G4Media.ro

Criza din Sudan: Armata va ajuta la evacuarea străinilor, deşi luptele continuă…

sursa foto: Pixabay/ Jaroslav Smahel

Criza din Sudan: Armata va ajuta la evacuarea străinilor, deşi luptele continuă în capitală / Armata şi soldații Forţelor de Sprijin Rapid (RSF) duc o luptă pentru putere în întreaga ţară / OMS a raportat vineri că 413 persoane au fost ucise de la izbucnirea luptelor

Armata sudaneză a anunţat sâmbătă că este de acord să ajute la evacuarea cetăţenilor străini, în timp ce focuri de armă sporadice şi lovituri aeriene au răsunat în continuare în capitala Khartoum, în ciuda promisiunilor părţilor beligerante de a înceta focul timp de trei zile, după o săptămână de lupte soldate cu sute de morţi, relatează News.ro, care citează Reuters.

Anunţul şefului armatei, generalul Abdel Fatteh al-Burhan, a fost făcut după ce rivalul său, liderul Forţelor de Sprijin Rapid (RSF), Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut sub numele de Hemedti, a promis că va deschide aeroporturile pentru evacuări.

Armata sudaneză a declarat că Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi China vor evacua diplomaţii şi alţi cetăţeni din Khartoum „în următoarele ore”.

Ambasada Arabiei Saudite a fost deja evacuată pe cale terestră până la Port Sudan şi de acolo personalul a fost transportat cu avionul, iar cea a Iordaniei va urma un model similar, a adăugat armata.

Zgomotul luptelor a continuat peste noapte, dar sâmbătă dimineaţa conflictele păreau mai puţin intense decât în ziua precedentă, a relatat un jurnalist Reuters aflat în Khartoum.

Armata şi forţele paramilitare RSF, care duc o luptă pentru putere în întreaga ţară, au emis comunicate în care spuneau că vor respecta o încetare a focului de trei zile începând de vineri, cu ocazia sărbătorii islamice Eid al-Fitr.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a raportat vineri că 413 persoane au fost ucise şi 3.551 rănite de la izbucnirea luptelor. Bilanţul morţilor include cel puţin cinci lucrători umanitari într-o ţară care se bazează pe ajutorul alimentar internaţional.

Prăbuşirea bruscă a Sudanului în război a zădărnicit planurile de restaurare a regimului civil, a adus ţară deja sărăcită în pragul unei catastrofe umanitare şi ameninţă cu un conflict mai amplu în care ar putea fi atrase şi puteri externe.

Nu există încă niciun semn că vreuna dintre părţi şi-ar putea asigura o victorie rapidă sau că este pregătită să dea înapoi şi să discute. Armata dispune de putere aeriană, dar RSF este bine infiltrată în zonele urbane, inclusiv în jurul unor facilităţi-cheie din centrul Khartoumului.

Burhan şi Hemedti au ocupat cele două poziţii de vârf în cadrul unui consiliu de guvernare ce supraveghea tranziţia politică după lovitura de stat din 2021. Tranziţia presupunea trecerea la un regim civil şi fuziunea RSF în cadrul armatei.

Eforturile internaţionale pentru a atenua violenţele s-au concentrat pe încetarea focului, secretarul de stat american Anthony Blinken cerându-le părţilor să respecte armistiţiul. Statele Unite şi alte câteva ţări s-au pregătit de evacuarea cetăţenilor lor.

Şeful RSF, Hemedti, a declarat pe Facebook, sâmbătă dimineaţă, că a primit un apel telefonic de la secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în care a „subliniat necesitatea de a se respecta o încetare completă a focului şi de a asigura protecţia lucrătorilor umanitari şi medicali”.

RSF a declarat că este gata să deschidă parţial toate aeroporturile pentru a permite evacuările. Cu toate acestea, aeroportul internaţional din Khartoum a fost afectat de lupte, iar statutul celorlalte aeroporturi sau controlul RSF asupra lor este neclar.

În Omdurman, unul dintre oraşele înfrăţite cu Khartoum, au existat temeri cu privire la soarta deţinuţilor din închisoarea al-Huda, cea mai mare din Sudan.

Armata a acuzat vineri RSF că a făcut un raid în închisoare, lucru pe care forţa paramilitară l-a negat. Avocaţii unui deţinut din această închisoare au afirmat într-un comunicat că un grup armat a evacuat cu forţa închisoarea, fără a se şti unde se află deţinuţii.

Sindicatul medicilor sudanezi a declarat la începutul zilei de sâmbătă că mai mult de două treimi din spitalele din zonele de conflict au fost scoase din funcţiune, 32 dintre acestea fiind evacuate cu forţa de către soldaţi sau fiind prinse în focuri încrucişate.

Unele dintre spitalele rămase, care nu dispun de apă, personal şi electricitate adecvate, ofereau doar primul ajutor. Oamenii au postat pe reţelele sociale solicitări urgente de asistenţă medicală, transport la spital şi medicamente eliberate pe bază de reţetă.

Orice relaxare a luptelor, sâmbătă, ar putea accelera eforturile disperate ale multor locuitori din Khartoum de a fugi de lupte, după ce au petrecut zile întregi blocaţi în casele lor sau în districtele locale sub bombardamente şi cu luptători care cutreieră străzile.

Sudanul se învecinează cu şapte ţări şi se află între Egipt, Arabia Saudită, Etiopia şi regiunea volatilă Sahel din Africa. Ostilităţile riscă să amplifice tensiunile regionale.

Violenţele au fost declanşate de dezacordul intern asupra planului susţinut la nivel internaţional de formare a unui nou guvern civil, la patru ani de la căderea dictatorului Omar al-Bashir şi la doi ani de la lovitura de stat militară.

Ambele părţi o acuză pe cealaltă că împiedică tranziţia.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...