”.
Partenerii internaționali ai Senegalului și-au exprimat îngrijorarea și au cerut ca alegerile să fie organizate cât mai curând posibil.
Sâmbătă, mobilizarea s-a extins în diaspora, cu demonstrații care au atras câteva mii de persoane la Paris și Berlin.
Duminică, în parohia Notre Dame des Anges din Ouakam, Dakar, ca și în alte biserici, preotul care oficia slujba a declarat că situația politică îi „afectează” și „îngrijorează” pe toți senegalezii.
Noi proteste, anunțate marți
Reprimarea demonstrațiilor a provocat indignarea opoziției.
„Facem apel la comunitatea regională și internațională să fie martoră la excesele acestei puteri muribunde”, a declarat Khalifa Sall, unul dintre principalii candidați la președinție.
Coaliția candidatului antisistem Bassirou Diomaye Faye, care a primit sprijinul lui Ousmane Sonko, a denunțat „brutalitatea forțelor de securitate, care au recurs la o violență fără precedent”.
Ea a lăudat „eforturile” societății civile și ale actorilor politici de a „bloca lovitura de stat constituțională” și de a menține alegerile prezidențiale din 25 februarie.
O nouă manifestație lansată de un colectiv al societății civile, Aar Sunu Election („Să ne protejăm alegerile”), este programată pentru marți.
În fața represiunii, „avem nevoie de o strategie de luptă cetățenească. Nesupunerea civilă este o armă pe care o vom folosi pentru a paraliza această țară și a restabili legalitatea constituțională”, a declarat pentru AFP Malick Diop, coordonatorul colectivului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank